Élő Nagyvilág

Lövik az oroszok a Mariupolból menekülőket, betiltották a Facebookot és az Instagramot Oroszországban

ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
  • Ukrajna elutasítja Oroszország ultimátumát: nem adják fel Mariupolt.
  • Már legalább hatan meghaltak a kijevi bevásárlóközponti tűzvészben.
  • Ammónia szivárgott egy Szumi környéki vegyi üzemből.
  • Joe Biden Európába utazik, pénteken Varsóban találkozik a lengyel elnökkel.
  • Kína nem zárja ki, hogy később fegyvert szállítson az oroszoknak.
  • Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint órákon át erőszakolták Mariupolban az ukrán nőket.
  • Az ukránok szerint merényletet terveznek Putyin ellen.
  • Szijjártó Péter Brüsszelben: Új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében.
  • Az elmenekülő ukránok közül 312 ezren Magyarországra jöttek.
  • Legalább 925 civil halt meg eddig Ukrajnában, köztük egy holokauszt-túlélő.
  • A moszkvai bíróság betiltotta a Facebookot és az Instagramot, a Meta anyacéget pedig hivatalosan is szélsőséges szervezetnek bélyegezték.
  • Hatályon kívül helyezték Putyin díszpolgári címét Debrecenben.
  • Orbán szerint veszélyes javaslatok vannak a NATO asztalán.
  • Zaporozszsja kormányzója szerint lövik az oroszok a Mariupolból menekülőket.
  • Tízezer orosz katona halhatott meg eddig Ukrajnában
  • A háború vasárnapi eseményeiről itt lehet tájékozódni.

Európa energiaellátásáért aggódik a Kreml

A Kreml figyelmezteti az Európai Uniót, hogy súlyos következményekkel járhat, ha embargót vezet be az orosz olajjal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy egy ilyen lépés aláásná az európai gazdasági közösség energia-egyensúlyát.

A Reuters szerint a Kreml sajtótájékoztatóján más ügyek is szóba kerültek persze. Eszerint a szóvivő úgy látja, hogy az Ukrajnával folytatott béketárgyalások nem haladnak olyan ütemben, mint kellene, azokat az állításokat pedig, amelyek szerint Oroszország nem engedi, hogy az ukrán lakosság humanitárius folyosókon keresztül elmeneküljön, „hazugságnak” minősítette.

Oroszország állítja: csapást mértek egy katonai létesítményre Nyugat-Ukrajnában

Az orosz légierő cirkálórakétákkal mért csapást egy ukrán katonai létesítményre az ország nyugati részén Rivne város közelében. A város Kijevtől 320 kilométerre nyugatra, a magyar határtól kevesebb mint 500 kilométerre található.

Igor Konasenykov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte:

Nagy pontosságú, légi indítású cirkálórakéták csaptak le egy külföldi zsoldosokat és ukrán nacionalista alakulatokat kiképző létesítményre.

Kijevből még nem erősítették meg a légicsapás hírét.

(AlJazeera)

Újabb humanitárius segélyt küld Kína Ukrajnának

Kína újabb, 10 millió kínai jüan (több mint félmilliárd forint) értékű humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának „a helyzet alakulása és a tényleges szükségletek alapján” – közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium.

Kína továbbra is konstruktív szerepet fog játszani az ukrajnai helyzet deeszkalációjának elősegítésében, és hajlandó saját erőfeszítéseket tenni a humanitárius válság leküzdésére

– közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A távol-keleti nagyhatalom a hónap elején nyújtotta az első humanitárius segélyét Ukrajnának, akkor 5 millió  jüan értékben.

Máris hatra emelkedett a kijevi bevásárlóközponti tűzvész áldozatainak száma – újabb résztelek derültek ki

Az Agence France-Presse francia állami hírügynökség újságírója szerint már legalább hat ember meghalt a kijevi bevásárlóközpont elleni orosz támadás okozta tűzvészben. Az újságíró szerint a Retroville bevásárlóközpont előtt már hat holttestet terítettek ki. A tűzvészbe torkolló  támadás Kijev északnyugati kerületében, Podilszkijban történt, ahol nagyobb részt lakóházak és bevásárlónegyed található.

Friss jelentések szerint a tíz emeletes épületet erős robbanás rázta meg, amely porrá zúzta a parkolójában lévő járműveket, és több méter széles krátert hagyott maga után.

A kiégett bevásárlóközpontból hétfő reggel még füst szállt fel, az épület egész déli oldala megsemmisült, ahogy a parkolóban található fitneszközpont is.

Az ukrán állami segélyszolgálat 22 óra 48 perckor kapott hívást, hogy tűz ütött ki több lakásban és egy bevásárlóközpont emeletén. Az „ellenség lövései” több emeleten tüzet okoztak, és több autó kigyulladt.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere is megerősítette a jelentéseket, mondván „több robbanást” is hallottak. A Twitteren terjedő felvételek, amelyek közül Klicsko is retweetelt egyet, elképesztő pusztítás nyomait mutatják. A katasztrófavédelem által közzétett korábbi felvételek szerint a tűzoltók legalább egy hamuval és porral borított túlélőt húztak ki a törmelékek alól. Egy szomszédos lakótömbben, amelynek az ablakai betörtek a robbanás következtében, azt mondták, hogy már napokkal ezelőtt is láttak hordozható rakétavetőt a bevásárlóközpont közelében.

A mentők folytatják a roncsok átkutatását az áldozatokért és a lehetséges túlélőkért.

(Guardian)

Publicus: a háború óta csökkent a Fidesz előnye

A közvélemény-kutatás szerint az ukrajnai háború óta csökkent a két nagy politikai tömb támogatottsága között a különbség. A Fidesz vezet, de a megkérdezettek 42 százaléka örülne, ha a választás után az ellenzék venné át az ország vezetését, míg 39 százalék reméli csak a Fidesz-kormányzás folytatását.

Kapcsolódó
Publicus: Vezet a Fidesz, de több a kormányváltó
A háború óta csökkent a két tábor támogatottsága közti különbség.

BRFK: 1871 menekültet fogadtak vasárnap a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől menekülve 1871 ember, köztük 717 gyermek érkezett vonattal a fővárosba vasárnap – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn.

Azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 20 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

Négyen meghaltak a kijevi bevásárolóközpont megtámadása által okozott tűzben

Az ukrán katasztrófavédelem szerint legalább négyen meghaltak a tűzben, miután orosz támadás érte a kijevi Podilszkij kerületet, ahol nagyrészt lakóházak és egy nagy bevásárlóközpont is található. A közlemény szerint további egy ember megsérült.

A tüzet „ellenséges lövedékek” okozták – olvasható a Facebookon.

A kataszrófavédelem a Twitteren videót mutatott be, amelyen az látható, hogy a romok alatt túlélők után kutatnak.

Tüzérségi támadást jelentettek Odesszából

Az ukrán fegyveres erők hétfő reggel tüzérségi támadást jelentettek Odessza partjairól. A fegyveres erők a Twitteren egy rövid videót tettek közzé, amely egy sor állítólagos becsapódás jeleit mutatja be a part mentén.

Odessza kikötőváros a Fekete-tenger partján fekszik Ukrajna déli részén.

Újabb részleteket közöltek a Szumi környékét érintő ammóniaszivárgásról

Újabb információkat közölt a Guardian című brit lap az északkelet-ukrajnai Szumiban található vegyi üzemben hétfő reggel történt ammóniaszivárgásról. A szumi regionális katonai igazgatás híradása szerint szerint a Szumikhimprom üzem telephelyét hétfőn hajnalban 3 óra 55 perckor ágyúzták.

A lövések következtében egy ammóniás tartály sérült meg

– közölte az ukrán állami segélyszolgálat a Telegram-csatornáján hozzátéve, hogy az ammóniaszivárgás hajnali 5-kor történt. A katasztrófalehárító személyzet egy sérült csővezetéket javít, és a hírek szerint az üzem egyik alkalmazottja megsérült.

A város polgármestere, Dmitro Zsivickij azt mondta, hogy a kiömlés az üzem 2,5 km-es körzetében lévő területet érinti, és bár a szélirány miatt Szumi nincs veszélyben, a szivárgás által érintett körzeten belül két falu is található.

Zelenszkij megfelelő helynek tartja Jeruzsálemet a jövőbeni béketárgyalásokhoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte Izrael állam erőfeszítéseit az Ukrajna és Oroszország közötti közvetítésben, és ennek jeleként Jeruzsálemet nevezte meg a jövőbeni legmagasabb szintű béketéárgyalások lehetséges helyszíneként.

Szerinte Izrael komoly erőfeszítéseket tesz, hogy közvetítsen Ukrajna és Oroszország között.

Izrael miniszterelnöke, Bennett úr megpróbálja megtalálni a módot a tárgyalások folytatására

– közölte Zelenszkij vasárnap közzétett videobeszédében.

 

(BBC)

Ammónia szivárogott egy vegyi üzemből Szumi polgármestere szerint

Dmitro Zsivitszkij, az észak-kelet ukrajnai Szumi polgármestere a Telegram alkalmazásban közölte, hogy a városban működő vegyi üzemből ammónia szivárgott. A szivárgás okozta veszély a városvezető szerint 2,5 kilométeres kört érint.

Közlése szerint az ammóniaszivárgást helyi idő szerint hajnali 4.30-kor jelentették a Szumihimprom vegyi üzemben.

Zsivitszkij tisztázta az is, hogy a jelenlegi szélirány miatt Szumi nincs közvetlen veszélyben.

Save the Children: hatmillió gyerek van közvetlen veszélyben Ukrajnában

Hatmillió gyermek van közvetlen veszélyben Ukrajnában, tekintettel a kórházak és iskolák elleni támadásokra – közölte hétfőre virradóra a Save the Children (Mentsük meg a Gyermekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet. Összesítésük szerint az ukrajnai harci cselekmények következtében eddig 489 iskola és 43 klinika szenvedett károkat, vagy semmisült meg.

A háborús helyzet miatt a gyerekek ötöde hagyta el Ukrajnát. Az ország ostromlott térségeiben maradt gyermekek a halálfélelemmel kénytelenek megbirkózni, miközben hiányt szenvednek élelmiszerből, tiszta ivóvízből és orvosi ellátásból.

Az ENSZ adatai szerint az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta legalább 59 gyermek vesztette életét, ugyanakkor sajtójelentések arra utalnak, hogy a valós szám háromjegyű lehet. (MTI)

Lakóházakat és bevásárlóközpontot támadtak az oroszok Kijevben, egy ember meghalt

Vitalij Klicsko kijevi  polgármester szerint legalább egy ember meghalt lakóházak és egy bevásárlóközpont megtámadása során a kijevi Podil városrészben. A városvezető közlése szerint a mentőcsapatok hatalmas tüzet oltottak a bevásárlóközpontban. Az egyik támadásról felvételt is közzétettek a Twitteren:

(AlJazeera)

Halálos tüzérségi támadás Csernyihivben, légitámadások Zsitomirban

Az ukrán sajtó szerint legalább ketten meghaltak vasárnap Csernyihivban, amikor egy tüzérségi lövedék eltalálta az autójukat. Az ukrajnai Pravda híroldal egy szemtanúra hivatkozott, aki azt mondta, hogy a két férfi vizet szállított a város lakóinak.

Az ukrán katasztrófavédelem arról is külön beszámolt, hogy Zsitomirban egy légitámadás három embert megsebesített és 13 épületet megrongált.

Fehér Ház: Joe Biden pénteken Varsóba utazik

Joe Biden amerikai elnök pénteken Varsóba utazik, miután a NATO-szövetségesekkel illetve a G7-ek és az Európai Unió vezetőivel találkozott Brüsszelben – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára.

Biden eszerint kétoldalú megbeszélést kíván folytatni Andrzej Duda lengyel elnökkel az ukrajnai orosz invázóról.

(CNN)

Hiába az orosz felhívás, az ukránok nem adják Mariupolt

Ahogy azt korábban megírtuk, Oroszország hétfő hajnalig adott időt az ukrán kormánynak, hogy feladják Mariupolt, és felszólították a város védőit, hogy tegyék le a fegyvert. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az orosz felhívást visszautasította mondván:

nem lehet szó semmiféle megadásról.

Az ukrajnai Pravdának nyilatkozva Verescsuk azt mondta, hogy az orosz erők azelőtt követeltek megadást, hogy engedélyezt volna a civilek evakuálását, és a követelést „valóságos túszejtésnek” minősítette.

Az orosz védelmi minisztérium felhívása szerint Mariupolt hétfő hajnaligkellett  volna feladni. Az Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a minisztérium azt jelentette be, hogy ezért cserébe humanitárius folyosókat nyitnak meg, hogy a lakosok közép-európai idő szerint 11 óráig elindulhassanak. Mihail Mizincsev vezérezredest, az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetőjét a Ria Novosztyi idézte, ő azt mondta, hogy a helyi vezetők katonai bíróság elé állnak, ha nem fogadják el a feltételeket.

Az azovi-tengeri kikötővárost, Mariupolt, amely a háború előtt körülbelül 450 000 embernek adott otthont, március eleje óta szinte folyamatosan támadják az orosz erők, és a műholdfelvételek jelentős pusztítást mutatnak a lakónegyedekben. Míg az orosz ultimátum látszólag biztonságos menekülést jelenthetett volna a városból azoknak, akik a feladás mellett döntenek, a maradók számára az oroszok nem adtak ilyen garanciát.

(BBC, AlJazeera)

Olvasói sztorik