A következő élő közvetítés része Légitámadás érte Kijevet, miközben az ENSZ-főtitkár ott tartózkodott; a NATO évekig támogathatja Ukrajnát

Az ENSZ főtitkára szerint Putyin is egyetért abban, hogy a civileket ki kell menekíteni

Mint írtuk, az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres ma Volodomir Zelenszkij urkán elnökkel találkozik, ám még mielőtt ezt megtenné, a CNN-nek értékelte a Putyinnal történt megbeszélést is.

A diplomata rendkívül hasznosnak nevezte az orosz elnökkel folytatott eszmecserét, különösen azért, mert szerinte Putyin is egyetért abban, hogy a civileket evakuálni kell a háborús zónákból. Ennek intézése és megszervezése Guterres szerint jelenleg is zajlik az ENSZ tisztviselői és az orosz védelmi minisztérium között.

A portugál diplomata leszögezte ugyanakkor, hogy bár akadtak olyan pontok, ahol teljes volt az egyetértés, a háború nem ezzel a találkozóval ér véget.

A háborúnak akkor lesz vége, amikor Oroszország úgy dönt, hogy véget vet neki

– mondta, hozzátéve, hogy az ukránokkal is folyamatosan kapcsolatban állnak, próbálnak olyan kompromisszumot találni, aminek a végén egyik fél sem fogja a másikat hibáztatni.

Guterres elmondta továbbá, hogy moszkvai tartózkodása idején aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése és a háborús bűncselekmények miatt.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik