A következő élő közvetítés része Lezárult az ukrán-orosz tárgyalások első köre; újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

Svájc is alkalmazni fogja az EU által Oroszországra kiszabott szankciókat

Svájc hétfőn úgy döntött, hogy teljes mértékben alkalmazni fogja az Európai Unió által Oroszországra kiszabott szankciókat – jelentette be Ignazio Cassis, a Svájci Államszövetség elnöke. Megjegyezte: ez példátlan lépés, mert eddig Svájc mindig semleges maradt.

A döntés a következőképpen indokolta:

Oroszország támadása a szabadság elleni támadás, a demokrácia elleni támadás, a polgári lakosság elleni támadás és egy szabad ország intézményei elleni támadás. Ez nem fogadható el sem nemzetközi jogi, sem politikai, sem erkölcsi okokból.

A döntés alapján Svájc befagyasztja a szankciós listára vett személyek vagyonát, és hatályba lépteti velük szemben a beutazási tilalmat is. Az ország lezárja légterét minden Oroszországból érkező járat előtt, beleértve a magánrepülőket is, kivéve a humanitárius repüléseket, a keresőrepüléseket és a vészhelyzeteket.

Karin Keller-Sutter svájci igazságügyi miniszter szerint a beutazási tilalom az orosz vagy ukrán nemzetiségű oligarchákat érinti, akik különösen közel állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. „Öt olyan személyről van szó, akik erős gazdasági kapcsolatban állnak Svájccal” – emelte ki Keller-Sutter, de személyiségi okok miatt nem nevezte meg ezeket az oligarchákat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik