Nagyvilág europoli

Von der Leyen nem tett pénzügyi ígéretet Orbánnak az Európai Bizottság szóvivője szerint

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ha már Brüsszel létrehozott egy problémát, elvárjuk, hogy azt oldják is meg.

Erről beszélt Szijjártó Péter kedden Brüsszelben, ahová a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferenciára érkezett.

A hvg.hu tudósítása szerint az esemény szünetében a külügyminiszter a kormánypárti magyar sajtó képviselőinek tartott sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság hatodik szankciós csomagjára utalt, amelynek része az is, hogy az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj importját, év végére pedig a finomított olajét is.

Ezt a magyar kormány nagyon ellenzi, a megoldás érdekében jött Ursula von der Leyen is hazánkba hétfőn, hogy Orbán Viktorral egyeztessen.

Kapcsolódó
Ursula von der Leyen: Előrelépést értünk el Orbánnal
De szükség lesz még további munkára.

A magyar kormány egyébként arra hivatkozik, hogy a tagállamok vezetői által márciusban elfogadott Versailles-i Nyilatkozatban egyértelműen ki lett mondva, hogy az uniós államok különböző energiaszerkezeteit figyelembe kell venni egy ilyen döntéskor és annak végrehajtásakor. Ezt Orbánék szerint az Európai Bizottság felrúgta a javasolt olajembargóval.

Szijjártó szerint a magyar energiarendszer modernizálására van szükség az orosz leváláshoz.

Nem sokkal korábban Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője is sajtótájékoztatót tartott. Közölte, von der Leyen és Orbán konstruktív tárgyaláson vett részt egymással, de nincsenek konkrét időpontok megjelölve a folytatásra.

Mint fogalmazott, napirenden van egy videokonferencia a térség érintett szereplőinek bevonásával, ezt azonban csak akkor hívják össze, ha a technikai munka kellően előrehaladott lesz. Szijjártó Péter szerint az idő egyáltalán nem sürget, még 6-8 hónapig lehet egyeztetni. Ezt azzal indokolta, hogy  a szankciók tervezetében hat hónap, illetve az év vége van megjelölve.

Eric Mamer ugyanakkor világossá tette azt is, hogy Ursula von der Leyen semmiféle pénzügyi ígéretet nem tett a magyar átállás költségeinek finanszírozására. Azt is megerősítette, hogy más témáról, így például a befagyasztott helyreállítási alapról nem volt szó a tárgyaláson.

Orbán egyébként kedden már Emmanuel Macron újraválasztott francia elnökkel is tárgyalt az ügyben.

Kapcsolódó
Macron és Orbán az olajembargóról tárgyaltak kedden
A francia EU-ügyi miniszter szerint a tagállamok még a héten megállapodhatnak az orosz olaj embargójáról.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik