Közélet

Ungár Péter nem hagyja annyiban az orosz agresszió mosdatását

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Médiatanácshoz fordul az ellenzéki politikus.

Ungár Péter szerint elfogadhatatlan, ahogy az MTVA az orosz agressziót mosdatta. A parlamenti képviselő kezdeményezi, a Médiatanács vizsgálja ki, hogy az állami hírtévében csütörtökön elhangzó, az orosz agresszióért lényegében Ukrajnát felelőssé tevő beszélgetések mennyiben feleltek meg a közszolgálatiságnak, a pártatlan, elfogulatlan tájékoztatásnak – közölte pártja.

Az LMP közleménye szerint nem elfogadható, de megszokott, hogy  kormány-kritikus hangok nem nagyon jelenhetnek meg az állami médiában, de az szokatlan, hogy az orosz-ukrán háború kitörése napján a magyar kormány álláspontjával ellentétesen próbálták félretájékoztatni a nézőket. Az adásban a szereplők és a televízió műsorvezetői több, egymást követő beszélgetésben is

az agresszor Oroszországot mutatták be mint pozitív, megfontolt, nyugodt szereplőt és a megtámadott Ukrajnát tették felelőssé a háborúért.

Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette, ami ellentétes az EU, a NATO és a magyar kormány álláspontjával is.

A köztelevízió gyakorlatában az nem ritka, hogy aki a kormánnyal vagy a miniszterelnökkel ellentétes véleményt fogalmaz meg, az hazaárulóként tűnik fel. Ezeken a nem ritka eseteken is lenne mit vizsgálni, de az mindenképpen kivizsgálásra érdemes, hogy hogyan fordulhat elő, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott intézmény egy külföldi nagyhatalom propagandáját közvetíti.

Kapcsolódó
Ungár az MTVA-vezérnek: Kapott pénzt a Kremltől, hogy kiszolgálja az orosz érdekeket?
Az LMP politikusa pénteken nyílt levélben fordult Papp Dánielhez az ukrajnai orosz megszállás MTV-s tálalása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik