Élő Nagyvilág

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Íme, amit eddig tudunk:

  • Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy hadiállapotot vezettek be az országban.
  • A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik.
  • Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek.
  • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.
  • Kijev fegyvereket oszt a civileknek és megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.
  • Az orosz bombázásnak mostanra legkevesebb 59 áldozata van, 169 ember megsebesült.
  • Joe Biden csütörtök esti beszédében kijelentette: egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: a szankciók az orosz elit legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Később közölte azt is, berendelték a budapesti orosz nagykövetet. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után azt mondta: Magyarország uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli az orosz katonai fellépést.
  • Csütörtök este héttől az ellenzék az orosz nagykövetség előtt tüntetett Putyin ellen és Ukrajna mellett. A megmozduláson beszédet mondott többek között Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki úgy fogalmazott: „most sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása”.

A II. kerület is felkészül a menekültek fogadására

Szükség esetén a budapesti II. kerület is fogadna kárpátaljai menekülteket – jelentette be csütörtökön Őrsi Gergely polgármester.

Egy kerületi önkormányzat mozgástere csekély, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy szükség esetén segítséget nyújthassunk. Ennek érdekében ma arra kértem a beruházási igazgatóság munkatársait, hogy készítsék fel a II. kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadjunk,

írta. Hozzátette, a testületi ülés szünetében virágokat helyeztek el az ukrán költőről, Tarasz Sevcsenkóról elnevezett téren.

Biden: Putyin választotta ezt a háborút és most megfizet érte

Egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért – jelentette ki csütörtöki beszédében az amerikai elnök. Joe Biden azt mondta, hogy az új szankciók az orosz elit tagjait, a legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.

Biden a következő válaszlépéseket jelentette be:

  • korlátozzák Oroszország azon képességét, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben üzleteljen, és hogy a globális gazdaság része legyen,
  • leállítják az orosz hadsereg finanszírozásának és bővítésének képességét (a vonatkozó bankok vagyonának befagyasztásával),
  • csökkentik a lehetőségét, hogy Oroszország részt vegyen a csúcstechnológiás 21. századi gazdaságban,
  • az Egyesült Államok szankcionálja az orosz bankokat, amelyek összesen mintegy 1 billió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek.

Az elnök elmondása szerint nem csak az USA, hanem az Európai Unió 27 tagországa és a G7 országai is alkalmazni fogják ezeket a szankciókat.

Az USA további erősítést küld a NATO keleti határára és Németországba, de – jelentette ki Biden – az amerikai csapatok nem fognak harcolni Ukrajnában.

Az amerikai elnök felszólította az energiacégeket, hogy ne használják ki a növekvő olajárakat arra, hogy nagyobb profitot nyerjenek. Hozzátette, szükség esetén a kőolajtartalékokból fognak felszabadítani.

Arra a kérdésre, hogy ha az eddigi szankciók nem használtak, miért gondolják, hogy a mostani korlátozások használni fognak, Biden azt válaszolta: senki nem számított arra, hogy a szankciók meg fogják akadályozni azt, ami történt, de ezek a lépések arra valók, hogy megmutassák Putyinnak, hogy a nyugati országok kitartanak.

Biden kérdésre válaszolva elmondta, nem tervez tárgyalást Vlagyimir Putyinnal.

Karácsony: Szolidárisak vagyunk minden néppel, amit a zsarnokság fenyeget

A Putyin ellen és Ukrajna mellett szervezett tüntetésen felszólalt Karácsony Gergely is, a főpolgármester pedig beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarok békében és biztonságban szeretnének élni Európa közepén.

Most itt vagyunk, és néhány napunk van arra, hogy eltávolítsuk a hatalomból azt az embert, aki elfelejtette a magyarok ezeréves álmát, és azt is, miről szónokolt a Hősök terén

– mondta Karácsony, aki szerint Orbán hozzájárult ahhoz, hogy olajozza azt a hatalmi gépezetet, ami most letarolja Ukrajnát. „Mi is részesei vagyunk ennek a folyamatnak. Amikor április 3-án elmegyünk szavazni, azt nemcsak magunkért tesszük, hanem az ukrán barátainkért is”, szögezte le. Együttérzünk az orosz néppel, tette hozzá a főpolgármester, egyúttal jelezve, hogy nem az orosz nép, hanem Putyin ellen tüntetnek.

Olyan vezetőt válasszunk magunknak, aki a szabadság és a béke, és nem a megosztás és a zsarnokság képviselője lesz a világpolitikában. Mondjuk ki azt, hogy az Orbán-kormány ma nem az eszköze, hanem az akadálya az európai békének

– szögezte le Karácsony, végül közölte: Orbán Viktor elárulta Európát is. A főpolgármester egyúttal bejelentette: péntektől az ukrán zászló színeivel fogják kivilágítani a Halászbástyát Budapesten. „Ha lesznek olyan ukrán állampolgárok, akik menekülnek a zsarnok elől, Budapest be fogja őket fogadni”, hangsúlyozta.

Szolidárisak vagyunk minden néppel, amit a zsarnokság fenyeget. Pontosan tudjuk, milyen nehéz elviselni

– zárta beszédét.

Donáth Anna: Orbán 12 éve nem veszi figyelembe a magyar emberek akaratát

Támogatjuk Ukrajnát, mondta el ukránul és magyarul egyaránt Kunhalmi Ágnes az ellenzék csütörtök esti tüntetésén. Az MSZP társelnöke szerint Putyin ugyanúgy megbízhatatlan, ahogy Orbán, egy perc alatt változtatják meg a véleményüket, és ez a nemzetközi politikában megengedhetetlen. Putyin kiírta magát a nemzetközi politikai rendből, szögezte le.

Tanulni kell abből minden európai vezetőnek, hogy ez a fajta nacionalizmus hova vezet. A magyar vezetőknek is tanulni kell

– fogalmazott.

A tüntetésen felszólalt Józan László kárpátaljai származású színész is, aki elmondta, félti a családját, rokonait, a barátait, azt a helyet, ahol a gyerekkorát töltötte. A színész szolidaritását fejezi ki minden Ukrajnában élő emberrel.

Elszámolással, tisztességes, becsületes kiállással tartozunk azokért, akik magyar ajkúként, ukrán területen háborútól fenyegetve élnek

– szögezte le Lukács László György, a Jobbik alelnöke. Lukács jelezte, Orbánnak és Putyinak választania kell, háború van-e vagy béke, és világosan ki kell mondani, hogy a magyarok a béke oldalán fognak maradni. Lukács szerint hazánkra óriási feladat vár, mert meg kell védeni a hazánkat azoktól az emberektől, akik most rossz szándékkal kelnek útra.

Donáth Anna ezt követően azt mondta: Orbán Viktor 12 éve nem veszi figyelembe a magyar emberek akaratát. „Az én generációm békében nőtt fel, számunkra elképzelhetetlennek tűnt, hogy háború törjön ki a szomszédos országban”, jelezte a Momentum elnöke. Erős, egységes Európa nem elképzelhető addig, hangsúlyozta, míg Orbán Viktor hatalmon van.

Vadai Ágnes: Orbánnak határozottan, mismásolás nélkül el kell ítélnie az orosz agressziót

Otthonok váltak lakhatatlanná, tisztességesen dolgozó emberek menekülnek ma Ukrajnából, mondta az ellenzék orosz nagykövetség elé szervezett tüntetésén Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció alelnöke beszédében arról is beszélt, hogy

jó lenne végre, ha az Orbán-kormány elkezdene a magyarok kormányaként viselkedni. Ez Putyin igazi arca, ez az a hatalom, amihez Orbán Viktor 10 éve dörgölőzik.

Vadai szerint a magyar miniszterelnöknek határozottan, mismásolás nélkül el kell ítélnie az orosz agressziót. Ezek után a magyar kormánynak világosan ismételni kell, hogy Ukrajna szuveneritása sérthetetlen, hangsúlyozta.

Mohos Márton / 24.hu

Vadai után Kanász-Nagy Máté beszélt, aki hangsúlyozta, hogy ez a nap biztosan bele fog kerülni a történelemkönyvekbe, de nem biztos benne, hogy ha Orbán marad kormányon, akkor ő beleíratná ezt a történelemkönyvekbe. Az LMP társelnöke szerint Orbánnak hallgatni kéne azokra a lengyel kollégáira, akik nemrég arról beszéltek, hogyan lehet üzletelni egy agresszorral.

Paks II orosz pénzből, orosz hitelből, orosz technológiával nem valósulhat meg Magyarországon

– hangsúlyozta.

Tovább marad nyitva két magyar-ukrán határátkelőhely

Hosszabbított nyitvatartással üzemel két magyar-ukrán határátkelőhely – közölte a rendőrség csütörtök este a honlapján.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint már csütörtök este is 23 óráig biztosítják a folyamatos határátlépést a Lónya-Harangláb és Barabás-Kaszony települések közötti közúti határátkelőhelyeken.

Előreláthatólag ezek a határátkelők február 28-áig mindennap reggel 7 órától este 23 óráig vehetők igénybe határátlépésre – tették hozzá. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a rendőrség weboldalán a határinfó menüpontban megtalálhatók az aktuális, folyamatosan frissülő információk.

A rendőrség honlapja szerint csütörtökön kora este valamennyi ukrán-magyar határátkelőnél legalább egy órás várakozási idő alakult ki a Magyarország felé tartó gépjárműforgalomban.

Szijjártó: Ukrajnában 191, Oroszországban 154 magyar regisztrált konzuli védelemre

Továbbra is mindent megteszünk, hogy megvédjük a magyar embereket a háború hatásaitól, mondta Szijjártó Péter csütörtökön Facebookon közzétett videójában. A külügyminiszter beszélt arról is, hogy a magyar nagykövetség továbbra is teljes létszámmal működik, eddig hatvan hívást fogadtak, de továbbra is rendelkezésre állnak.

Szijjártó jelezte, hogy ha a telekommunikációs szolgáltatás épp nem működik Kijevben, akkor nem elérhető a konzuli szolgálat. Ide eddig nyolcvanan telefonáltak.

Ukrajnában eddig 191, míg Oroszországban 154 magyar regisztrált eddig konzuli védelemre, velük folyamatos a kapcsolattartás, hangsúlyozta Szijjártó.

Segítséget kapnak a Videoton ukrán dolgozói

Székesfehérvár önkormányzata és a Videoton Holding Zrt. is minden segítséget megad azoknak az ukrán munkavállalóknak, akik a városban élnek, dolgoznak vagy a cégcsoport alkalmazottai – jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester Sinkó Ottóval, a Videoton társ-vezérigazgatójával tartott közös tájékoztatón.

A cég tulajdonában lévő munkásszállón mintegy száz ukrajnai munkavállaló előtt Sinkó Ottó hangsúlyozta: segíteni szeretnének az ukrán vendégmunkásoknak minden lehetséges eszközzel, ezért is hívták őket egyeztetésre, ahol felmérhetik, pontosan mire van szükségük.

Sinkó Ottó újságírói kérdésre elmondta: a Videoton állományában körülbelül 200 ukrán állampolgár dolgozik, de a cégcsoportban lévő Pannonjob által kiközvetített munkavállalók száma az ezer főt is meghaladja.

A társ-vezérigazgató megemlítette, hogy a munkavállalók közül sokan nem csak vallásosak, hanem templomba járók is, ezért a helyi ortodox közösséget megkérték, hogy a templom nyitva tartását igazítsák a dolgozók munkaidejéhez.

Cser-Palkovics András megdöbbenésének adott hangot az ukrán helyzet miatt, hozzátéve:

a háború semmire nem megoldás, annak csak áldozatai vannak.

Jelezte a vendégmunkásoknak, hogy szeretnék a béke fontosságára felhívni a figyelmet, ezért csütörtök estétől gyertyagyújtást szerveznek a belvárosban lévő világháborús emlékműnél, amely egyfajta békepontként működik majd.

A városvezető kiemelte: az érintettek ukrán állampolgárként hosszú ideje élnek és dolgoznak Székesfehérváron, eddigi munkájukkal sokat tettek a város fejlődéséért. Jelezte feléjük, hogy a város a rendelkezésére álló eszközökkel segíteni fogja őket.

A polgármester újságírói kérdésre elmondta: a városban működő cégek vezetőivel történt egyeztetést követően úgy látja, nagyjából 1000-1500 ukrán vendégmunkás dolgozik Székesfehérváron, de ez nem hivatalos adat.

Molnár Attila, a Pannonjob ügyvezetője jelezte, hogy a Videoton közel négy éve foglalkoztat ukrán munkavállalókat és nagyon elégedettek velük, mert minőségi munkát végeznek. A jelenlévő ukrán munkavállalók jelezték, hogy a munkásszálláson rossz az internet. Sinkó Ottó azt mondta, a Videoton egyik épületében kialakítottak egy internetpontot, ahol kapcsolatot tudnak tartani a hozzátartozókkal, illetve vásároltak mobiltelefonokat a munkásszállóra, amelyeken korlátlan internet hozzáférés van.

Egyelőre az orosz tőzsdét viselte meg jobban a háború

Jelentős, 30 százalékot meghaladó mínuszban zártak a moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói csütörtökön az Ukrajna elleni orosz támadás első napján.

Budapesti idő szerint reggel röviddel fél hét előtt felfüggesztették a börzén a kereskedést, miután a rubel elszámolású MOEX index 22 százalékos eséssel, 2419 pontra zuhant. A dollárban számított RTS index vesztesége 26 százalék volt a kereskedés felfüggesztésekor, amikor 906,96 ponton állt a mutató.

Másfél órával később, 8 órakor újraindult a kereskedés a moszkvai tőzsdén, ahol tovább gyengültek az irányadó mutatók és a kereskedés végére a MOEX indexe 33,28 százalék eséssel, 2058,12 ponton fejezte be a napot. A Sberbank 42 százalék, az olajipari Rosneft 43 százalék, a Gazprom pedig 34 százalék mínuszban zárt.

Az RTS indexe ennél is nagyobb mértékben, 38,30 százalékkal, 742,91 pontra csökkent, az év eleje óta 53,44 százalékkal esett a mutató.

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek négy százalékhoz közeli gyengüléssel fejezték be a csütörtöki kereskedési napot.

A londoni FTSE-100 mutató 3,88 százalékkal, a frankfurti DAX-index 3,96 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 3,83 százalékkal alacsonyabban zárt szerdához képest. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,46 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

A kisebb tőzsdék közül az osztrák 7,22 százalékkal, a görög 6,42 százalékkal, a lengyel 10,86 százalékkal, a török pedig 8,17 százalékkal gyengült.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,81 százalékos, az S&P 500-as index 1,07 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,15 százalékos gyengülést jelzett.

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 5,43 dollárral (5,77 százalékkal) 99,48 dollárra nőtt.

Az arany ára unciánként 0,72 százalékkal (13,65 dollárral) 1924,05 dollárra emelkedett.

(MTI)

Német kancellár: Putyin nem fogja megnyerni az Ukrajna elleni háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében.

Ez a háború Putyin háborúja

– húzta alá Olaf Scholz az MTI tudósítása szerint, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást.

„Reménykedtünk, de nem voltunk naivak”, mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy „nagy árat fizet az agresszióért”.

Durva szankciókat jelentett be Boris Johnson

Az Egyesült Királyság a legnagyobb és legsúlyosabb gazdasági szankciócsomagot fogja bevezetni, amelyet Oroszország valaha látott – jelentette be csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök.

A bejelentés szerint:

  • az összes nagy orosz bankot kitiltják a brit pénzügyi rendszerből és befagyasztják a második legnagyobb orosz bank, a VBT vagyonát
  • korlátozni fogják az orosz állampolgárok által birtokolható ankszámlák számát és tovább száz ember számláját befagyasztják
  • kitiltják az Aeroflot légitársaságot az Egyesült Királyság légteréből

Johnson hozzátette, hogy hasonló szankciókat fognak kiszabni Fehéroroszországra is.

G7: Putyin visszahozta a háborút az európai kontinensre, és a történelem rossz oldalára állt

Az Ukrajnában kezdett vérontás azonnali leállítását és a katonák kivonását követeli a G7 csoport Oroszországtól, közölték a világ legfejlettebb ipari országait összefogó csoport vezetői csütörtöki online megbeszélésük után.

A hetek a soros elnök Németország kormánya által kiadott közlemény szerint megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított katonai művelettel “visszahozta a háborút az európai kontinensre, és a történelem rossz oldalára állt”.

Az MTI tudósítása szerint közölték, hogy Oroszországgal szemben „szigorú és összehangolt gazdasági és pénzügyi szankciókat” terjesztenek elő Oroszországgal szemben, és készen állnak humanitárius segítséget nyújtani az ukrán népnek, „beleértve az orosz agresszió elől menekülőket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket”.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az EU mint nemzetek feletti intézmény alkotta csoport vezetői a többi között hozzátették, hogy a globális energiaellátás stabilitása közös érdek, ezért készen állnak arra, hogy szükség esetén fellépjenek „az esetleges zavarok kezelése érdekében”.

Gyalogosan kelnek át a határon a kárpátaljai magyarok

Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt Beregsuránynál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója csütörtök este.

A reggeli órák óta legalább négyszázan-ötszázan léphették már át gyalogosan a határszakaszt, sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik.

Az emberek többségében két-három fős csoportokban, gurulós bőröndökkel a kezükben és hátizsákkal a hátukon várakoznak – már a határ magyar oldalán – a 41-es főút mellett, néhány száz méternyire a beregsurányi határállomástól.

A folyamatosan érkezők között sok a fiatal, többen családostól jönnek, babakocsit tolnak vagy karon ülő kisgyerekekkel érkeznek, majd várakoznak a főút szélén.

Az egyik fiatalember a határállomástól nem messze várakozó újságíróknak elmondta, a beregszászi járásból érkezett Magyarországra és a több éve itt élő testvérét szeretné meglátogatni. Eredetileg később, nyáron akart elutazni, de a háborús helyzet miatt úgy döntött, hogy előbbre hozza az utazását.

Tapasztalatai szerint a határ ukrán oldalán hosszú a járműsor, a feltorlódott autók többsége kárpátaljai rendszámú, de akad közöttük kijevi, vagy Ukrajna más megyéjébe regisztrált rendszámú autó. Hozzátette, tart attól is, hogy mivel korábban katonaként szolgált, sorkötelesként behívhatják az ukrán hadseregbe.

Mások az mondták az MTI tudósítójának, Beregsuránynál – részben a nem messze fekvő Beregszász közelsége miatt – sokan inkább gyalogosan lépnek át a határon, autóval kevesebben érkeznek, mivel az ukrán oldalon hosszú a gépjárműsor, sokat kell várakozni a határellenőrzésre is. A magyar oldalon egyébként folyamatosan érkeznek az autók, több autós az út szélére megállva veszi fel utasait.

Az egyik beregdédai fiatalember a barátnőjével szeretne Hollandiába eljutni, de a háborús helyzet miatt ők is hamarabb szánták rá magukat az utazásra.

Nem tudtuk, hogy meddig lesz a határ nyitva, ezért inkább elindultunk,

tette hozzá. Mint mondta, náluk volt elegendő készpénz, de sokan álltak sorban a bankautomatáknál, mivel korlátozták a készpénzfelvételt. Szólt arról, üzemanyagból is csak bizonyos mennyiséget lehet vásárolni a benzinkutakon, a határ közelében lévő töltőállomásokon tudomása szerint 700 hrivnyának (körülbelül 10 ezer forint) megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet egyszerre vásárolni.

Az MTI tudósítójának információi szerint a Beregsurányhoz közel lévő másik, tiszabecsi határátkelőhelyen is sokan gyalogosan kelnek át a magyar-ukrán határon.

Eltévedt orosz rakéta talált el egy török hajót

Eltévedt orosz rakéta talált el egy török hajót Odessza partjainál – írja a török NTV alapján a Guardian. A Yasa Jupiter hajó Marshall-szigeteki zászló alatt hajózott, de török tulajdonban van. A török hatóságok szerint a hajó nem kért segítséget és úton van Románia felé.

A Guardian megjegyzi, hogy a NATO-tag Törökország növekvő nyomás alatt van, főleg Ukrajna részéről amiatt, hogy a Boszporuszon és a Dardanellákon is átengedi az orosz hadihajókat.

Honvédség: Fel kell készülnünk a legrosszabbra is

A Magyar Honvédség megkezdte átcsoportosítását a magyar-ukrán határ közelébe kettős céllal, mondta Ruszin-Szendi Romulusz. A parancsnok szerint az átcsoportosításnak két célja van: egyrészt a humanitárius segítségnyújtás, másrészt fel kell készülniük a legrosszabbra is, „a fegyveres csoportok átsodródására”.

Gulyás: Európa érdeke, hogy a földgáz beszerzésével kapcsolatban ne legyenek szankciók

Fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba – jelentette ki Gulyás Gergely a közmédiának adott interjúban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a magyar állam feladata az, hogy ahhoz járuljon hozzá, hogy mielőbb sikerüljön békét teremteni. Ennek érdekében fog a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón tárgyalni, tette hozzá. Értékelése szerint a kormány mindent megtett, amit lehetett a békéért.

A gázszállításról közelmúltban megkötött szerződésről azt mondta: csütörtök este fognak tárgyalni arról az uniós vezetők arról, hogy Oroszországgal szemben Európa milyen szankciókat kíván bevezetni. Szerintük az Európa érdeke, hogy ott ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. Álláspontjuk szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik.

Az esetleges humanitárius helyzetről úgy fogalmazott: azért is aggódnak különösen, mert Kárpátalján közel 200 ezer magyar él. Magyarország számukra mindenképpen kész védelmet biztosítani – jelentette ki Gulyás. A belügyi tárcának és a katonaságnak kész terve van a menekültek elhelyezésére, jelentős szabad kapacitások vannak,

akár több ezer menekültet is azonnal el tudna Magyarország helyezni.

Különböző forgatókönyvekkel számolnak, de bármely nagyságrendű, reálisan elképzelhető menekültáradatra van megfelelő forgatókönyve a magyar kormánynak.

Cseh elnök: Putyin egy őrült, akit el kell szigetelni

Néhány nappal ezelőtt azt mondtam, hogy az oroszok nem őrültek és nem fogják megtámadni Ukrajnát. Belátom, tévedtem,

– mondta csütörtöki televíziós beszédében Miloš Zeman, aki támogatását fejezte ki Ukrajnával szemben. A cseh köztársasági elnök szerint itt az ideje sokkal keményebb szankciókat bevetni Oroszország ellen, és arra is célzott, hogy Vlagyimir Putyin egy őrült, akit el kell szigetelni.

Zeman hozzátette, hogy szereti az orosz kultúrát és tiszteli azt, hogy a második világháborúban milyen áldozatokat hozott az orosz nép, de nem ért egyet azzal, hogy egy hadsereg belépjen egy szuverén állam területére anélkül, hogy bejelentené a háborút.

Harari: A szakadék szélén állunk

Yuval Noah Harari világhírű izraeli történész Facebook-oldalán egy február eleji cikkét osztotta meg az orosz-ukrán háborúra reagálva. Harari a posztban azt írta: „Ez a fájdalom napja. Egy ember kegyetlen ambíciója tízmilliókat sújt terrorral és erőszakkal, és taszítja az egész emberiséget a katasztrófa felé”. A történész szerint a szakadék szélén állunk, ha az agresszió győz, akkor az egész világra egy új háborús korszak vár, és lehetséges, hogy az életünkben nem látjuk majd ennek a végét. „Mindannyiunk jövője az ukrán emberek bátorságán múlik. Kötelességünk a támogatásuk”, zárta a posztot.

Az EU beidézte az orosz nagykövetet

Az Ukrajna elleni orosz támadásra adott európai uniós válaszlépésekkel összefüggésben Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megbízta Stefano Sanninót, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárát, hogy idézze be Vlagyimir Csizsovot, Oroszország EU melletti nagykövetét – tájékoztatott az uniós szervezet csütörtök délután sajtóközleményben.

A találkozón Sannino főtitkár közölte: az EU a leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők indokolatlan betörését Ukrajnába, és felszólítja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a műveletet, továbbá feltétel nélkül vonja ki haderejét és katonai felszerelését az ország teljes területéről.

A főtitkár emellett tájékoztatta az orosz nagykövetet, hogy az EU-tagországok vezetői csütörtök esti rendkívüli találkozójukon határoznak az orosz beavatkozásra adott válaszokról. A válaszlépések az unió transzatlanti és hasonló gondolkodású partnereivel teljes mértékben összehangolt, ágazati és egyéni korlátozó intézkedéseket foglalnak magukban – olvasható a közleményben.

Diplomáciai források szerint a szankciók az orosz ipart, pénzügyi szektort és az exportellenőrzést célozzák.

Az orosz erők eddig 74 ukrán katonai objektumot semmisítettek meg

Az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján, csütörtökön az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca, írja az MTI. Ezek között 11 katonai reptér, három harcálláspont, egy haditengerészeti bázis, 18 SZ-300-as és Buk légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás szerepelt.

A tárca szerint az orosz erők egy harci helikopter és négy Bayraktar TB-2-es csapásmérő drónt is lelőttek.

Olvasói sztorik