Nagyvilág

Pancsolt szesz ölt meg újabb tíz embert Iránban

FARZIN NEMATI / AFP
FARZIN NEMATI / AFP
Az iszlamista országban szigorúan tilos alkoholt előállítani, árulni és fogyasztani. Akit elkapnak, azt megkorbácsolják.

Meghalt kilenc férfi és egy nő a tengerparti Bandar Abbászban, miután házilag pancsolt alkoholos italt fogyasztottak – számolt be az AlJazeera egy félhivatalos iráni hírportálra hivatkozva. A lapnak a Hormuzgan Orvostudományi Egyetem szóvivője azt mondta, további tizenkilenc embert kezelnek kórházban, közülük négy ember életveszélyes állapotban van.

A szóvivő szerint eddig összesen hetvenöt embert vittek kórházba alkoholmérgezés jeleivel, közülük negyvenöt emberen dialízist kellett végezni, négyen pedig látáskárosodást szenvedtek.

Az iráni rendőrség a hónap elején jelentette be, hogy nyolc embert tartóztattak le alkohol előállításának és terjesztésének gyanúja miatt.

Iránban szigorúan tilos alkoholt előállítani, árulni és fogyasztani, akiket rajtakapnak, azokra korbácsolás vár. A szabály ugyanakkor csak a muszlim vallásúakra vonatkozik, más vallásúaknak az alkohol fogyasztása nem tiltott az országban.

Az egyetemi kórház szóvivője ugyan nem azonosította a halálosan mérgező anyagot, de korábban is előfordult, hogy házi készítésű italokhoz hozzáadott metanol miatt történt tragédia. A fagyállóhoz, oldószerek és üzemanyagok előállításához használt metanol színtelen és szagtalan, és az italokat pancsolók néha adagolnak belőle a főzeteikhez, hogy növeljék az italok alkoholtartalmát. A metanol kis mennyiségben is szervkárosodást illetve vakságot okoz, de nagyobb mennyiségben halálos méreg.

2020-ban, a COVID-járvány idején Iránban megugrott az alkoholmérgezéses esetek száma. Abban az évben több mint hétszáz ember halt meg metanol fogyasztása miatt, mert tévesen azt hitték, hogy az segít megölni a koronavírust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik