Élő Nagyvilág

Zelenszkij: A bucsai vérengzés ellenére is kész folytatni a béketárgyalásokat Ukrajna

  • Zelenszkij: Ukrajna készen áll folytatni a tárgyalásokat azután, hogy lemészárolt civileket találtak több városban Kijev külterületén. Az elnök arról is beszélt, hogy Kelet-Ukrajnában sorsdöntő csaták előkészületei zajlanak.
  • Az oroszok tagadják, hogy közük lenne a Kramatorszk pályaudvarára mért rakétacsapáshoz.
  • Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül.
  • Újabb tömegsírokat találtak: összesen 132 holttestet találtak az ukrajnai Makariv városában.
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az oroszok háborús bűncselekményeket követtek el.
  • Németországban megerősítik az óvóhelyeket.
  • Előző napi élő közvetítésünk itt található.  

Tíz civil holttestét találták meg Borodjankában

Borodjankában 10 civil holttestét találták meg a romok alatt – közölte Bogdan Daniljuk, Kijev régió mentőszolgálatának helyettes-vezetője.

Április 7-én Irina Venediktova ukrán főügyész arról beszélt, hogy 26 holttestet találtak a romok alatt az ukrán fővárostól, Kijevtől mintegy 90 kilométerre északnyugatra fekvő városban, de a végső szám valószínűleg jóval magasabb lesz.

Jeremy Bowen, a BBC tudósítója nemrégiben úgy nyilatkozott a Borodjanka városában látott pusztításról, hogy komplett utcák váltak romhalmazzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Borodjanka többet szenvedhetett, mint más települések, és hogy az ország északi részéből kivonuló orosz csapatok által elkövetett legsúlyosabb atrocitások még feltáratlanok.

(BBC)

Megtörtént a harmadik fogolycsere az ukránok és az oroszok között

A háború kezdete óta a harmadik fogolycseréjét hajtott végre Ukrajna Oroszországgal – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Mindez azt jelenti, hogy 12 fogságba esett ukrán katona, és további 12 civil hazatér

– írta Verescsuk.

Arról nem közöltek részleteket, hogy hány orosz állampolgárt engedtek szabadon az alku részeként.

(BBC)

Legalább tíz orosz katona holttestét találták meg Harkivnál

Az ukrán hadsereg szombaton egy olyan fotót mutatott be, amelyen állítólag azt látni, hogy több orosz katonát temettek ugyanabba a sírba Harkiv régiójában vívott harcok után – írja a CNN.

A közlemény szerint Vilkhivka felszabadítása után bukkantak rá az ukrán katonák a Harkiv közelében lévő sírra. A képen 10 orosz egyenruhát viselő holttest látható.

Az ukránok szerint ezzel megdőlt az a mítosz is, hogy az orosz vezetés „nem hagyja hátra a halottait”.

A CNN nem tudta ellenőrizni a kép hitelességét.

Az oroszok betiltanák a YouTube-ot, amiért nem közvetítik tovább az orosz parlament üléseit

Moszkva megtorlásokat helyezett kilátásba az orosz parlament alsóháza, a Duma YouTube-csatornájának letiltása után, ismételten megígérve a Google amerikai óriáscég videómegosztó portáljának oroszországi betiltását.

Az Egyesült Államok az információ terjesztésének monopóliumára törekszik. Ezt nem engedhetjük meg.

– írta Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke a Telegram-csatornáján.

A Google kötelezi magát, hogy tiszteletben tart valamennyi alkalmazható szankciót és a kereskedelmi törvényeket. Ha egy oldal sérti a felhasználási feltételeinket, meghozzuk a megfelelő intézkedéseket

–  olvasható a Google egyik szóvivőjének közleményében.

Moszkva szerint a Duma-TV-nek több, mint 145 ezer feliratkozója volt a YouTube-on. A csatorna élő parlamenti közvetítéseket és orosz képviselők interjúit sugározta.

A YouTube Oroszországban is igen népszerű, magánemberek ugyanúgy használják szórakozásra és tájékozódásra, mint minisztériumok és más intézmények a tartalmaik terjesztésére.

(MTI)

A britek további fegyverszállítmányokat küldenek Ukrajnába

Az Egyesült Királyság 120 páncélozott járművet és új hajóelhárító rakétarendszereket küld Ukrajna támogatására – adta hírül a Downing Street, miután Boris Johnson miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben tárgyalt.

Zelenszkij elnök határozott vezetésének és az ukrán nép legyőzhetetlen hősiességének és bátorságának köszönhető, hogy Putyin szörnyű céljait meghiúsítják

– mondta Boris Johnson a Downing Street közleménye szerint a Zelenszkijjel való találkozó után.

(BBC)

Egymilliárd eurót ad Ukrajnának az EU

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót ajánl fel Ukrajna, és a háború elől menekülőket befogadó országok támogatására – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Hatszázmilliót adunk Ukrajnának, az ukrán hatóságoknak és részben az ENSZ-nek

– mondta von der Leyen egy Ukrajna számára szervezett adománygyűjtő rendezvényen Varsóban.

400 millió euró pedig a frontállamokhoz kerül, amelyek kiváló munkát végeznek a menekültek megsegítésében

– jelentette ki von der Leyen.

(BBC)

Zelenszkij: A bucsai vérengzés ellenére is kész tárgyalni Ukrajna

Ukrajna továbbra is készen áll, hogy folytassa a béketárgyalásokat a Moszkvával, melyek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint megrekedtek a Bucsában és további kijevi külterületeken elkövetett orosz atrocitások miatt.

Ukrajna álláspontja mindig is világos volt: készen állunk a tárgyalásokra, keressük a módját a háború lezárására

–  mondta Zelenszkij a Bucsába látogató Karl Nehammer osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatón.

Sajnos mindemellett azt látjuk, hogy keleten fontos, egyesek szerint sorsdöntő csaták előkészületei zajlanak

–  utalt az ukrán elnök a várható orosz offenzívára.

(Al Jazeera)

Az orosz haderő megsemmisített egy lőszerraktárt

Az orosz haderő megsemmisített egy lőszerraktárt, egy MiG-29 típusú harci gépet és egy Mi-8-as helikoptert a közép-ukrajnai Poltava régió Mirhorod városa melletti légitámaszponton – jelentette szombaton az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő közlése szerint a Dnyipro megyei Novomoszkivszk közelében lévő nagy lőszerraktárt is megsemmisítették.

Összesen 85 ukrajnai katonai célpontot semmisítettek meg az előző nap:

a lőszerraktárakon kívül egyebek között két parancsnoki hadállást, három rakétavetőt és négy tüzérségi ágyút. A háború kezdete óta pedig 650 légijárművet, és több mint kétezer harckocsit illetve páncélozott járművet. A Reuters megjegyzi, hogy az oroszok állításait harmadik fél nem hitelesítette.

Dmitro Lunin poltavai kormányzó pedig arról számolt be a közösségi médiában, hogy a mirhorodi légitámaszpontot érő orosz támadás jelentős anyagi kárt okozott, és két ember megsebesült. Egyéb részletet nem közölt.

(MTI)

Von der Leyen: úgy tűnik, az orosz erők háborús bűnöket is elkövettek

Úgy tűnik, az orosz erők háborús bűncselekményeket is elkövettek az ukrajnai háborúban azzal, hogy civileket vettek célba, de a különböző eseteket jogászoknak kell megvizsgálniuk – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton, ukrajnai látogatásáról távozóban egy vonaton.

Von der Leyen az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, Josep Borrell-lal együtt tett látogatást Ukrajnában. Mielőtt találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint háromszáz civilt gyilkolt meg. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

Mint a bizottsági elnök szombaton a vonaton mondta: saját szemével látta a bucsai pusztítást. „Ösztöneim azt súgják, hogy ha ez nem háborús bűncselekmény, akkor mi minősül annak, de végzettségem szerint orvos vagyok, nem jogász, ezt jogászoknak kell alaposan megvizsgálniuk. Denisz Smihal ukrán kormányfő fényképeket mutatott nekem: járókelőket gyilkoltak meg. Saját szemünkkel láthattuk, hogy civileket vettek célba a város lerombolásával. Márpedig lakóépületek nem lehetnek katonai célpontok” – jelentette ki Von der Leyen Bucsára utalva.

Olaf Scholz német kancellár szombaton beszédet mondott egy tartományi választás előtti kampánygyűlésen Schleswig-Holsteinban, és kijelentette: „Civilek meggyilkolása fölött nem hunyhatunk szemet, ez háborús bűncselekmény, amelyet nem fogadhatunk el, a tetteseknek felelniük kell érte.” Az MTI beszámolója szerint hozzátette, hogy Németország folytatja a védelmi jellegű fegyverek szállítását Ukrajnának, amivel azt üzeni, hogy elkötelezett az európai országok szuverenitásának védelme mellett.

Németországban megerősítik az óvóhelyeket

Németországban az ukrajnai háború miatt a hatóságok elkezdték megerősíteni az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek – jelentette szombaton a Welt am Sonntag című lap a szövetségi belügyminisztert idézve. Azután, hogy a német fegyveres erők évtizedeken át folyamatosan zsugorodtak, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a berlini kormány jelentős irányváltást határozott el, és ezzel összefüggésben Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy százmilliárd euróval növelik a védelmi kiadásokat. A védelmi politika megváltoztatása keretében modernizálják az óvóhelyhálózatot, és a polgári védelemre is többet költenek – közölte a lappal Nancy Faeser belügyminiszter.

Most 599 (használható) óvóhely van az országban, és azt vizsgáljuk, hogy hányat lehet még használhatóvá tenni. Mindenesetre megállítottuk azt a korábbi tendenciát, hogy ezeket apránként felszámolták

– mondta a miniszter. A meglévő bunkerek megtartása mellet tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket hogy lehet alkalmassá tenni óvóhelynek. Ezenkívül a szövetségi kormány 88 millió eurót adott a tartományoknak új légoltalmi szirénák telepítésére, mert országos lefedettségük még nagyon messze van; egészségügyi felszerelésekből, gyógyszerekből és védőruházatból pedig vésztartalékot képeznek – tette hozzá Faeser.

Tízezer menekült egy nap alatt

Magyarországra pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5236 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4674-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából indultak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

Az Ukrajnából érkezők közül a rendőrség 972 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. A végleges okmányok beszerzéséhez nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát – tájékoztatott az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy pénteken 613 menekültet fogadtak a fővárosban.

A Budapestre vonattal az érkezők között 267 gyermek volt. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 49 ember, köztük 22 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

ENSZ: ezer tengerész vesztegel az ukrán vizeken

Az ukrajnai háború miatt mintegy ezer tengerész vesztegel kereskedelmi hajókon az ukrán vizeken, és helyzetük egyre tarthatatlanabb, mert vészesen fogy a tartalékuk élelemből, ivóvízből, üzemanyagból és egyéb alapvető szükségleti cikkekből – figyelmeztettek pénteken este ENSZ-szervezetek.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös közleményben azzal a kéréssel fordult a nemzetközi vöröskereszthez, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezethez és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához (UNHCR), hogy segítsenek utánpótlást eljuttatni a 86 hajóra.

Az orosz hadsereg és a kelet-ukrajnai szakadárok által hevesen ostromlott Mariupolnál horgonyzó hajók legénysége különösen veszélyben van – írták. A tengerészek, illetve a kereskedelmi hajók távozási lehetősége érdekében folyamatban van egy humanitárius tengeri folyosó kialakítása a Fekete- és az Azovi-tengeren, de ezt nagyban hátráltatják biztonsági kockázatok – tették hozzá.

(MTI)

Kijevtől 50 kilométerre is tömegsírokat találtak

Összesen 132 holttestet találtak az ukrajnai Makariv városában – írja a BBC. A város polgármestere Vadym Tokar pénteki televíziós beszédében azt mondta: 132 civil holttestet találtak tömegsírokban, és az utcákon. Makariv körülbelül 50 km-re nyugatra fekszik Kijevtől, a háború előtt körülbelül 15 000 ember élt itt. Tokar elmondta, hogy az elmúlt hetek harcai során ez a szám 1000-re esett vissza, és a város mintegy 40 százaléka megsérült, sok épület pedig javíthatatlan állapotba került.

Újabb termékek exportját tiltotta meg az USA

Az Ukrajna elleni háború miatt újabb termékek exportját tiltotta meg Oroszországba és Fehéroroszországba helyi idő szerint pénteken az Egyesült Államok – derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium tájékoztatásából. A tárca közleménye szerint mostantól csak külön engedéllyel exportálhatóak Oroszországba és Fehéroroszországba különféle műtrágyák, csővezetékeknél használt csapok, csapágyak, egyéb alkatrészek, nyersanyagok és vegyszerek is. A korlátozás tiltás jelent, miután a kormányzat közölte, hogy nem fogja megadni az ehhez szükséges engedélyeket. Az amerikai kormány szintén megtiltotta, hogy amerikai gyártású, de fehérorosz tulajdonú, üzemeltetésű vagy fehéroroszok által bérelt repülőgépek berepüljenek Fehéroroszországba, válaszul arra, hogy Minszk támogatja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

Több ezer katonát vezényeltek az oroszok Harkiv közelébe

Több ezer katonát vezényelt az orosz haderő az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe – tudatta helyi idő szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon tájékoztatása szerint harmincról negyvenre emelkedett a közeli orosz határ túloldalán, Belgorod mellett állomásozó zászlóaljak száma. Az erősítés pontos létszámát nem közölte az amerikai védelmi tárca, csak azt, hogy ezek az egységek rendszerint 600-1000 katonából állnak.

A Pentagon egyik illetékese szerint az orosz csapatösszevonás célja a kelet-ukrajnai Donbasz térségének elfoglalása. Azt is elmondta, hogy a jelek szerint Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül. Az illetékes szerint a Donbaszban a terepet az ukrán és az orosz haderő is jól ismeri, mert ott évek óta folyamatos a konfliktus, ezért ádáz küzdelemre lehet számítani.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy jelentések szerint Moszkva tartalékosok tízezreit mozgósítja annak érdekében, hogy az Ukrajna északi részén elszenvedett veszteségeket követően megerősítse erőit.

(MTI)

Moszkva tagad

Moszkva péntek este ismételten tagadta, hogy köze lett volna a kelet-ukrajnai Kramatorszk pályaudvarára mért rakétacsapáshoz, amelyben legalább ötvenen haltak meg és kilencvennyolcan sebesültek meg. „A vasútállomásra kilőtt Tocska-U rakéta becsapódási ívének és a farokrész helyzetének az elemzése megerősíti, hogy a rakétát Kramatorszkra délnyugati irányból lőtték ki, az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő területről” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov hozzátette, hogy Tocska-U harcászati rakétákat, amelyeknek a lőtávolsága 120 kilométer, a harci rész súlya pedig 482 kilogramm, csak az ukrán fegyveres erők vetnek be. A Kreml is tagadja, hogy Oroszország lenne felelős a támadásért, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szintén olyan jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint a támadásban Tocska-U rakétát vetettek be.

Az ukrán fél az orosz hadsereget okolja a kramatorszki pályaudvar elleni támadás miatt, és azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan vesz célba civileket. A támadást elítélte mások mellett az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Franciaország is.

(MTI)

Olvasói sztorik