Élő Nagyvilág

Putyin nem hajlandó véget vetni a háborúnak, magyarlakta területeken is várható orosz támadás

Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images
Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images
  • Több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák szombat reggel, Kárpátalján először volt légiriadó.
  • 25 km-re van Kijevtől az orosz hadsereg jelentős része.
  • Hétfőn NATO-hadgyakorlat kezdődik Norvégiában.
  • Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét.
  • Zelenszkij üzent az orosz katonáik szüleinek is. Az ukrán elnök szerint az  orosz hadsereg évtizedek óta a legnagyobb veszteségeit szenvedi el.
  • Macron és Scholz felszólították Putyint, hogy hagyjon fel a háborúval, de ő nem mutatott hajlandóságot.
  • Oroszország mostantól katonai célpontnak tekinti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat.
  • Az ukránok szerint orosz kontroll alá került az ország legnagyobb atomerőműve.
  • Magyarlakta területeken is várható orosz támadás.
  • Az orosz állami tévében is egyre többen felszólalnak a háború ellen.

109,5 millió köbméter földgázt küld szombaton a Gazprom Európába

Szombaton ismét a szerződésekben rögzített 109,5 millió köbméteres földgáz mennyiséget pumpálnak át a vezetéken, közölte Szergej Kuprijanov, a Gazprom állami energetikai vállalat szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel.

A nyugati szankciók és a szállítás befagyasztásával kapcsolatos orosz fenyegetések ellenére a földgáz továbbra is a szerződéses mennyiségben áramlik Ukrajnán keresztül Európába.

A fennálló megállapodások értelmében a Gazprom évente 40 milliárd köbméter gázt szállít a csővezetéken. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban megerősítette, hogy a Nyugat által bevezetett szankciók ellenére nem állítják le az olaj- és gázszállításokat.

Korábban viszont Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül történő szállításokat.

Úgy tűnik, Kijev környékén ma inkább erőt gyűjtenek a felek

Erről számol be legalábbis a BBC helyszínen tartózkodó újságírója, megjegyezve, hogy a főváros belsejében jelenleg viszonylagos nyugalom honol.

A tudósító úgy látja, mind az oroszok, mind az ukránok a harc helyett inkább a következő napokra készülnek: az ukránok a védelmi állásokat építik, illetve erősítik, míg az oroszok az utánpótlást várják be, főleg a fővárostól északnyugatra található hostomeli teherszállító repülőtéren érzékelhető kisebb nyüzsgés.

Szintén Kijevhez közel van már az oroszok 40 mérföld hosszú katonai konvoja is, ami az amerikai hírszerzés szerint némileg elaprózódott.

Oroszország mostantól katonai célpontnak tekinti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat

A SkyNews tudósítása szerint Szergej Rjabkov orosz külügyminiszterhelyettes közölte: Moszkva mostantól legitim katonai célpontnak tekinti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat. Rjabkov hozzátette: mindezt „világossá tették” az amerikai fél számára is.

A külügyminiszter ezen kívül arról is beszélt, hogy Oroszországnak nincs olyan szándéka, hogy kitiltsa az országból a nyugati médiumokat és vállalkozásokat, mert nem akarja eszkalálni a helyzetet.

Egy újabb orosz oligarcha jachtját foglalták le

Az olasz hatóságok újabb megajachtot foglaltak le, amely a jelek szerint egy, az Európai Unió szankciós listáján szereplő orosz milliárdosé, írja az MTI.

Az „A vitorlás jacht” nevű hajó, amelynek becsült értéke mintegy 530 millió euró (196,1 milliárd forint), Trieszt kikötőjében horgonyzott.

Az olasz pénzügyi rendőrség tisztviselői pénteken foglalták le, jelentette az ANSA olasz állami hírügynökség.

A Nobiskrug német hajógyár által épített jacht feltehetően Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdosé, aki Oroszország ukrajnai inváziója után felkerült az EU szankciós listájára. Az olasz pénzügyi rendőrség a múlt héten lefoglalt egy másik jachtot is, amely feltehetően egy orosz oligarcháé volt.

A római miniszterelnöki hivatal korábban közölte az orosz oligarchák eddig lefoglalt vagyontárgyainak listáját: a pénzügyőrség, valamint a rendőrség pénzügyi-gazdasági bűncselekményekre szakosodott egységei a liguriai Imperia kikötőjében lefoglalták az Alekszej Mordasov tulajdonát képző Lady My Yacht nevű hajót, amelynek értékét 65 millió euróra teszik. Hasonlóképpen lefoglalták Gennagyij Timcsenko jachtját Sanremo kikötőjében, 50 millió euró értékben.

Ezenkívül lefoglalták az Oleg Szavcsenko által birtokolt, XVII. századi Villa Lazzareschi ingatlant az észak-olaszországi Lucca megye térségében, 3 millió euró értékben. Továbbá a Comói-tó térségében Vlagyimir Szolovjov ingatlanját, amely 8 millió eurót ér, és Aliser Uszmanov szardíniai ingatlanját a Pevero-öbölben 17 millió euró értékben.

Macron és Scholz is telefonon egyeztet Putyinnal szombaton

Franciaország és Németország vezetője telefonon beszél szombaton az orosz elnökkel – erről ír a BBC. Csütörtökön már volt egy ilyen egyeztetés, akkor Macron és Scholz azonnali tűzszünetet követeltek Oroszországtól, de Moszkva ezt visszautasította. Macron korábban fontosnak nevezte, hogy folyamatosan kommunikáljanak Putyinnal, a francia államfő a háború kezdte óta már kilencszer beszélt telefonon az orosz elnökkel.

Zelenszkij: Az orosz hadsereg évtizedek óta a legnagyobb veszteségeit szenvedi el

Szombat délelőtt újabb videóüzenetben szólt Ukrajnához Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a BBC tudósítása szerint többek közt arról beszélt, hogy az orosz hadsereg az elmúlt évtizedek legnagyobb veszteségeit szenvedi el. Állítása szerint 31 orosz zászlóalj vált idáig harcképtelenné.

Zelenkszij újra követelte a melitopoli polgármester szabadon engedését, elmondása szerint az ügyben már egyeztetett Franciaországgal és Németországgal is. Az ukrán elnök továbbá jelezte, hogy Ukrajna az Európai Bizottsággal azon dolgozik, hogy felgyorsítsák az ország EU-s csatlakozási folyamatát.

Egyre rosszabb a helyzet Mariupolban: vészesen fogy az étel, a betegek pedig nem jutnak gyógyszerekhez

Jelenleg 65 embernek nyújt menedéket a mariupoli Nemzetközi Vöröskereszt épülete. A szervezet egyik munkatársa Twitteren számolt be az ottani állapotokról. Mint írja:

  • Nincsen villany, meleg víz és gáz, vagyis nem tudnak fűteni sem. A hideg miatt sokan megbetegednek.
  • Nem tudják, hogy meddig lesz elég az étel. Valamennyit össze tudtak még szedni a lebombázott házakból, de ezek a készletek valószínűleg már csak pár napig tartanak ki.
  • Sokan arról számolnak be, hogy a gyerekeknek már nincsen ennivalójuk, a cukorbetegek és a daganatos betegek pedig nem jutnak gyógyszerhez.(via 444)

Lebombázták Csernyihiv emblematikus szállodáját

Orosz erők lebombázták a Hotel Ukraine nevű szállodát, a város egyik nevezetességét Csernyihivben, írja a CNN. „Itt vagyok. Hotel nincs többé” – mondta Vjacseszlav Kausz, a régió közigazgatási vezetője. Hozzátette: folyamatosak a légi- és rakétacsapások, civilek halnak meg, sok a sérült. A városban nincs áram, de már víz és gáz is alig.

Lebombáztak egy mecsetet az oroszok Mariupolban

Az ukrán külügyminisztérium szerint orosz erők lebombáztak egy mecsetet Mariupolban, ahol több mint 80 felnőttet és gyereket, köztük török állampolgárokat, szállásoltak el, írja a BBC.

Egyelőre nem érkezett hír arról, vannak-e áldozatai a bombázásnak.

Több százan tüntetnek Melitopolban

Több százan tüntetnek Melitopolban, miután orosz katonák elrabolhatták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét, írja a Sky News. Korábban rövid videófelvételeket is bemutattak, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó.

A CNN tudósítása szerint a városháza előtt összegyűlt tömeg azt kiabálja, hogy engedjék szabadon a polgármestert, illeve Fedorov nevét skandálják.

Kárpátalján is légiriadó volt szombat reggel

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több ukrajnai városban légiriadó volt szombat reggel. A karpatalja.ma arról ír, hogy Kárpátalján is megszólaltak a szirénák, a riadó két órán át – 4.40-től 6.30-ig – tartott. Támadás viszont szerencsére nem történt a megyében.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta ez volt az első olyan eset, hogy Kárpátalján is légiriadó volt.

Nemcsak a fővárosban, sok más ukrán városban is légiriadó volt szombat reggel, így a nyugati Lvivben (Lemberg), Odesszában, Harkivban és Szumiban is. Műholdfelvételek alapján az amerikai hírszerzés már előző nap arról számolt be, hogy a Kijev környékére vezényelt orosz erőket átcsoportosították, és szétszóródott a térségben veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj, ami egy készülő támadásra utalhat.

Csak pénteken 1170 ukrajnai menekült gyerek érkezett Budapestre vonattal

Az ukrajnai háború elől pénteken 3936 ember, köztük 1170 gyermek érkezett Budapestre vonattal, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton. Az MTI által idézett közlemény szerint a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 51 ember, köztük 30 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. Emlékeztettek: a BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Mohos Márton / 24.hu

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Kigyulladt egy raktárépület az orosz bombázások miatt Kijevnél

Az ukrán katasztrófavédelem jelentése szerint kigyulladt egy fagyasztott élelmiszereket tároló raktárépület a kijevi régióban az orosz bombázások miatt szombat reggel, írja a Guardian. Egyelőre sérültekről, áldozatokról nem érkezett információ.

Egy Tom és Jerry jelenettel próbálta összefoglalni az orosz-ukrán háborút az orosz űrügynökség vezetője

A 444 szúrta ki Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség vezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben egy Tom és Jerry jelenetet tett közzé, azzal a kommentárral, hogy egy rajzfilm nyelvén foglalja össze a geopolitikai helyzetet, ha már a „nyugati kollégái” nem értenek semmit, ami egy képregénynél komolyabb.

Az űrügynökség vezetője olyan túl sok Tom és Jerryt nem nézhetett gyerekkorában, mert eléggé megfeledkezett arról, mi szokott lenni ezeknek az epizódoknak vége. Voltak, akik jelezték azért:

Szórványos offenzívák voltak éjszaka

Az Institute for the Study of War jelentése szerint Kijev körül nagyrészt leálltak az orosz támadások az elmúlt 24 órában, csak szórványos offenzívák voltak. Az orosz egységek most az utánpótlás biztosítására törekednek, miután a jelentés szerint Putyinék továbbra is nemcsak morális, de ellátási problémákkal is küzdenek.

4 ezer menekült érkezett a budapesti pályaudvarokra pénteken

A BRFK és a társszervek pénteken 3936 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokom – írja a police.hu. Köztük 1170 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 51 ember, köztük 30 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Lefoglalták egy orosz oligarcha megajachtját Olaszországban, egy másiknál felmerült, hogy Putyiné lehet

Amerikai hatóságok egy olasz tengerparti kisváros, Marina di Carrara egyik szárazdokkjában álló 700 millió dollár értékű Seherezádé nevű jacht tulajdonjogát vizsgálják – írja a New York Times. Egyelőre még nem biztosak abban, hogy a hajó Vlagyimir Putyinhoz köthető, de már találtak arra utaló jeleket, hogy az orosz elnöknek köze lehet hozzá. A hajó tulajdonosi hatterét azután kezdték el megvizsgálni, hogy a legénység egy korábbi tagja azt mondta, hogy Putyin gyakran használta a jachtot.


A CNN közben arról ír, hogy az olasz hatóságok pénteken lefoglalták Andrej Melnicsenko orosz oligarcha jachtját. A közlemény szerint a körülbelül 530 millió eurós hajó Trieszt északkeleti kikötőjében parkolt. Az orosz üzletember szuperbiztonságos megajachtjáról a hajozas.hu pár éve azt írta, hogy: az egyedi formatervnek köszönhetően a jégtáblákon is képes áthatolni. Negyven biztonsági kamera, mozgásérzékelők, ujjlenyomatra nyíló ajtók védik a fedélzetet. Az oroszoknál divatos menekülő mini tengeralattjáró szériatartozék.

NATO-hadgyakorlatot tartanak Norvégiában

A NATO hétfőn csapatokat küld Norvégiába, ahol hadgyakorlatot tartanak majd – írja a BBC. 27 nemzet mintegy 30 000 katonája, 200 repülőgépe és 50 hajója vesz részt az idei év legnagyobb NATO-hadgyakorlatán, melyet az orosz határtól csupán párszáz kilométerre tartanak. Az eseményt egyébként már korábban leszervezték, nem a háború kitörése miatt gyűlnek össze a katonák.

(BBC)

Több ukrán városban légiriadó volt szombat reggel

Arról már beszámoltunk, hogy éjszaka megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben. A legfrissebb jelentések szerint nemcsak a fővárosban, sok más ukrán városban is légiriadó volt szombat reggel, így a nyugati Lvivben (Lemberg), Odesszában, Harkivban és Szumiban is. Műholdfelvételek alapján az amerikai hírszerzés már előző nap arról számolt be, hogy a Kijev környékére vezényelt orosz erőket átcsoportosították, és szétszóródott a térségben veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj, ami egy készülő támadásra utalhat.

Olvasói sztorik