A következő élő közvetítés része Lezárult az ukrán-orosz tárgyalások első köre; újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Közgyűlése hétfőn

Igor Golovniov/SOPA Images/Getty Images
Igor Golovniov/SOPA Images/Getty Images

Rendkívüli ülést tart az ESZ Közgyűlése is hétfőn – erről hozott határozatot vasárnap este az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). Az Egyesült Államok és Albánia által előterjesztett határozatot 11 ország fogadta el, Oroszország ellene szavazott, az Egyesült Arab Emírségek, Kína és India tartózkodott. A hatályos ENSZ-szabályok értelmében nem lehetett vétót emelni a beterjesztés ellen.

Az 1950-ben létrehozott, „Egyesülés a békéért” elnevezésű eljárás alapján az előterjesztést, a Biztonsági Tanács öt állandó tagja, köztük Oroszország, nem vétózhatja meg.

Moszkva pénteken megvétózta az Egyesült Államok és Albánia által elfogadott határozatot, amely elítélte volna az orosz hadműveleteket, és felszólította volna csapatainak azonnali kivonására Ukrajnából.

A Közgyűlés rendkívüli ülése, az ENSZ történetében rendkívül ritka eljárással történt, összehívása lehetővé teszi az ENSZ 193 tagjának, hogy a vitában állást foglaljon a konfliktus kapcsán Ukrajna szuverenitásáról és Oroszország hadműveleteiről.

A Közgyűlés hétfői rendkívüli ülését a tervek szerint helyi idő szerint 10 órakor (magyar idő szerint 16 órakor) nyitja meg a Közgyűlés elnöke és az ENSZ főtitkára, és a tanácskozás várhatóan egész nap tart.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik