Élő Nagyvilág

Itt a vége: az ukránok nem védik tovább az Azovsztalt, csaknem három hónap után elesett Mariupol

Alexey Kudenko / AFP
Alexey Kudenko / AFP
  • Az Azov milícia vezetője közölte, hogy eleget tesz az ukrán katonai vezetés parancsának, és nem védik tovább a Azovsztal acélművet Mariupolban.
  • Az orosz erők több mint ezer autó evakuálását akadályozták meg Zaporizzsjába.
  • Zelenszkij szerint folyamatosan lövik Odesszát és a közép-ukrajnai városokat, a Donbaszt pedig „teljesen elpusztították”.
  • Az Egyesült Államok „erős támogatója” a finnek és a svédek NATO-csatlakozásának, Erdogan ismét belengette a vétót.
  • Herszon az Orosz Föderáció része lesz – jelentette ki a térség önjelölt kormányzója.
  • A háború csütörtöki eseményei.

Kanada újabb szankciókat vetett ki orosz oligarchákra

A kanadai kormány pénteken bejelentette, hogy új szankciókat vetett ki orosz oligarchákkal szemben, illetve import-export korlátozásokat vezetett be bizonyos luxuscikkek tekintetében, válaszul Oroszország Ukrajna elleni háborújára.

A legfrissebb büntetőintézkedések tizennégy személyt érintenek, az újabb szankciós listára Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó emberek, oligarchák, illetve családtagjaik kerültek fel.

Az importtilalom mindenekelőtt orosz luxuscikkekre terjed ki, ideértve alkoholos italokat, tenger gyümölcseit és nem ipari gyémántokat. Ugyanakkor a jövőben tilos lesz Kanadából Oroszországba exportálni egyebek között lábbeliket, ruházati luxuscikkeket és ékszereket.

Kanada már korábban szankciók sorát vezette be Moszkva ellen, humanitárius segélyt és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, valamint fegyvereket is szállított az ukrán hadsereg támogatására.

(MTI)

Scholz szerint Katarnak központi szerepe lesz Németország új gázstratégiájában

Katarnak központi szerepe van Németország új földgázellátási stratégiájában – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben a közel-keleti állam uralkodójával folytatott megbeszélése után.

A kancellár Tamím bin Hamad Ál Száni emírrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy továbbfejlesztik Németország földgáz-infrastruktúráját, így nemcsak a vezetékhálózatok révén importált, hanem a hajóval érkező, cseppfolyósított gázt (LNG) is fogadni tudják majd, méghozzá megfelelő mennyiségben.

Ez nagyon nagy előrelépés, és nem csak Németországnak – mondta Olaf Scholz, hozzátéve: a fejlesztéseket úgy hajtják végre, hogy hozzáférhessen a tervezett németországi terminálokra érkező szállítmányokhoz több olyan európai ország is, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

Tamím bin Hamad Ál Száni hangsúlyozta, hogy országa igen figyelemre méltónak tartja az európai piacot. Mint mondta, Katar számára büszkeség és öröm, hogy hozzájárulhat Európa energiabiztonságához és a – már az ukrajnai háború előtt elkezdődött, majd a háború óta elmélyült – energiaválság enyhítéséhez.

(MTI)

Megjött az orosz válaszlépés a svédek és a finnek lehetséges NATO-csatlakozására

Tizenkét új katonai egységet és alegységet hoznak létre Nyugat-Oroszországban az év végéig, jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

Sojgu szerint a nyugati stratégiai irányban egyre nagyobb a katonai fenyegetés, egyebek között Finnország és Svédország lehetséges NATO-csatlakozása miatt. Kiemelte, hogy amerikai hadászati légierő tevékenységének intenzitása a 15-szörösére nőtt Európában, és az amerikai hajók rendszeresen behatoltak a Balti-tengerre. Kifogásolta a nagyszabású Defender Europe 2022 hadgyakorlatot, amelyben a észak-atlanti szövetség mintegy 40 ezer katonája vesz részt.

Intézkedéseket hozunk ennek megfelelő ellensúlyozására. Ilyen körülmények között aktívan javítjuk a csapatok harci összetételét. Az év végéig 12 katonai egységet és alegységet alakítunk ki a nyugati katonai körzetben

– mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, hogy a csapatok több mint kétezer új fegyvert és új haditechnikát kapnak.

Bejelentette, hogy az orosz csapatok hamarosan stratégiai drónokat kapnak. A miniszter nem részletezte, hogy milyen típusú járművekre gondol.

Schröder lemondott a Rosznyefty igazgatótanácsi tagságáról

Gerhard Schröder volt német kancellár bejelentette, hogy nem tudja meghosszabbítani mandátumát a Rosznyefty igazgatótanácsában – közölte honlapján az orosz olajipari vállalat.

Schöderhez hasonlóan távozik a testülettől Matthias Warnig, az Északi Áramlat-2 gázvezetéket menedzselő Nord Stream 2 ügyvezető igazgatója.

Megértjük a döntésüket, és köszönjük a töretlen támogatásukat

– közölte a Rosznyefty.

A német szövetségi parlament csütörtökön megvonta Schröder több juttatását, mert az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyefty orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől.

A Spiegel német hetilap szerint az Európai Parlamentben felmerült, hogy Schröder felkerüljön a szankciós listára, ha megtartja az orosz cégekben betöltött pozícióit.

Február végén a BP olajipari vállalat közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.

(MTI)

Németország 3500 forintos havi bérlettel harcol Oroszország ellen

Elfogadta pénteken a német törvényhozás tartományi kormányokat képviselő kamarája (Bundesrat) a szövetségi kormány javaslatait az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt emelkedő energiaárak ellensúlyozásáról, így a többi között bevezethetik, hogy nyáron csak kilenc eurót (3420 forint) kell fizetni a közlekedési bérletért.

A júniustól augusztusig tartó időszakra szóló intézkedés a közösségi közlekedés költségének igen jelentős csökkenését eredményezi, tekintve, hogy például Berlinben 86 euróba kerül a bérlet a helyi közlekedési vállalatnál (BVG).

A Bundesrat a szövetségi parlamentben (Bundestag) a napokban elfogadott törvényt hagyta jóvá, amely rendelkezik a drágulás ellensúlyozását szolgáló legutóbbi kormányzati csomag finanszírozásáról. A törvény alapján a szövetségi kormány 2,5 milliárd euróval támogatja a tartományokat, hogy pótolják az utasoknak nyújtott kedvezmény révén a közlekedési vállalatoknál keletkező bevételkiesést.

A tartományi kormányok ugyan elégedetlenek, 2,5 milliárd euró helyett 4 milliárd eurót kértek, de végül nem akadályozták meg szövetségi kormány kezdeményezését, így a legtöbb tartományban már hétfőtől árusítják a csökkentett árú bérletet júniusra.

A bérlet a helyi közösségi közlekedés mellett a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain is érvényes, így kilenc euróért az egész országot be lehet utazni. A vállalatok az utasforgalom számottevő növekedésére számítanak – főleg a kirándulóhelyekre közlekedő vonatok lehetnek tele hétvégén -, és a járatok sűrítésével igyekeznek elkerülni a zsúfoltságot.
Ugyanakkor a szövetségi kormány az autózás költségének mérséklésére is törekszik. Egy másik, a Bundestag után a Bundesratban is elfogadott törvénytől független intézkedéssel ugyancsak június elejétől augusztus végéig az EU-s szabályok adta mozgásteret kihasználva a lehető legalacsonyabb szintre szállítja az üzemanyag árára rakodó úgynevezett energiaadót. Ez a pénzügyminisztérium számításai szerint a benzinnél literenként 35,2 centtel, a dízelnél 16,7 centtel csökkenti az árat.

Németországban a háztartásoknak az energiahordozók világpiaci árának robbanásszerű emelkedése miatt az idén minden korábbinál többet kell fizetniük a fűtésért, az áramért és az üzemanyagért. A benzin és a dízel ára az idén lépte át először a literenkénti kéteurós határt, míg tavaly tavasszal 1,30-1,40 euró körül volt. Az autósok legnagyobb érdekvédelmi szervezete, az ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) autóklub legutóbbi, szerdai jelentése szerint a dízelért átlagosan 2,028 eurót, a benzinért 2,090 eurót kell fizetni literenként.

Tovább növeli a lakosság terheit az évtizedek óta nem tapasztalt infláció, amelyet elsősorban szintén az ukrajnai háború révén zajló energiapiaci folyamatok határoznak meg. A fogyasztói árak éves szintű emelkedési üteme áprilisban 1981 óta a legmagasabb, 7,4 százalék volt.

A kormány a leginkább rászorulók támogatására összpontosít. Így a Bundesrat pénteken a kilenceurós bérlethez kapcsolódó finanszírozási rendszer mellett azt is elfogadta, hogy a szociális segélyben részesülők az eddigi juttatásaikon felül kapjanak egy 200 eurós egyszeri támogatást, az álláskeresők pedig 100 eurót. Bevezetnek egy sor egyéb támogatási formát is, a foglalkoztatottak például egy 300 eurós juttatást kapnak az energiaköltségek emelkedésének enyhítésére.

(MTI)

Sojgu: 1908-an adták meg magukat az Azovsztálban

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik. Az ukrán nacionalisták által ott fogva tartott civileket már evakuálták a gyárból. Százhetvenhét embert menekítettek ki, köztük 85 nőt és 47 gyermeket. Mindannyian szakképzett orvosi és pszichológiai segítséget kaptak

– mondta Sojgu.

Az üzemben körülzárt nacionalisták elkezdték megadni magukat. Eddig 1908 ember tette le a fegyvert” – tette hozzá.
Emlékeztetett arra is, hogy korábban 1387 ukrán tengerészgyalogos tette le a fegyvert a mariupoli Iljics fémműnél.

Bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki „népköztársaság” területének „felszabadítása” a végéhez közeledik. Azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket.

Mivel a kijevi rezsim vereséget szenvedett a terepen, igyekszik legalább rövid távú sikereket elérni bizonyos területeken, és ezeket nagy sikereknek beállítani

– hangoztatta.

A miniszter közölte, hogy a Moszkva által különleges hadműveletnek nevezett háború kezdete óta a két szakadár „népköztársaság” és Ukrajna más veszélyeztetett területeiről 1 millió 377 ezer embert evakuáltak Oroszországba.

Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője által pénteken ismertetett hadijelentés szerint az elmúlt napban az orosz légierő nagypontosságú rakétái négy harcálláspontot, 45 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, hét lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Osza-AKM föld-levegő rakéta-indítóállást és egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó radart semmisítettek meg. A harcászati légierő három harcálláspontra és 47 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében a tábornok szerint több mint 280 “nacionalista” életét vesztette, 59 haditechnikai eszköz pedig üzemképtelenné vált.

A rakéta- és tüzérségi erők 12 harcálláspontot, 213 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 24 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős alegységet, valamint három lőszerraktárt találtak el. A légvédelem 10 drónt és 17 Szmercs rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 952 drónt, 314 légvédelmi rakétarendszert, 3168 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 396 rakétasorozatvetőt, 1571 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3039 különleges katonai veszített.

(MTI)

Erdogan beszélni fog a finnekkel holnap

A török elnök, aki korábban a két északi ország NATO-csatlakozásának vétójával fenyegetett, azt mondta újságíróknak, hogy a holland miniszterelnök, Mark Rutte meggyőzte róla, hogy tárgyaljanak, és a britekkel is tervez beszélni a holnapi nap során. Arról nem beszélt, hogy pontosan kivel fog tárgyalni.

Itt a vége: az ukránok feladják az Azovsztalt, Mariupol csaknem három hónap után elesett

Denisz Prokopenko Azov milícia alezredese videót tett közzé a közösségi médiában, miután a kijevi kormány bejelentette, hogy befejezi az Azovsztal acélmű területének védelmét.

Mariupol védelmének 86. napja. A katonai vezetés parancsot adott az életek megmentésére és a helyőrség katonáinak jólétének megőrzésére, valamint a város védelmének beszüntetésére. A nehéz harcok, a bekerítés közbeni védekezés és az utánpótlás hiánya ellenére folyamatosan hangsúlyoztuk a számunkra legfontosabb három feltételt. A civilek evakuálását, a sebesültek ellátását és a harcban elesettek eltemetését. A civileket sikerült evakuálnunk, a sebesültek megkapták a szükséges orvosi ellátást, és sikerült kimenekíteni őket ukrán ellenőrzés alatt álló területekre. Ami a hősök eltemetését illeti, a dolog folyamatban van. Remélem, hogy a közeljövőben a hozzátartozók és egész Ukrajna tisztességgel eltemetheti őket. Dicsőség Ukrajnának.

– mondta Prokopenko alezredes.

Oroszország szerint nagyjából 2000 katona adta meg magát Mariupolban, ma reggel a hírszerzési jelentésében hasonló számot közölt a brit védelmi minisztérium is.

(BBC)

A svéd külügyminiszter reagált a törökök vádjaira

Svédország NATO-csatlakozását Törökország fúrhatja meg arra hivatkozva, hogy az északi ország nem hajlandó kiadni, az általa terroristának nevezett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjait. Erre reagált Ann Linde svéd külügyminiszter:

A Svédországról és a PKK-ról terjedő dezinformációk miatt szeretnénk mindenkit emlékeztetni arra, hogy Törökország után Olof Palme kormánya volt az első, amely a PKK-t terrorista szervezetnek nyilvánította, már 1984-ben. Az EU 2002-ben követte a példájukat, mikor is Anna Lindh volt Svédország külügyminisztere. Álláspontunk továbbra is változatlan.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban nyíltan kijelentette, hogy a PKK miatt megvétózza Finnország és Svédország NATO-tagságágát.

(GuardianÖ

15 ezren bujkálhatnak pincékben az ostromlott Szeverodonyeckben

Egy tisztviselő szerint akár 15 ezer civil is az ostromlott keleti Szeverodonyeck városában rekedhetett, ahol pincékben bujkálva próbálják túlélni az intenzív orosz légicsapásokat.

Az emberek bunkerekben, lakóházak pincéiben élnek, ahol menedéket találtak a bombázások elől

– mondta televíziós nyilatkozatában Alekszandr Sztrjuk, a regionális közigazgatás vezetője.

A légicsapások a házak és lakóházak akár 70 százalékát is elpusztíthatták Szeverodonyeckben, amely a szeparatisták által ellenőrzött Luhanszktól mindössze 100 kilométerre északnyugatra fekszik, és amely az elmúlt hetekben az orosz offenzíva középpontjában került.

(Al Jazeera)

Az orosz politikus szerint az "egyik legjobb és legképzettebb" hadsereggel harcolnak

Fransz Klincsevics orosz szenátor arról beszélt az orosz állami tévében, hogy az orosz erők lassú előrehaladása oka, hogy olyan katonák ellen harcolnak, akiknek a mentalitása ugyanolyan akár a sajátjaiké  – írja a BBC.

Klinecsvics kijelentette, hogy az orosz „különleges katonai művelet” „meglehetősen nehezen halad”, majd sietve hozzátette, hogy nem akar senkit sem megbántani.

Az ukrán hadsereget „az egyik legerősebb és legjobban kiképzett hadseregnek nevezte”, de arról is beszélt, hogy valójában „orosz katonák és tisztek ellen harcolnak”.

Zelenszkij: a Donbasz maga a pokol

A megszállók még nagyobb nyomást próbálnak helyezni ránk. Az ott maga a pokol, és ez nem túlzás

– jelentette ki csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, majd hozzátette, hogy Odessza térségét és Ukrajna középső városait folyamatosan bombázzák, a Donbasz pedig „teljesen megsemmisült”.

Miután az orosz erők Kijev környékéről kénytelenek voltak elvonulni, Oroszország a Luhanszk és Donyeck megyéből álló Donyec-medencében, a Donbaszban összpontosítja erőit, és próbál minél nagyobb területet ellenőrzése alá vonni.

(MTI)

Az oroszok több mint 1000 autó evakuálását akadályozzák Zaporizzsja felé

Több mint 1000, ukránokat szállító gépkocsit akadályoztak meg abban, hogy Zaporizzsjába, ukrán ellenőrzés alatt álló területre lépjenek át – közölte a regionális katonai közigazgatás. Az autók egy orosz ellenőrző pontnál akadtak el, Vaszilivka városában.

Vaszilivkában a megszállók már negyedik napja nem engednek át több mint 1000 autót az ukránok által ellenőrzött területre

– olvasható a Telegram posztban, hozzátéve, hogy az autókban nők és gyerekek is vannak, a legtöbbjüknek pedig már élelemre és vízre sincs pénze.

Csütörtökön több autónak sikerült megindulni Zaporizzsja felé.

(CNN)

Herszon Oroszország része lesz – állítja az önjelölt kormányzó

Úgy tekintünk az Orosz Föderációra, mint a saját országunkra, mivel az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, és később magunk is a föderáció alanyává válunk

– írta Telegram fiókján Volodimir Szaldo, akit az orosz erők a régió kormányzójaként iktattak be.

„Az Orosz Föderáció Herszon régiója leszünk” – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hónap elején azt mondta, hogy a helyi lakosság „akaratától” függ, hogy Oroszország annektálja-e a régiót.

(Al Jazeera)

Több százan még mindig védik az Azovsztalt, köztük az Azov milícia főparancsnoka

Bár a héten több száz ukrán katona hagyta el az oroszok által körbekerített Azovsztal-üzemet, még mindig több százan lehetnek az ostromlott gyárkomplexumban Mariupol mellett.

Egyikük az Azov ezred főparancsnoka, Bohdan Krotevics őrnagy. A szélsőséges tagjai miatt neonácinak is megbélyegzett alakulat vezetője posztolt egy videót, melyben az Ukrajnáért folytatott küzdelemről beszél.

A háborúnak még nincs vége, a teljes körű háború még csak most kezdődött. Vezérré kell válnotok, át kell vennetek az irányítást, vagy megfutamodtok, és akkor még nagyobb veszteségeket szenvedünk el

– üzente harcostársainak Krotevics.

Kapcsolódó
„Ők a legjobb harcosaink” – a zászlóalj, amelyik miatt nácizmussal vádolják az ukránokat
Bár Ukrajna 2014 óta a nemzetközi szélsőjobboldal egyik központjává vált, és az Azov zászlóalj valóban kirívóan szélsőséges, a Putyin által sugalmazott kép, miszerint Kijev által pénzelt, náci milíciák gyilkolnak Kelet-Ukrajnában, hamis.

Az Azov milícia másik tisztje, aki szintén az acélgyárban tartózkodik, arról beszélt, hogy folyamatban van egy művelet az Azovsztalban, azonban annak részleteiről nem beszélt.

Oroszország szerint idáig 1700 ukrán katona adta meg magát az Azovsztalnál.

(CNN)

Olvasói sztorik