A következő élő közvetítés része Az első nyugati vezető utazik Moszkvába a háború kitörése óta

Egy ukrán képviselő durván betámadta Orbánt

MTI/AP/Efrem Lukackij
MTI/AP/Efrem Lukackij

A bucsai mészárlásról folyó, a magyar miniszterelnököt is érintő nemzetközi vitába beszállt egy ukrán parlamenti képviselő is, aki durván megvádolta Orbán Viktort. Az ukrán parlament, a Verhovna Rada egyik tagja, Olekszij Honcsarenko azzal „gyanúsítja” a magyar miniszterelnököt, hogy „Ukrajna ellensége akar maradni” – írja az orosz Lenta.ru hírszájt a RIA Novosztyi hírére alapozva. A csak az orosz nyelvű sajtóban átvett értesülést, amely a Bucsáról kialakult nemzetközi vitáról szól, ukrán források nem erősítik meg.

Ugyanakkor Honcsarenko Facebook-oldalán megtaláltuk az eredeti posztot, amire az orosz sajtó hivatkozhat, s itt a Rada tagja még durvább hangnemet üt meg. Honcsarenko a bucsai mészárlásra és annak értelmezésére utal. Ismeretes, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij korábban népirtásról beszélt a városban megölt civilek miatt, a nemzetközi sajtó pedig háborús bűnöket emleget. Eközben az oroszok megrendezett akciónak, provokációnak tartják a bucsai gyilkosságokról szóló híreket. Nyugati műholdfelvételek szerint viszont már Bucsa oroszok általi megszállása idején láthatók voltak az utcán fekvő holttestek az ukrán városban.

Honcsarenko, az ukrán parlamenti képviselő most így ír a Facebookon: „Volodimir Zelenszkij szerint az EU-tagállamok egyik vezetője bizonyítékot kért arra, hogy a bucsai háborús bűnök nem megrendezettek. És bizonyítékot kért erre. Zelenszkij megtagadta, hogy megnevezze, ki ez. Én megnevezem. Ez a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor. Orbán mindent megtesz azért, hogy Ukrajna számára ellenség maradjon. És mi ezt soha nem felejtjük el és soha nem bocsátjuk meg. Gyilkosokat fedezve magad leszel gyilkos” – zárja a posztját Honcsarenko.

A poszthoz ukrán kommentelők még radikálisabb hangnemben szólnak hozzá.

Az ukrán parlamenti képviselő egyébként változatos és botrányokkal teli karriert tudhat maga mögött. Legfrissebb követelései közül az ukrán sajtó például azt idézi, hogy jó ötletnek tartaná, hogy Ukrajna kivételes eljárással kijuthasson a foci vébére, Katarba. Egyfajta „szabadjegyet” tartana elképzelhetőnek a FIFA-tól tehát hazájának, hogy részt vehessen a tornán.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik