Élő Nagyvilág

Kijev népirtásnak minősítette az orosz inváziót

FADEL SENNA / AFP
FADEL SENNA / AFP
Élő közvetítésünk a háború legfontosabb eseményeiről.
  • Ukrajna a háborút népirtásnak, Oroszországot terrorista államnak minősítette.
  • Kijev több mint 6 ezer háborús bűnt tart nyilván.
  • Moody’s: Moszkva hamarosan fizetésképtelenné válhat.
  • Moszkva elismerte, elsüllyedt a Moszkva cirkáló.
  • Zelenszkij a hazájukat védő ukránokat méltatta.
  • Csütörtöki élő közvetítésünket itt olvashatja vissza a háborúról.

Oroszország is elkezdett kiutasítani

Oroszország, válaszul a Európai Unió mellett működő képviselete munkatársainak kiutasítására, nemkívánatos személynek nyilvánította az EU moszkvai missziójának 18 munkatársát – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az Európai Unió barátságtalan fellépésére válaszul az EU oroszországi missziójának 18 alkalmazottját persona non grata státuszúvá nyilvánították, és a közeljövőben el kell hagyniuk az Oroszországi Föderáció területét. Az erről szóló jegyzéket átadták (a moszkvai uniós képviselet vezetőjének) Markus Ederernek

– közölte az orosz diplomáciai tárca.

Oroszország tiltakozását fejezte ki az EU moszkvai nagyköveténél az Európai Unió és az Európai Atomenergia Közösség mellett működő orosz állandó képviselet 19 munkatársának általa indokolatlannak minősített kiutasítása miatt.

(MTI)

Észak-Macedónia újra orosz diplomatákat utasított ki

Újabb hat orosz diplomatát utasított ki az országból az észak-macedón külügyminisztérium pénteken a diplomáciai normák megsértése miatt.

A külügyi tárca közleménye szerint Oroszország szkopjei nagykövetének pénteken adták át a nagykövetségen szolgálatot teljesítő hat diplomata kiutasítására vonatkozó dokumentumot. A diplomaták öt napot kaptak arra, hogy elhagyják Észak-Macedóniát.

A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, ezért kell elhagyniuk az országot.

A NATO-tag, európai uniós csatlakozásra váró Észak-Macedónia március végén öt orosz diplomatát már kiutasított az országból, Oroszország ukrajnai invázióját követően pedig csatlakozott a Moszkva elleni nemzetközi szankciókhoz.

(MTI)

Mariupolt még mindig nem tudták elfoglalni az oroszok, cserébe már távolról is bombázzák

Mariupolban továbbra is utcai harcok vannak, mert még mindig nem tudták elfoglalni az orosz csapatok. A harcok nagy része a vasművek területén van, ami egy hatalmas iparterület, és az elemzések szerint az oroszok egyszerűen nem találják benne az ukrán erőket. A Metinvest, a vasművek tulajdonosa már közölte azt is, hogy ha sikerül az oroszoknak elfoglalni az ipartelepet, nem lesznek hajlandóak üzemeltetni a gyárat orosz megszállás alatt. Ukrajna Európa legnagyobb vasérc-exportőre.

Közben az ukrán védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Mariupolt már távolról, hosszú hatótávolságú fegyverekkel is lövik az oroszok, ilyet az invázió kezdete óta nem tettek még. Az orosz erők közben Rubizsne és Popaszna településeket is próbálják elfoglalni, de innen az ukránok szerint visszaverték őket.

Ilya Pitalev / Sputnik / AFP Füst száll a Donyecki Népköztársaság Mariupolban lévő Azovstal vas- és acélmű vállalat felett 2022. április 14-én.

Az oroszok tüzet nyitottak egy menekülő civilekkel teli buszra

Az orosz erők Harkivban tűz alá vettek egy evakuálandó civilekkel teli buszt, heten meghaltak, 27-en megsebesültek – közölte az ukrán főügyészség pénteken.

A Telegramon közzétett bejelentés szerint a buszt Borova településnél támadták meg csütörtökön. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, péntekre kilenc humanitárius folyosó megnyitásáról született egyezség. A megállapodás szerint a biztonságos útvonalakon távozhatnának civilek Mariupol, Bergyanszk, Tokmak és Enerhodar városokból.

Pénteken az ukrán hadsereg bejelentette, hogy fogolycserét hajtottak végre előző nap a részben orosz irányítás alatt álló dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Poszad-Pokrovszkje településnél. A Facebookon közzétett üzenet szerint négy orosz hadifogolyért cserébe az orosz erők átadtak öt ukrán katonát.

Csütörtökön Kijev arról adott hírt, hogy 30 ukrán katona térhetett haza fogolycsere keretében, azt azonban nem mondták meg, hány orosz katonát engedtek el cserébe.

A héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felajánlotta, hogy az orosz erők által elfogott ukránokért cserébe kiadják Moszkvának a kedden hazaárulás gyanújával letartóztatott, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartott Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikai vezetőt, a Kreml azonban elvetette a javaslatot. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten leszögezte: Medvedcsuk nem tartott fenn titkos kapcsolatokat Oroszországgal.

(MTI)

Szinte már naponta temetnek katonát Kárpátalján

A Kárpáti Igaz Szó (Kiszó) ír arról, hogy az immár 51 napja tartó orosz–ukrán háború miatt az elmúlt időszakban szinte mindennapossá váltak a katonatemetések. Sorra szállítják haza a hősi halált halt katonákat, de arra is van példa, hogy valakiről tudják, elhunyt, de holttestét március vége óta nem tudták hazaszállítani. A Kiszó ír arról is, hogy eddig 235 eljárás indult hazaárulás és kollaboráció miatt. Az Állami Nyomozóiroda az orosz invázió kezdete óta 154 esetben indított nyomozást hazaárulás, 81 esetben pedig kollaboráció gyanúja miatt. A gyanúsítottak között vannak községi elöljárók, önkormányzati képviselők, bírók, rendőrök, katonák.

Már lehet nézni ukrán tévét Magyarországon

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége Facebook-oldalán mondott köszönetet azért, hogy elkezdődött az ukrán televíziós csatornák közvetítése Magyarország kábelhálózatain.

A nagykövetség közösségi oldalán magyar szöveggel ezúttal is közzétette az ukrán államfő videoüzenetét.

Lengyel kórházakba kerültek ukrán katonák

A lengyel kormányfő közölte, hogy az északi, keleti és déli fronton megsebesült ukrán katonákat ápolnak a lengyelországi kórházakban. Mateusz Morawiecki Wroclawban rendezett sajtóértekezletén először azt mondta, lengyel nemzetiségű ukrán állampolgárokról van szó, később fogalmazott úgy: kórházainkban ukrán katonákat ápolunk. A határőrség friss adatai szerint eddig 2 millió 757 ezren menekült Ukrajnából Lengyelországba az orosz invázó óta. A kormányfő közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak a segítségre szoruló ukrajnai lengyelekkel, készek megszervezni gyors kimenekítésüket. (mti)

Légiriadó van Kárpátalján

Légiradót hirdettek Kárpátalján. A Kárpátinfo.net azt írja, a délelőtti órákban a megye egész területén megszólaltak a szirénák, a veszélyt jelző telefonos alkalmazások is jeleztek. Felhívták a figyelmet, ha nincs a közelben óvóhely, NE MENJENEK KI AZ UTCÁRA! Keressenek biztonságos menedéket a pincében, a ház süllyesztett terein, a fürdőszobákban, ajtókeretekben.

Több mint 12 ezren jöttek csütörtökön Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6666, a román-magyar határszakaszon 5661 ember lépett be az országba. Közülük a rendőrség 1137 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az 30 napig érvényes, a végleges okmányokért fel kell majd keresni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát. (mti)

Az oroszok éheztetik Mariupol lakóit

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója szerint egyre aggasztóbb az ukrajnai humanitárius válság. David Beasley azt mondta, segélymunkások csak nagyon nehezen érik el a konfliktuszónában rekedt civileket, az üzemanyaghiány a segélyszállítmányokat is érinti. A következő hetekben, hónapokban minden még nehezebbé válhat. A Mariupolban rekedteket éhínség fenyegeti, több mint 100 ezer civil van áram, ivóvíz, gáz nélkül, az oroszok nem engedik be a városba a segélyszállítmányokat.

Elkeserítő a helyzet: az embereket éheztetik.

A vezérigazgató emlékeztetett arra is, hogy Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a harcok következményét ezért az országtól távol élők is meg fogják érezni. (mti)

2557 civilt evakuáltak a harcok elől

Összesen 2557 civilt tudtak evakuálni csütörtökön Ukrajna harcok sújtotta térségeiből. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint körülbelül 2300-an érkeztek Zaporizzsjába, köztük 290-en a blokád alatt álló Mariupolból, további 220-an pedig a kelet-ukrajnai Luhanszkból. Közben robbanásokról érkezett hír több ukrán város térségéből, hajnalban erős robbanásokat jelentettek Kijev környékéről és a dél-ukrajnai Herszon városából. (mti)

Ukrajna több mint 6 ezer háborús bűnről tud

Az ukrán ügyészség eddig 575 orosz gyanúsítottat és több mint 6500 háborús bűnt regisztrált. A háború kezdete óta 198 gyerek haláláról és 355 sérüléséről tudnak. Közben kemény összecsapásokról érkeztek hírek a kelet-ukrajnai Popaszna és Rubizhne városoknál. Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt 24 órában nyolc orosz támadást vertek vissza, megsemmisítettek négy orosz tankot, hat páncélos szállítót és egy tüzérségi löveget. A BBC írt arról is, hogy orosz és ukrán katonákat cseréltek a dél-ukrajnai Herszon térségében.

Az ukránok hősiességét méltatta elnökük

Volodimir Zelenszkij immár szokásos éjszakai beszédében az 50 napja tartó hősies ellenállást dicsérte, azt mondta, ukránok milliói lehetnek büszkék rá, hogy túlélték az orosz támadást, február 24-én meghozták életük legfontosabb döntését, kitartanak, harcolnak. Felidézte, az invázió első napján, nyugati vezetők azt tanácsolták neki, meneküljön el, de nem tudták, milyen bátrak az ukránok, mennyire vágynak a szabadságra. Az elnök szerint az ukránok a szabad világ hősei. Szerinte az elmúlt 50 nap a világ számos vezetőjének igazi arcát is megmutatta. Volt, aki úgy viselkedett, mintha nem lenne hatalma, míg más többet tett, mint azok, akik államférfiaknak tartják magukat. (bbc)

„Orosz hadihajó húzz a f*szba” bélyeget adott ki az ukrán posta

Az ukrán posta márciusban pályázatot hirdetett egy új bélyeg dizájnjára, amelynek a Kígyó-szigeteket védő ukránok híres üzenetére kellett reagálnia.
Csütörtökön tették közzé a nyertes alkotást, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is bemutatott a Twitteren.

Február végén a Moszkva nevű orosz hadihajó érkezett a Kigyó-szigethez, amelyet 13 ukrán védett. Az oroszok felszólították őket, hogy adják meg magukat, különben tüzet nyitnak. Az ukránok egy kis idő után azt válaszolták, hogy

Orosz hadihajó, húzz a f@szba!

Oroszország csütörtök hajnalban közölte, hogy evakuálták Moszkva hadihajó legénységét, miután a fedélzetén lőszerrobbanás történt. Pénteken közölte az orosz védelmi minisztérium, hogy a hajó elsüllyedt egy viharban, amikor egy kikötőbe vontatták javításra. A Reuters szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

A nyertes bélyeget itt tudja megnézni.

Csütörtökön 907 menekült érkezett Budapestre

A BRFK adatai szerint csütörtökön 907 menekült, köztük 250 gyermek érkezett a fővárosba. Különvonatokkal érkeztek Kőbánya-felső vasútállomásra, ahonnan buszokkal vitték őket a BOK csarnokba.
Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését, odaszállítását oldották meg.

ICC-főügyész: a Kreml hazudik a tömegsírokról

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a Kijev megyei Bucsában és Borogyankában járt, felkereste az ukrán hatóságok által feltárt tömegsírokat. Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az ott történtek nem álhírek, ahogy azt a Kreml próbálja beállítani, saját szemével látta a halott embereket és a lerombolt épületeket. A tisztségviselő kiemelte: csapatával és az ukrán rendvédelmi szervekkel közösen dolgozik azon, hogy kiderítsék az igazságot és az elkövetőket bíróság elé állítsák. (MTI)

Moody's: a rubeltörlesztés szerződésszegés

A hitelminősítő szerint csődeseménynek minősülhet az orosz devizakötvényekre adott rubeltörlesztés. A hírek szerint Oroszország dollár helyett rubelben fizette ki április elején két lejáró kötvénykötelezettségét, ami az eredeti szerződés fizetési feltételeinek megváltoztatását jelenti. Ez csődeseménynek minősülhet, ha a május 4-ig tartó türelmi időszak végéig a helyzet nem rendeződik, közölte a Moody’s Investors Service. A  nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozta: a szerződések szerint a törlesztés csak dollárban lehetséges. A cég már a múlt hónap végén visszavonta Oroszország hitelminősítési osztályzatait, emlékeztet az MTI.

Elsüllyedt a Moszkva cirkáló

Elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hajó egy viharban süllyedt el, amikor egy kikötőbe vontatták javításra. Sajtóhírek szerint a cirkáló mintegy 500 fős legénységét a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel. Odessza megye kormányzója korábban azt mondta, hogy a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el. A Reuters szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg. (MTI)

Max DELANY / AFP Alekszandr Svarc orosz haditengerészkapitány áll egy tüzérségi rendszer előtt a Moszkva orosz rakétacirkálón, miközben az a Földközi-tengeren, Szíria partjainál járőrözik 2015. december 17-én.

Ukrajna népirtásnak minősítette a háborút

Népirtásnak minősítette az ukrán parlament Oroszország Ukrajna elleni háborúját, idézte az UNIAN ukrán hírügynökséget az MTI. Volodimir Vjatrovics parlamenti képviselő szerint a határozatot 363-an szavazták meg a 450 tagú törvényhozásban. A parlament elfogadta azt a törvényt is, amely Oroszországot terrorista államnak minősítette és betiltotta az orosz hadseregben használatos “Z” és “V” betűk jelképként történő használatát.

Olvasói sztorik