Belföld

Brüsszelben cáfolták, amit Orbán Viktor mondott

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Európai Bizottság szerint nem igaz, amit a kormányfő mondott, nem oldották meg a korrupciós problémákat.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, még nem látta a jogállamisági mechanizmus megindításáról szóló levelet, de akármi van abban, biztos, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába, nem engedi a szankciók kiterjesztését az orosz gázra, olajra, és nem enged „genderügyben” sem.

Az Európai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján cáfolták, hogy az eljárásnak bármi köze lenne a magyar kormányfő által felsorolt ügyekhez.

Nincs kapcsolat ezekkel az ügyekkel

– mondta Eric Mamer szóvivő, akit az Euronews idézett.

Orbán Viktor arról is berszélt, hogy az újjáépítési alapból egy fillért se kaptunk, így azt nem is tudtuk szabálytalanul elkölteni, nem tud  róla, hogy lenne vita ezekben a kérdésekben. Ugyanakkor kiderült, továbbra is a korrupciós kockázatok gátolják a magyar hozzáférést a helyreállítási alapokhoz.

Brüsszelben közölték, volt ugyan előrelépés,

de még vannak nyitott kérdések, ideértve a korrupcióellenes fellépést és oktatási kérdéseket.

Az Euronews emlékeztet rá, utóbbival kapcsolatban az Európai Bizottság már korábban jelezte, nem az iskolákban folytatott szexuális nevelésről, hanem az egyetemek magánalapítványi rendszerbe történő kiszervezéséről van szó. Ursula von der Leyen bizottsági elnök egyébként kedden, az Európai Parlamentben szintén azt mondta,

Magyarországon a korrupció a gondunk és nem jutunk ebben közös nevezőre a magyar kormánnyal.

Frissítés!

A Népszava brüsszeli tudósítójának kérdésére Eric Mamer szóvivő azt mondta, az eljárás éppen azért indul, hogy védje az EU pénzügyi érdekeit. Verlee Nuyts gazdasági ügyekben illetékes szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogállamisági eljárás és a helyreállítási tervről folyó tárgyalás két külön folyamat.

2021. januárjától ugyanakkor jogállamisági eljárás alá vonható minden EU-ból érkező támogatás, amellyel kapcsolatban a normák megsértése felmerült. Ez vonatkozik az EU költségvetési forrásaira és a helyreállítási alapra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik