Élő Nagyvilág

Putyin nem hajlandó véget vetni a háborúnak, magyarlakta területeken is várható orosz támadás

Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images
Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images
  • Több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák szombat reggel, Kárpátalján először volt légiriadó.
  • 25 km-re van Kijevtől az orosz hadsereg jelentős része.
  • Hétfőn NATO-hadgyakorlat kezdődik Norvégiában.
  • Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét.
  • Zelenszkij üzent az orosz katonáik szüleinek is. Az ukrán elnök szerint az  orosz hadsereg évtizedek óta a legnagyobb veszteségeit szenvedi el.
  • Macron és Scholz felszólították Putyint, hogy hagyjon fel a háborúval, de ő nem mutatott hajlandóságot.
  • Oroszország mostantól katonai célpontnak tekinti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat.
  • Az ukránok szerint orosz kontroll alá került az ország legnagyobb atomerőműve.
  • Magyarlakta területeken is várható orosz támadás.
  • Az orosz állami tévében is egyre többen felszólalnak a háború ellen.

Megpróbálják helyreállítani a csernobili atomerőmű áramellátását

Ukrajna azt közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), hogy a szakembereik megkezdték a csernobili atomerőmű külső áramellátásának helyreállítását. Beszámolójuk szerint a csütörtök esti munka sikeres volt, de az áramellátás még nem állt helyre.

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták, közölte a NAÜ. Nemrég azt is hírül adta az ügynökség, hogy az erőmű leállt, áramellátás nélkül maradt, így pedig az ott tárolt 20 000 kiégett fűtőanyag-kazettát túlmelegedés fenyegeti, már ha a hűtőfolyadék elpárolog. Ez szivárgásveszéllyel jár – hogy mit jelent ez pontosan, arról ebben a cikkünkben írtunk. 

Moszkva katonai felszerelésekkel látja el Fehéroroszországot

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő pénteken megállapodott abban, hogy Moszkva már a közeljövőben a legkorszerűbb katonai felszerelésekkel látja el Fehéroroszországot – jelentette a fehérorosz állami hírügynökség, a Belta péntek este. A két vezető a moszkvai Kremlben tárgyalt egymással, és a Belta szerint abban is megállapodtak, hogy kölcsönösen segítik egymást azokkal a szankciókkal szemben, amelyeket a nemzetközi közösség szabott ki rájuk. Ez az együttműködés az energiaellátás és a mezőgazdaság területére is kiterjed.

(MTI)

Zelenszkij: orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét – jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

Ukrajnában rövid videófelvételeket is bemutattak, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó. Zelenszkij friss videóüzenetében kijelentette, hogy a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak abban, hogy ukrán városokat vonjanak ellenőrzésük alá. Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette. Az ukrán elnök szerint Moszkva elszámította magát azzal is, hogy azt remélte, egyes városokat az Oroszországgal rokonszenvező lakók önként átengednek neki.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy pénteken négy ukrán városból 7144 embert tudtak kimenekíteni humanitárius folyosókon keresztül. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy több városból, így a tengerparti Mariupolból megakadályozta a civilek távozását. Az előző két napon Kijev az említettnél jóval szélesebb körű, több tízezres nagyságrendű evakuálásról számolt be.

Az ukrán elnök a videóban külön felhívást intézett az Ukrajnát támadó orosz katonák édesanyjához.

Arra kérte őket, ne engedjék, hogy fiaikat külföldi bevetésre küldjék, vegyék elejét, hogy elessenek vagy fogságba kerüljenek.

Pénteken telefonbeszélgetést folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel.

(MTI)

Olvasói sztorik