A következő élő közvetítés része A kijevi vezérkar szerint közel harminc települést vettek vissza az ukrán erők

Kémkedés miatt vádat emelt egy volt tartalékos tiszt ellen Németország

Torsten Sukrow / SULUPRESS.DE / SULUPRESS.DE / dpa Picture-Alliance via AFP
Torsten Sukrow / SULUPRESS.DE / SULUPRESS.DE / dpa Picture-Alliance via AFP

Oroszország javára való kémkedés miatt vádat emelt egy volt tartalékos tiszt ellen a német szövetségi ügyészség – közölte pénteken a szövetségi államügyész a Reuters jelentése szerint. Ines Peterson közleményében az áll, hogy a Ralph G. néven azonosított  férfi 2014 októbere és 2020 márciusa között „számos dokumentumot és információt” bocsátott az orosz szolgálatok rendelkezésére a német hadseregről.

A szövetségi ügyészség azzal is vádolja a gyanúsítottat, hogy információkat osztott meg az oroszokkal a Krím annektálása miatt Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankcióknak a német vállalatokra gyakorolt ​​hatásáról. A tiszt amellett, hogy parancsnokhelyetteseként szolgált, számos gazdasági társaság tagja is volt.

A vádak szerint a férfi tájékoztatást adott az oroszoknak az Északi Áramlat 2-ről, a Gazprom orosz gázóriás tulajdonában lévő vezetékről is, amelynek üzembe helyezési folyamatát Németország februárban állította le, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az államügyész állítja, hogy Ralph G. továbbá tájékoztatást adott az orosz hírszerzésnek Németország tartalékos haderejéről és polgári védelméről. Rajta keresztül az orosz titkosszolgálat megszerezte a hadsereg magas rangú tisztjeinek és neves vállalati vezetőknek a személyi és elérhetőségi adatait.

A gyanúsítottat azzal is vádolják, hogy segített az oroszoknak képet kapni az Egyesült Államok NATO-szövetségesekkel folytatott védelmi politikájáról  – közölte az államügyész.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik