Élő Nagyvilág

Oroszország hiperrakétája, Ukrajna elnöke béketárgyalásokat sürget

Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök haladéktalan béketárgyalásokat sürget Moszkvával, szerinte az orosz veszteségek olyan mértékűek lesznek, hogy több generációra lesz szükségük a talpra álláshoz.
  • Az ukránok állítják, egy orosz altábornagy is meghalt a harcokban.
  • Ádáz harcok dúlnak Mariupol ukrán városban, melynek polgármestere megerősítette, hogy a harcok elérték a városközpontot. A hírek szerint a város lakóépületeinek 80 százaléka megsérült vagy megsemmisült az orosz bombázásokban.
  • Ukrajna elvesztette az ellenőrzést az Azovi-tenger felett.
  • Humanitárius folyosó nyílik Luhanszkban.
  • A britek szerint az orosz hadsereg taktikája megváltoztatására kényszerült.
  • Baki csúszott Putyin moszkvai beszédének közvetítésébe.
  • Lengyelország a legsúlyosabb szankció, a totális kereskedelmi bojkott bevetését kéri Oroszország ellen.
  • Pénteki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Ukrajna állítja, légvédelme 12 orosz célpontot semmisített meg

Az ukrán fegyveres erők szerint a légvédelem legalább 12 orosz légi célpontot semmisített meg – két repülőgépet, három helikoptert, három drónt és négy cirkálórakétát.

A helyi jelentések az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójára hivatkozva hozzátették, hogy a fegyveres erők a csornobajvkai repülőteret is sújtották, ahova Oroszország flottájának egy részét telepítette.

A hírt közlő BBC nem tudta ellenőrizni az információt hitelességét.

Baki Putyin beszéde közben

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy tömeg előtt tartott beszédet a Luzsnyiki stadionban, ám beszéde során az orosz állami televízió feltehetően egy hiba miatt megszakította az orosz elnök beszédét, azt nem tudni, hogy a baki szándékos volt-e. Putyin megismételte állításait, miszerint Ukrajna népirtást követ el Donbász térségében.

Az orosz tévéfelvételek tomboló tömeget mutattak be a Luzsnyiki stadionban, a résztvevők zászlókat lengettek és ujjongtak a beszéd előtt, amelyben Putyin az orosz „egységet” üdvözölte. Will Vernon, a BBC újságírója azonban arról számolt be, hogy a tömegnek legalább egy része „kénytelen” részt venni az eseményen.

Mariupolban a lakóházak 80 százaléka megsérült vagy megsemmisült

Az orosz hadsereg továbbra is erős nyomás alatt tartja a Mariupol kikötővárost. A település polgármestere korábban a BBC-nek megerősítette, hogy fegyveres harcok elérték a város központját. A városban 400 ezer ember rekedhetett.

A bombatámadások következtében nincs áram-, fűtés-, és vízellátás. A várost bombatámadás érte, ami miatt megszűnt az áram-, fűtés- és vízellátás. A hírek szerint a város lakóépületeinek több mint 80 százaléka megsérült vagy megsemmisült.

Még mindig több százan lehetnek a városi színház romjai alatt, ahol az ukrán elnök szerint 1300 ember bujkálhatott. Eddig 130 embert sikerült kimenteni.

Ukrán illetékesek pénteken későn közölték, hogy Mariupol elvesztette hozzáférését az Azovi-tengerhez.

Ukrán elnök: tárgyalni kell, mert az orosz veszteségek kiheveréséhez több generáció kell majd

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton az érdemi béketárgyalások folytatását sürgette Moszkvával. Azt mondta, Oroszországnak ez az egyetlen esélye, hogy mérsékelje az invázió miatt elszenvedett károkat.

A Reuters összefoglalója szerint éjszakai videóüzenetében azt mondta: Itt az ideje találkozni, ideje beszélni, itt az ideje, hogy helyreállítsuk Ukrajna területi integritását és igazságosságát.

Különben Oroszország veszteségei olyan mértékűek lesznek, hogy több generációra lesz szüksége a felépüléshez.

A felek hetek óta tárgyalnak, ám áttörésnek semmi jele. Zelenszkij szerint az orosz erők szándékosan blokkolják a humanitárius utánpótlást a támadott városokba. Az ukrán elnök szerint „ez háborús bűn, és felelni fognak érte”.

Olvasói sztorik