Élő Nagyvilág

Biden Zelenszkijről, Navalnij Putyinról írt a Times-ban; a megszállt Herszonban hivatalossá teszik az orosz nyelvet

Adri Salido / Anadolu Agency / AFP
Adri Salido / Anadolu Agency / AFP
  • Műholdfelvételek igazolják, hogy a megszállt ukrán területekről gabonát lopnak az oroszok.
  • Az ukrán erők 24 települést szabadítottak fel Harkiv régióban.
  • A megszállt Herszonban mostantól oroszul fog zajlani az oktatás.
  • Zelenszkij: Putyin az egyetlen orosz tisztviselő, akivel hajlandó vagyok tárgyalni a háború lezárásáról.
  • A háború hétfői történései.

Nagykövet és volt kormányfő is bedőlt az archív fotónak

Jó tanulság, mennyire vigyázni kell mindkét oldal háborús propagandájával, hogy magasrangú személyek is bedőltek egy régi képnek. Elkezdett terjedni egy égő könyvekről készült fotó azzal, hogy a megszálló oroszok ukrán könyveket égetnek a mostani háborúban. Ezt Melinda Simmons kijevi brit nagykövet és Carl Bildt volt svéd miniszterelnök is elítélte a BBC News szerint.

https://twitter.com/carlbildt/status/1527980942140313600

Az orosz állami tévé, ezúttal jogosan, gyorsan ugrott, mondván egy 2019-es photoshopolt képet kaptak fel. De még a televízió is ferdített, ugyanis a képet 2014-ben publikálták, valószínűleg a Krímen, egy szélsőjobbos, Kreml-párti tüntetésen készült. Az ukrán UNIAN hírügynökség egy 2010-es riportjának egy felvételén is látszik, ahogy Szimferopol városában e kötetek kapnak lángra. Az akkori tüntetők orosz-belorusz-ukrán államszövetséget követeltek.

A legaktívabb fázisába lépett az orosz offenzíva

Oroszország offenzívája a legaktívabb fázisába lépett Ukrajnában, ezt az ukrán védelmi minisztérium szóvivője közölte kedden.

Olekszandr Motuzyanyk szerint az orosz erők próbálják körbekeríteni az ukrán katonákat két, a Donyec folyó partján található várost, Szeverodonyecket és Liszicsanszkot az ország keleti részén.

Hozzátette, az orosz csapatok nem hagytak fel a próbálkozással, hogy átkeljenek a folyón.

Eszük ágában sincs leállni az oroszoknak

Két magas rangú orosz tisztviselő is arról beszélt kedden, hogy Moszkva készen áll egy elhúzódó háborúra Ukrajnával szemben, írja a BBC.

Szergej Sojgu oros védelmi miniszter közölte, az offenzíva egészen addig fog tartani, míg minden célt el nem értek.

Mint fogalmazott, a Kreml folytatja, amit elkezdett, függetlenül a nyugati országok által Kijevnek eljuttatott masszív segélyektől és az Oroszországra kiszabott szankcióktól.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, Putyin egyik közeli szövetségese pedig egy orosz lapnak szintén azt mondta, az offenzívát addig folytatják, amíg szükséges.

Nincsenek határidőink. Az orosz elnök által meghatározott célokat el fogjuk érni

– jelentette ki.

Agitációs kamion harsogja az orosz álláspontot

A Nexta arról ír és mutat videót, hogy állítólag az orosz erők által megszállt ukrán városokban megjelentek ilyen (alant látható) propaganda-teherautók, amik az orosz vezetésnek kedves narratívát harsogják Ukrajnáról:

Behúzták a kéziféket az oroszok a fronton, hogy mentsék a civileket

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter sajtójelentések szerint kedden kijelentette, hogy Moszkva szándékosan lassítja ukrajnai offenzíváját, hogy evakuálhassák a civileket a harcok sújtotta területekről. Sojgu így szólt:

Fegyverszünetet hirdettünk, és humanitárius folyosókat létesítettünk annak érdekében, hogy az emberek kijuthassanak a körülzárt településekről. Ez, persze, lassítja az offenzíva tempóját, de ez szándékos, mert el akarjuk kerülni az áldozatokat a polgári lakosság körében.

A volt szovjet tagállamok részvételével alakult nemzetközi katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének védelmi miniszteri találkozóján Sojgu kijelentette, Moszkva a Kijevnek nyújtott jelentős nyugati támogatás és az Oroszországot sújtó szankciók ellenére addig folytatja „különleges katonai műveletét” Ukrajnában, „amíg el nem éri minden célját”. (MTI)

Visszakapcsolják a csehek az oroszbarát honlapokat

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amiket az orosz hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség. Ezek a honlapok már nem jelentenek veszélyt a társadalomra – jelentette ki Vilém Sládek, a szövetség szóvivője kedden Prágában. A CZ.NIC szövetség nyolc információs honlapot blokkolt le, míg a mobilszolgáltatók további hatot. A szóvivő így érvelt:

Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy az orosz agresszió kezdetén korlátozza a hamis és félrevezető információk terjesztését az online térben. Ezek az információs honlapok igyekeztek relativizálni, megindokolni vagy egyenesen támogatni az agressziót.

A három hónapos működési tilalom után várható, hogy ezeknek a honlapoknak a látogatottsága jelentősen lecsökken – jegyezte meg. A CZ.NIC szabályzata szerint a társadalomra veszélyt jelentő honlapok kikapcsolása legfeljebb három hónapra engedélyezett, azután ilyen lépést csak a bíróságok, a rendőrség vagy más kompetens állami szerv kérhet. A szövetséghez azonban ilyen kérés nem érkezett, ezért szerdán újraindítja a honlapokat – mutatott rá Vilém Sládek.

A szövetség és a mobilszolgáltatók februári döntése az oroszpárti honlapok három hónapos kikapcsolására éles kritikát kapott a jobboldali cseh sajtóban. A politikai elemzők szerint a „hivatalossal” ellentétes vélemények elhallgattatása ellenkezik az alkotmánnyal és a szólásszabadsággal, és az egykori kommunista tájékoztatási rendszerre emlékeztetett, ami tiltotta a neki nem tetsző vélemények nyilvános terjesztését. (MTI)

Az ukránok szerint a "tolvajok" külföldön adják el a gabonájukat

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt állítja, hogy orosz tolvajok lopják az ukrán gabonát, melyet külföldön értékesítenek. Állítása szerint a gabonát hajókra rakodják, amelyek aztán a Boszporuszon – a Törökország európai és ázsiai oldalát kettéválasztó keskeny tengerszoroson– keresztül haladva, külföldön értékesítik azt.

Felszólítok minden államot, hogy maradjanak éberek és utasítsanak el minden ilyen ajánlatot. Ne vegyék meg a lopott árut. Ne váljanak cinkosává az orosz bűncselekményeknek

– írta Kuleba a Twitteren.

Kedden Oroszország hamisítványnak nevezte azokat a képeket, amelyeken látszólag gabonával töltik fel a hajóikat az oroszok a Krímen.

Független fél nem tudta hitelesíteni az ukránok állításait.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az élelmiszert az ukrajnai háborúban, hozzátéve, hogy gabonát tulajdonít el és hajókat blokkol az általa ellenőrzött kikötőkön. Szerinte a következmények már most is megmutatkoznak az élelmiszerek, a műtrágya és az energia világpiaci árának emelkedésében.

(BBC)

Svéd és finn delegáció utazik Ankarába, hogy meggyőzzék a török vezetést az északi országok NATO-csatlakozásáról

Szerdán Svéd és finn küldöttség utazik Ankarába, hogy feloldják a törökök ellenállását az északi országok NATO-csatlakozásával szemben

– jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szintén Davosban beszélt arról, hogy Svédország és Finnország részt vesz a jövő hónapban a madridi NATO-csúcstalálkozón

Recep Tayyip Erdogan török államfő közölte, hogy Törökország elutasítja Svédország és Finnország NATO-tagságát, miután hivatalosan benyújtották a csatlakozási kérelmüket a katonai szövetséghez. A török vezetés azzal vádolja a két országot, hogy általuk terroristáknak tartott csoportokat támogatnak. Ezek közé tartozik a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd YPG.

(Al Jazeera)

Német alkancellár: A napokban áttörést történhet az orosz olajembargó ügyében

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról – közölte a politikus a ZDF hétfő esti híradójában.

Már csak néhány tagállam, mindenekelőtt Magyarország jelez problémákat – jelentette ki Habeck, hozzátéve, hogy tudomásul kell venni, hogy országonként eltérő a függőség az orosz kőolajimporttól. Elmondása szerint lehetséges olyan megoldás, amely figyelembe veszi ezeket a különbségeket, de ehhez „Magyarországon is történni kell valaminek”.

Hangsúlyozta, hogy az embargó önmagában nem elég, mert nem gyengíti automatikusan Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ezt mutatja, hogy az Egyesült Államokban elrendelt embargó hatására emelkedésnek indult az olaj világpiaci ára, vagyis „Putyin az utóbbi hetekben kevesebb olajat adott el, de több bevétele keletkezett”.

(MTI)

Biden Zelenszkijről, Navalnij Putyinról írt esszét a Times-nak

A 2022-es esztendő 100 legnagyobb hatású emberéről jelent meg cikk a Times-ban. A listán szereplő összes személyről egy-egy híres kollégája, csodálója, kritikusa írt pár sort az újságnak: az orosz-ukrán háború két egymással szemben álló vezetőjét, Volodimir Zelenszkijt és Vlagyimir Putyint Joe Biden, illetőleg Alekszej Navalnij mutatta be.

Amikor Vlagyimir Putyin elindította kegyetlen háborúját Ukrajna ellen, az ukránoknak vezetőre volt szüksége, Volodimir Zelenszkij szavait pedig visszhangozta a világ: Az elnök itt van

– írja az ukrán elnökről Joe Biden.

Minden egyes alkalommal, amikor beszélünk, Zelenszkij elnök hangjában egy olyan ember kérlelhetetlen elszántságát hallom, aki mélyen hisz a népe iránti kötelességében, és nap mint nap eleget tesz annak az óriási felelősségnek, hogy átvezesse nemzetét ezen a sötét és nehéz órán

– fogalmaz Biden és hozzáteszi, hogy a szabad világ nemzetei, Zelenszkij elnök példájából inspirálódva, egységesebbek, határozottabbak és céltudatosabbak, mint bármikor a közelmúltban.

Alekszej Navalnij, bebörtönzött orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista kevésbé pátoszos hangnemben beszél Putyinról:

Talán Vlagyimir Putyin valódi küldetése az, hogy leckéket adjon. Mindenkinek – a világ vezetőitől és szakértőitől kezdve a hétköznapi emberekig. Ebben különösen jó volt 2022-ben. Ismét emlékeztetett minket arra, hogy az út, amely csak egy kis választási csalással kezdődik, mindig diktatúrával végződik. A diktatúra pedig mindig háborúhoz vezet. Ezt a leckét nem szabadott volna elfelejtenünk.

Navalnij arról is ír, hogy amíg a világ vezetői évek óta képmutató módon a pragmatikus megközelítésről és a nemzetközi kereskedelem előnyeiről beszéltek, valójában hasznot csak húztak az orosz olajból és gázból, miközben egyre jobban megerősítették Putyin hatalmát.

Fokozódnak a harcok Donbaszban

Oroszország fokozza harci tevékenységeinek intenzitását a Donbasz keleti részén: az orosz erők Szeverodonyeck, Licsanszk és Rubizsnye bekerítésére törekednek – áll a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében.

A térségben erős az ukrán ellenállás: erőik jól beásott védelmi pozíciókat foglalnak el. Az oroszok a tüzérségi egységek koncentrációjának köszönhetően részsikereket tudtak elérni.

A minisztérium szerint amennyiben Oroszország elfoglalja Szeverodonyecket, úgy az egész luhanszki területet ők fogják ellenőrzésük alatt tartani. Ebben az esetben nyugatra tolódnának a frontvonalak, ami ellátási problémákat jelenthet az orosz hadseregnek.

(BBC)

Zelenszkij: Egyedül Putyinnal tárgyalok a háború végéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon tartott videóbeszédében elmondta, hogy kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hajlandó találkozni, hogy megvitassák a háború befejezését.

Az Orosz Föderáció elnöke dönt mindenről. Nélküle nem lehet véget vetni ennek a háborúnak, nélküle ezt a döntést nem lehet meghozni. Nem fogadhatok el semmiféle találkozót senkivel, aki az Orosz Föderációból érkezik, csakis az elnökkel. És kizárólag abban az esetben, ha egyetlen kérdés van az asztalon: a háború lezárása. Bármilyen más találkozó alaptalan.

– jelentette ki Zelenszkij.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy egyre nehezebb egy asztalhoz ülni és tárgyalni az orosz tisztviselőkkel, miután egyre több orosz katonák által ukrán civilek ellen elkövetett atrocitásra derül fény.

(Guardian)

A megszállt Herszonban orosz nyelven fog zajlani az oktatás

Herszonban az ukrán mellett az oroszt is hivatalos nyelvvé tesszük – idézi a regionális katonai közigazgatás Moszkva által támogatott vezetőjét az orosz RIA hírügynökség.

Kirill Sztremouszov közölte, hogy a megszállt területen az iskolák és az egyetemek orosz nyelven fognak működni, de a szülők kérésére ukrán osztályok is alakulhatnak.„Senkinek sem fognak csorbulni a jogai. Ráadásul a krími tatárok népes közössége él a régióban. Alaposan meg fogjuk vitatni velük, hogy a tatár nyelvet ugyanúgy hivatalos nyelvé tegyük-e, ahogy azt a Krím félszigeten tették” – fogalmazott az önjelölt vezető.

(Al Jazeera)

A megszállt Herszonban orosz nyelven fog zajlani az oktatás

Herszonban az ukrán mellett az oroszt is hivatalos nyelvvé tesszük – idézi a regionális katonai közigazgatás Moszkva által támogatott vezetőjét az orosz RIA hírügynökség.

Kirill Sztremouszov közölte, hogy a megszállt területen az iskolák és az egyetemek orosz nyelven fognak működni, de a szülők kérésére ukrán osztályok is alakulhatnak.„Senkinek sem fognak csorbulni a jogai. Ráadásul a krími tatárok népes közössége él a régióban. Alaposan meg fogjuk vitatni velük, hogy a tatár nyelvet ugyanúgy hivatalos nyelvé tegyük-e, ahogy azt a Krím félszigeten tették” – fogalmazott az önjelölt vezető.

(Al Jazeera)

Műholdfelvételeken látszik, ahogy orosz hajókra rakodnak lopott gabonát a Krímen

Új műholdfelvételek igazolják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állításait, miszerint az oroszok folyamatosan lopják az élelmiszert Ukrajnából – írja a CNN.

A képeken – amelyeket a Maxar Technologies készített május 19-én és 21-én – két orosz ömlesztettáru-szállító hajó látható, amint terménytároló silók mellett dokkol a krími Szevasztopol egyik kikötőjében, ahonnan gabonát rakodnak a fedélzetre.

A MarineTraffic.com hajómegfigyelő oldal szerint azóta mindkét hajó elhagyta a kikötőt.

Nehéz bizonyítani, hogy a hajóra lopott ukrán gabonát rakodnak-e, azonban az Oroszországhoz csatolt Krím gabona termelő kapacitása alacsony, ellentétben a tőle északra fekvő, mezőgazdaságilag fejlett ukrán régiókkal, Herszonnal és Zaporizzsjával. Ukrán tisztviselők és ipari források a CNN-nek elmondták, hogy az orosz erők a megszállt területeken több silót is kiürítettek, a gabonát pedig délre szállították.

Eközben Oroszország leállította az ukrán exportot a fekete-tengeri kikötőkből, ami globális élelmiszerválsághoz vezethet. Ukrajna a búza és más élelmiszeripari termékek egyik legnagyobb exportőre, az ellátás pedig már most is nehézségekbe ütközik.

Olvasói sztorik