Nagyvilág europoli

Orbán az ukrán helyzetről: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Telefonon egyeztetett az Európai Tanács elnökével.

Újabb fejezetéhez érkezett az orosz-ukrán konfliktus, miután Vlagyimir Putyin hétfő este bejelentette, hogy Oroszország elismeri a szakadár luhanszki és donyecki köztársaságok függetlenségét. Ezt követően nem sokkal az orosz elnök azt is bejelentette, hogy „békefenntartókat” küld a szóban forgó területekre, ami szakértők szerint nem jelent mást, mint hogy az orosz csapatok hivatalosan is megkezdik Ukrajna megszállását.

A CNN egy amerikai kormánytisztviselőtől úgy értesült, hogy az első orosz csapatok akár már hétfő éjszaka vagy kedden bejuthatnak a Donyec-medencébe.

A fejleményekre Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, éjfél előtt nem sokkal a Facebookon tett közzé bejegyzést, melyben azt írta, telefonon egyeztetett az Európai Tanács elnökével az ukrajnai helyzetről.

Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak.

– szögezte le a kormányfő.

Frissítünk! Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz-ukrán konfliktusról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd kora délután. A magyar miniszterelnök a megbeszélésen kifejtette: Magyarország – szomszéd államként – aggodalommal figyeli az ukrajnai fejleményeket. Orbán Viktor tájékoztatta Zelenszkij elnököt arról, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket. Ennek keretében a kormány folyamatosan egyeztet nyugati szövetségeseivel – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a tárgyalás során biztosította Volodimir Zelenszkijt arról, hogy Magyarország ahogyan eddig, ezután is  támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik