Élő Nagyvilág

Ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, több orosz bankot kizárnak a SWIFT-rendszerből

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
Percről percre követjük a háború harmadik napját.
  • Szombat hajnalban Kijevet több irányból megtámadták az oroszok, miután előzőleg többször rakétákkal lőtték. Az orosz elnök korábban puccsra szólította fel az ukrán katonákat.
  • Az ukrán elnök közölte: nem teszik le a fegyvert.
  • Orosz vétó az agressziót elítélő ENSZ-határozat ellen.
  • Szijjártó Péter szerint Donald Tusk hazudott.
  • Kijev több irányból is támadás alatt áll, az utcákon heves harcok folynak, hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az egyik lakóházat ért rakétatámadásban ketten meghaltak és hatan súlyosan megsérültek.
  • Légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét is; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak rakétákat a térségek ellen.
  • Orbán Viktor sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Magyarország világossá tette, hogy minden szankciót támogat, és amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni, azt elfogadjuk és kiállunk mellette.
  • Két kárpátaljai magyar fiatal is meghalt a harcokban. Egy ukrán lap megköszönte a harcokban elhunyt magyar származású tengerész szolgálatát.
  • Egyre többen jönnek Magyaroszágra Ukrajna belsejéből is.
  • Németország, Csehország és Hollandia is fegyvereket küld Ukrajnának.

Egy nap alatt duplázódó árak, élelmiszer-, üzemanyag és készpénzhiány

Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról – közölte az MTI.

Egy somi nő, aki karon ülő gyerekkel és idősebb lányaival várakozott a határátkelőnél arra, hogy a rokonai továbbszállítsák, elmondta, hogy amíg az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte. – A készpénz eltűnt az automatákból, az élelmiszer az üzletekből, a bankok bezártak és még a számláikat sem tudják befizetni – sorolta.

A haranglábi benzinkút kezelője, aki már átjutott magyar útlevelével Magyarországra, arról számolt be, hogy miközben a támadás előtt, átszámítva napi 30-40 ezer forint volt a forgalmuk, a hadművelet kezdetének napján 1,2 millió forintnyi hrivnyáért adtak el üzemanyagot, és ki is merültek a készletek. Ő szombaton a lónyai átkelőnél várta Magyarországra tartó öccsét, aki már meg is kapta a behívóját. Arról is beszámolt, hogy Papiban, ahol lakik, pánik tört ki, miután légiriadó-gyakorlatot tartottak, ám erről nem értesült a lakosság nagy része.

A határátkelőn folyamatosan áramlanak az emberek. Sokan gyalog, nagy batyukkal, a gyerekeiket a karjaikban cipelve jönnek át és a határállomás után az út mellett várják, hogy elvigyék őket. A lónyai önkormányzat konvojokat szervez az emberek elszállítására és művelődési házban, illetve a reformtus egyház épületében szállásolják el a menekülőket. Mint azt Nagy Ernő, Lónya polgármestere az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban 300-400 ember elhelyezéséről kellett gondoskodniuk ideiglenesen. Saját erőből élelmiszert vásároltak, illetve a helyi szociális konyhán főznek a menekülők számára.

A lónyai határátkelő minden nap este 7 óráig tart nyitva, ám az Ukrajnából menekülő tömegek miatt este 11 óráig meghosszabbították a nyitvatartását.

Szijjártó cáfolja, hogy Magyarország blokkolná az oroszellenes szankciókat

Magyarország soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban. A posztot valószínűleg az váltotta ki, hogy –  amint arról lapunk is beszámolt – külföldi sajtóinformációk szerint Magyarország maradt az egyetlen olyan EU-tagállam, ami nem zárná ki az oroszokat a SWIFT-ből.

Legyen már világos: EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit

– jelentette ki a külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország békét szeretne, ezért dolgoznak, ezért fog tárgyalni az orosz és az ukrán kormány képviselőivel is, hogy kezdjenek közvetlen megbeszéléseket Budapesten.

Közben Kovács Zoltán emzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is reagált a hírekre, ő a Twitteren azt írta, Magyarország száz százalékban kiáll a közös uniós erőfeszítések mellett, „nem teszünk kevesebbet, mint amit az EU álláspontja megkövetel”.

Kijevben élő magyar: a valóság szörnyűbb

A Kárpáti Igaz Szónak egy Kijevben élő magyar azt mondta, a valóság szörnyűbb, mint amit a tévékben látni. Ők a veszély ellenére úgy döntöttek, maradnak, nem hagyják el otthonukat. Az ungvári származású férfi családjával, két kiskorú gyermekével a kormányzati negyedtől nem messze él. Környékükön azt tapasztalja, szinte senki nem teszi ki a lábát otthonról, munkába se járnak. Félőnek tartja, hogy akár 1-2 napon belül súlyos élelmiszerhiány ütheti fel a fejét Kijevben. Bár a hírek szerint már csaknem 20 ezer fegyvert kiosztottak, ő felfegyverzett civilt nem látott. Azt mondta, az elmúlt két napban a számukra kijelölt óvóhelyet takarították, rendezték be matracokkal, gondoskodtak a világításról. Ahol ők vannak, 50-60 ember tud elbújni a légvédelmi szirénák jelzésére, amit folyamatosan működtetnek Kijevben.

Szigorított kijárási tilalom Kijevben

Csütörtök óta van érvényben kijárási tilalom Kijevben, ezt most Vitalij Klicskó polgármester szigorította. Idáig este 10-től nem volt szabad az utcákon tartózkodni, az új szabály délután öttől reggel nyolcig rendeli el a korlátozást. Az intézkedés egyelőre február 28-ig hatályos. Az intézkedés szerint azokat, akik a kijárási tilalom idején a köztereken tartózkodik, ellenséges szabotőrnek tekintik a hatóságok.

Kitűzték az orosz lobogót Melitopolban

Délelőtt az orosz védelmi minisztérium már közleményben jelezte, hogy bevették az Ukrajna déli részén fekvő kulcsfontosságú kikötővárost, Melitopolt. Azóta az orosz csapatok bevonultak a városba, ahol a rendőrség épületére ki is tűzték az orosz lobogót.

Zelenszkij a külföldi szimpatizánsokat is harcba hívja

Újabb videóüzenettel jelentkezett Volodomir Zelenszkij, melyben közölte, hogy Kijev és Ukrajna többi nagyvárosa továbbra is az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Az elnök szerint sikerült megakadályozniuk az oroszok terveit, akik nem tudtak föléjük kerekedni. Kiemelte, hogy az ellenséges erők lakóházakat és civil épületeket is bombáztak az elmúlt órákban, ami a végső érv kell legyen a világ országainak, hogy Ukrajna mellé álljanak.

Zelenszkij üdvözölte, hogy egyre több EU-tagállam hajlik arra, hogy szankciókkal – például a SWIFT-ből való kizárással – sújtsák Oroszországot, magukról szólva pedig elmondta, Ukrajna kiérdemelte, hogy tagja legyen az Európai Uniónak.

Ezt követően újra harcba hívta az ukrán népet, majd a külföldi szimpatizánsokhoz szólt:

Barátaim, akik csatlakozni akartok hozzánk, gyertek, adunk nektek fegyvert!

Szombat déltől rendkívüli állapot Szlovákiában

A kormány azért döntött így, mert a szlovák-ukrán határátkelőkön óriási torlódás alakult ki a háború elől tömegesen menekülők miatt. A Paraméter azt írja, a Heger-kabinet szerint a lakosság védelmére irányuló intézkedéseket kell hozni, meg kell előzni, hogy a háborúból adódó válsághelyzet miatt az emberek élete, egészsége, vagyona veszélybe kerüljön.

Medvegyev: Moszkvának nincs többé szüksége diplomáciai kapcsolatokra a Nyugattal

Oroszországnak nincs igazán szüksége diplomáciai kapcsolatokra a Nyugattal, miután az szankciókat vetett ki Moszkvára – mondta az USNews.com szerint az orosz exelnök és volt miniszterelnök, aki jelenleg az orosz biztonsági tanács alelnöke. Medvegyev szombaton a közösségi médiában, a vk.com-on tette közzé állásfoglalását. Szerinte itt az idő, hogy lakatot tegyenek a követségekre.

A USNews.com úgy idézte Medvegyevet, hogy szerinte folytatni fogják a „műveleteket” Ukrajnában, méghozzá addig, amíg el nem érik a céljaikat, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök határozott meg.
Ha az eredeti közösségimédia-bejegyzést nézzük, Medvegyev ennél tovább is ment: szerinte a szankciók jó alkalmat adhatnak arra, hogy véglegesen felülvizsgálják minden kapcsolatukat azokkal az államokkal, amelyek szankciókat vezettek be Moszkvával szemben – ez egyébként szerinte „jó hír”.

Mikhail Svetlov/Getty Images

Konkrétumokat is említett: így például a stratégiai stabilitásról szóló dialógus megszakításáról is írt. Szerinte az is lehetséges, hogy elálljanak akár a Start III-egyezménytől is, amelyet Barack Obamával ő írt alá, és amelyet Vlagyimir Putyin terjesztett ki további területekre. Ezek után jegyezte meg: „egyébként is, a diplomáciai kapcsolatok sem igazán szükségesek”, s ideje bezárni a követségeket, pontosabban lelakatolni azokat, és ezek után „csak távcsővel és fegyveroptikákkal nézhetjük egymást” – tette hozzá.

Két kárpátaljai magyar is elesett a harcokban

Két kárpátaljai katona is életét vesztette az Ukrajna védelmében folytatott harcokban – írja a karpatlaja.ma.

A portál információi szerint a 29 éves, kétgyermekes apa, Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, Ocsakovnál esett el. A másik áldozat, a munkácsi Bilak Vaszil, ő mindössze 22 éves volt.

Orbán Viktor határszemlét tart

A kormányfő erről csak fotót osztott meg a Facebook-oldalán, illetve annyit írt, hogy „határszemle indul”.  Így csak feltételezni lehet, hogy Orbán Viktor a Magyar Honvédség parancsnokával, Ruszin-Szendi Romulusszal a keleti határhoz ment, ahová a napokban egységeket csoportosítottak át az orosz-ukrán háború miatt. A miniszterelnök a közösségi oldalán sokadszorra is a hangsúlyozta: a magyar emberek biztonsága az első!

A Kremlben is kritizálják Putyint az invázió megindítása miatt

Mint arról már lapunk is beszámolt, Oroszországban több helyen tartottak háborúellenes megmozdulásokat az elmúlt napokban, és több orosz közszereplő is felszólalt a harcok ellen.

Kapcsolódó
„Akik ezt a háborút indították, banditák és tolvajok” – Oroszországban is tiltakoznak az invázió ellen
Oroszországban helyi városi vezetők, celebek és újságírók, illetve a kulturális élet képviselői közül sokan kiálltak az orosz katonai akcióval szemben. Összesen mintegy 1700 utcai demonstrálót vettek őrizetbe a belügyi hatóságok, a neten pedig százezres nagyságrendű aláírás gyűlhetett össze.

A BBC most arról ír, hogy a kritikus hangok már a Kremlben is felütötték a fejüket. Andrej Kortunov, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának főigazgatója a lapnak azt mondta, nem volt indokolt az orosz invázió Ukrajnában, a támadás híre a külügy több munkatársát mélyen lesújtotta

Kortunov szerint Putyin terve az, hogy két héten belül megnyerje a háborút. Szerinte ha ez sikerül, a károk minimálisak lesznek, így a népszerűsége sem fog csökkeni, ha azonban a harcok elhúzódnak, komolyan bezuhanhat az orosz elnök támogatottsága.

Feltartóztattak egy orosz hajót a La Manche-csatornán a franciák

Egy 127 méter hosszú orosz kereskedelmi hajót feltartóztattak a francia hatóságok a La Manche-csatornán. Erről a Le Figaro francia lap és a Lenta.ru orosz internetes újság is beszámolt a francia tengerészeti prefektúra közleménye során. A hajó járműveket szállított Szentpétervárra, ugyanakkor a francia hatóságok azt gyanítják, hogy egy olyan orosz céghez tartozik a jármű, amelyet az Európai Unió szankciókkal sújtott. Ezért a hajót Boulogne-sur-Mer kikötője felé terelték.

Ungár Péter: az MTVA az orosz agressziót mosdatta

Az LMP politikusa szerint az megszokott, hogy ellenzéki hangok nem nagyon jelenhetnek meg az állami médiában, de az szokatlan, hogy az orosz-ukrán háború kitörése napján a magyar kormány álláspontjával is ellentétesen próbálták félretájékoztatni a nézőket, Oroszország helyett Ukrajnát tették felelőssé.

Kapcsolódó
Ungár Péter nem hagyja annyiban az orosz agresszió mosdatását
A Médiatanácshoz fordul az ellenzéki politikus.

Medvegyev az orosz ET-tagság felfüggesztéséről: legalább visszaállíthatjuk a halálbüntetést

A volt orosz miniszterelnök és exelnök, Dmitrij Medvegyev az rbc.ru szerint nyilatkozott arról, hogy az Európa Tanács (ET: ez nem egy uniós, de Európa nagy részét átfogó intézmény) felfüggesztette Oroszország tagságát. A tagság felfüggesztése az Európa Tanácsban és az Európai Tanács parlamenti közgyűlésében „jó alkalom arra, hogy visszaállítsuk fontos intézmények sorát, hogy megelőzzük a különösen súlyos bűncselekmények elkövetését” – mondta az exelnök, aki jelenleg az orosz biztonsági tanács alelnöke. (A testület elnöke Vlagyimir Putyin.) Medvegyev ezzel a halálbüntetés visszaállítására célzott, ami szerinte az USA-ban és Kínában is érvényben van, és „aktívan alkalmazzák” is ezekben az országokban.

Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami nem zárná ki az oroszokat a SWIFT-ből

A Kyiv Independent információi szerint Ciprus és Olaszország is beadta a derekát, miután megbeszélést folytattak Zelenszkijjel és külügyminiszterével, Dmitro Kulebával. A két ország korábbi döntésével ellentétben most már támogatja, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből.

Korábban Németország is bejelentette, hogy támogatni fogják a lépést, így a lap információi szerint Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami a gazdasági szankció bevezetése ellen foglal állást.

A SWIFT-kérdésről  James Heappey, a brit védelmi minisztérium államtitkára azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a brit diplomácia továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy más országokat is rávegyen arra, hogy az oroszok kizárása mellé álljanak. „Ez nem egy egyoldalú döntés, amit az Egyesült Királyság csak úgy meghozhat, de az álláspontunk egyértelmű” – fogalmazott

Budapest kétezer menekültet azonnal el tud látni

A Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását. Közleményük szerint szinte azonnal kétezer menekülő embert szállással és étkezéssel tudnak ellátni. A budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársaiktól, az ő elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van.

A háború elől menekülő emberek ellátására való felkészülés kedd óta intenzív fokozatba kapcsolt, erről a főpolgármester tájékoztatta a belügyminisztert, felvették az ügyben a kapcsolatot a kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel is.

A fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével az alábbi legfontosabb feladatokat szabta intézményeinek és cégeinek:

  • a menekültek ellátásába bevonható szálláshelyek biztosítása, beleértve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, a fővárosi intézmények által biztosítható ellátást, és szükség esetén a fővárosi cégek tulajdonában lévő üdülőket is.
  • Szükség esetén napi háromszori étkezés biztosítása.
  • A háború elől menekülő emberek fogadása és irányítása a közlekedési csomópontokon.

Macron arról beszélt, hogy a franciák gazdasága meg fogja érezni a konfliktust

Fel kell készülni az ukrajnai harcok elhúzódására – figyelmeztetett Emmanuel Macron francia elnök szombaton az MTI szerint.

Jelezte, hogy a kormány tervet készít, hogy az ország rugalmasan tudja kezelni a háború gazdasági következményeit. Az elnök szerint a főbb exportágazatok közül a bor, a gabona és az állati takarmány kivitelére biztosan hatással lesz a konfliktus.

„A háború visszatért Európába” – mondta Macron, aláhúzva, hogy Putyin egyoldalúan választotta a harcot.

Szakértők attól tartanak, hogy a nyugati szankciók, illetve a válaszul hozott orosz megtorló intézkedések jelentős fennakadásokat okoznak a kereskedelemben. Franciaország Oroszország kilencedik legnagyobb élelmiszeripari beszállítója. Ukrajnában több nagy francia csoport van jelen, elsősorban a tejiparban, valamint a gabona- és a vetőmagágazatban.

Eközben egy francia katonai szóvivő bejelentette, hogy Franciaország védelmi célú katonai felszerelést küld Ukrajnába.

Úgy leckéztette az orosz katonákat egy férfi, mint a kisiskolásokat

Állig felfegyverzett orosz katonákat teremtett le egy férfi Melitopolban, az eddigi egyetlen városban, melyet az orosz hadseregnek sikerült bevennie Ukrajnában.


A Twitteren terjedő videóban, a bejegyzés szövege szerint a férfi azt mondja a katonáknak:

Mi a francot kerestek itt? Én is orosz vagyok, de most ebben az országban élek. Nektek is van saját országotok, nekünk is van. Nincs elég bajotok a saját országotokban amivel foglalkozhatnátok? Mind olyan gazdagok vagytok otthon, mint az Emírségekben élők? Bábok vagytok!

Sikerült visszaverni az oroszokat az egyik kikötővárosban

A Fekete-tenger bejáratánál fekvő Herszon városának polgármestere, Igor Kolyhaiev bejelentette, hogy a város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. A városvezető szavai szerint az orosz páncélozott járművek elleni légi támadás után az ellenséges erők kihátráltak a városból. Herszonban így most egyelőre nyugalom van, a buszok járnak, a lakosság élelmezése megoldott.

Közben a brit fegyveres erők parancsnoka a BBC Today című műsorában azt mondta, az Oroszország által a háború első napján megtámadott összes fontos célpont egyelőre ukrán kézben maradt. James Heappey azt is hozzátette, hogy Kijevbe eddig csak az orosz hadsereg különleges egységei vonultak be, a főerő a várostól északra várakozik.

A műsorban Heappey méltatta az ukránok elszántságát. Úgy fogalmazott, „brutális napok, de lehet hogy hetek állnak még Ukrajna előtt, de csodálatos, amit tesznek.”

A háború gyermeke

Kislány született a kijevi Metróban – írja a Twitteren John Sweeney veterán brit riporter, a BBC korábbi munkatársa, aki jelenleg az ukrán fővárosban tartózkodik.

Az oroszok hangsúlyozzák, ők csak a katonai infrastruktúrát bombázzák

Az orosz védelmi minisztérium szombat délelőtt tett hivatalos bejelentést, hogy az éjszaka folyamán cirkálórakétákat lőttek ki Ukrajna irányába, de állításuk szerint ezek kivétel nélkül a katonai infrastruktúrát célozták.

Az éjszaka folyamán az Orosz Föderáció Fegyveres Erői nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel csapást mértek légi és tengeri cirkálórakétákkal Ukrajna katonai infrastrukturális létesítményeire. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a tűz csak az Ukrán Fegyveres Erők katonai infrastruktúrájának objektumaira irányul

– mondta Igor Konashenkov vezérőrnagy a CNN tudósítása szerint.

Árnyalják az orosz álláspontot azok a felvételek, amelyeket az ukrán katasztrófavédelem közölt, ezek alapján Kijev belvárosában egy lakóépületet talált el egy rakéta. Az ingatlan egyik sarkából egy nagy darab kiszakadt, több lakás megsemmisült. Az áldozatok, sérültek száma egyelőre ismeretlen.

Ovecskin a háború ellen

A béke mellett emelt szót Alekszandr Ovecskin, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Washington Capitals orosz csapatkapitánya.

„Kérem, elég a háborúból. Nem számít, ki van benne, Oroszország, Ukrajna, más országok: békében kell élnünk a világban” – fogalmazott a Moszkvában született Ovecskin, akinek családja egy része még mindig Oroszországban él.

Az NHL legeredményesebb hokisainak örökranglistáján negyedik Ovecskin leszögezte: ő sportoló, nem politikus, ám bízik benne, hogy hamarosan minden jóra fordul.

Olvasói sztorik