Nagyvilág

Megbukott a német családügyi miniszter, hatalmas összeggel vigasztalódhat

Nagyjából 28 millió forintnak megfelelő, 75600 eurós átmeneti segélyt kap a német szövetségi kormány hétfőn lemondott család-, idős-, nő- és ifjúságügyi minisztere. Anne Spiegel 2021 decemberi hivatalba lépése óta mindössze négy hónapon keresztül volt miniszter.

A több mint négy hónapi miniszteri fizetésnek megfelelő lelépési pénz Németországban is komoly bírálatokat váltott ki, különösen azután, hogy a Zöldek politikusa meglehetősen dicstelen körülmények között volt kénytelen otthagyni pozícióját.

Anne Spiegel a lemondásról tájékoztató közleményében azt írta, hogy „politikai nyomás” hatására távozik, és lépésének az a célja, hogy elhárítsa a nagy kihívások előtt álló minisztériumot fenyegető károkat. Christiane Hoffmann, helyettes kormányszóvivő hétfőn közölte, hogy Olaf Scholz kancellár „nagy tisztelettel” tudomásul vette a miniszter döntését.

Anne Spiegelt március óta bírálták a Rajna-vidék-Pfalzban 134, a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig 186 halálos áldozatot szedő tavaly júliusi árvízkatasztrófával összefüggő tevékenysége miatt. A Zöldek politikusát – a bírálatok első hullámában a sajtóhoz eljutott mobiltelefonos üzenetváltásai alapján – azzal vádolták, hogy a mentés irányítása, az eltűntek felkutatása és az árvízkárosultak támogatása helyett főleg az foglalkoztatta, hogy miként befolyásolhatja az ügy az imidzsét, politikai arculatát.

A kritika az utóbbi napokban ismét felerősödött, miután kiderült, hogy a Rajna-vidék-Pfalz tartományi kormányban a környezetvédelmi miniszteri tisztség mellett a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő politikus tíz nappal az árvíz után, amikor még több tucat eltűnt ember után kutattak a mentőcsapatok és ismét heves esőzés fenyegette a katasztrófa sújtotta térséget, szabadságra ment, méghozzá négy hétre. Szabadságát ugyan egy napra megszakította, hogy megszemlélje a helyreállítási munkálatokat, de az is kiderült, hogy a franciaországi nyaralás alatt az első állításával szemben mégsem vett részt a kormányüléseken.

Anne Spiegel vasárnap este sajtónyilatkozatot tett, amelyben kiemelte, hogy családi okok és a munkájával járó megterhelés miatt ugyan nagy szüksége volt a négy gyermekével és súlyos betegségből lábadozó férjével töltött szabadságra, de már látja, hogy hibát követett el, amiért bocsánatot kér.

Nyilatkozatának fogadtatása azonban erősen vegyes volt, számos kommentár szerint csak azt bizonyította, hogy nem alkalmas a szövetségi miniszteri pozícióra. Sajtóértesülések szerint a Zöldek vezetőségében is az a vélemény vált uralkodóvá, hogy mielőbb távoznia kell, mert botlása veszélyezteti a május 8-i Schleswig-Holstein tartományi és a május 15-i Észak-Rajna-Vesztfália tartományi törvényhozási (Landtag-) választást felvezető kampány sikerét.

Anne Spiegel körül így alig fél nap alatt végleg elfogyott a levegő, és nem maradt más választása, mint a lemondás.

(MTI, Die Zeit)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik