A következő élő közvetítés része Készültségben az orosz nukleáris elrettentő erők, tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, az EU fegyvereket küld Ukrajnának

Így néz ki a nyugati országok pénzügyi cselekvési terve Putyin ellen

A szombati nap egyik legfontosabb fejleménye az volt, hogy Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől, vagyis ezeket a bankokat elvágják a nemzetközi pénzügyi forrásoktól, és korlátozzák a globális működésüket.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) rendszer lehetővé teszi a gyors, határokon átnyúló fizetéseket, ráadásul Oroszország olaj- és gázexportja is a SWIFT-rendszerre támaszkodik, így ez az intézkedés alapjaiban rengetheti meg az orosz gazdaságot, de a csomag más intézkedéseket is tartalmaz.

A londoni miniszterelnöki hivatal szombat éjjeli tájékoztatása szerint egy öt pontból álló cselekvési programról van szó, azzal a kifejezett céllal, hogy ezek az intézkedések még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől

  1. pont: rögzíti a kötelezettségvállalást annak elérésére, hogy egyes – egyelőre meg nem nevezett – orosz bankok kikerüljenek a SWIFT-ből. Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.
  2. pont: a kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait.
  3. pont: fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét. A tervezett intézkedések egyebek mellett korlátoznák az úgynevezett „aranyútlevelek” kiadását – vagyis a kezdeményező országok állampolgárságának megadását – a Kremlhez kötődő vagyonos oroszoknak, akik ezekkel az útlevelekkel hozzáférhetnének a kommünikét kiadó országok pénzügyi rendszereihez.
  4. pont: olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása.
  5. pont: a közlemény aláírói mindemellett erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.

A közleményt jegyző országok a dokumentum szerint biztosítani fogják, hogy ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai léptékű kudarcával végződjék. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-oldalán vasárnapra virradóra azt írta a Twitter-oldalán, hogy Ukrajna hálás az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszország ellen elrendelt újabb pénzügyi szankciókért.

Köszönet barátainknak (…), hogy elkötelezettek egyes orosz bankok kizárása mellett a SWIFT-rendszerből,

közölte Smihal. Egyben megköszönte „az orosz központi bank tartalékjainak megbénítását”.

https://twitter.com/Denys_Shmyhal/status/1497710097912500226

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik