Nagyvilág europoli

Uniós biztos: Nincs pozitív fejlemény a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban

Julien Warnand / EPA / MTI
Julien Warnand / EPA / MTI
Jön még a magyar államra jogállamisági mechanizmus, Didier Reynders elégedetlen.

Mivel nem születtek intézkedések Magyarországon az Európai Bizottság jogállamisági aggodalmainak orvoslására, az uniós bizottság úgy véli, hogy az Európai Unió költségvetése, pénzügyi érdekei veszélyben vannak – jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban kedden.

Nem tudok pozitív fejleményekről beszámolni a jogállamiság helyzetével kapcsolatban sem Magyarország, sem Lengyelország esetében

– fogalmazott Didier Reynders, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről folytatott vitáján. Kijelentette, az Európai Bizottság nem habozik használni a rendelkezésére álló eszközöket az unió alapértékeinek és pénzügyi érdekeinek megvédésére.

Május 5-én küldték meg hivatalosan a levelet az EU-ból Magyarországnak, hogy az állam ellen elindul a kondicionalitási, más nevén jogállami mechanizmus. Ahogy korábban is megírtuk, a jogállami mechanizmus olyan eszköz, amellyel az Európai Bizottság el tudja venni a tagállamoktól az uniós támogatásokat, ha bebizonyosodik, hogy a tagállam megsérti az EU alapvető értékeit, és ami a legfontosabb kitétel, ezzel árt az unió költségvetésének is. Hogy ez miként működik, itt olvashat róla:

Kapcsolódó
Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió
Konkrét ügyekben és viszonylag lassan alkalmazható a feltételességi mechanizmus, ahhoz viszont nincs sok köze, amit a magyar kormányfő mondott róla.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik