Nagyvilág

Čaputová: Putyin megsértette a nemzetközi jogot

Zuzana Čaputová / Facebook
Zuzana Čaputová / Facebook
A szlovák elnök katonai agressziónak, megszállásnak nevezte az oroszok lépését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gyakorlatilag visszavonta Ukrajna jogát saját államához, amikor éjszaka orosz csapatokat küldött a donyecki és luhanszki régióba – közölte a szlovák államfő. Zuzana Čaputová ezt katonai agressziónak és megszállásnak nevezte, mert az orosz fegyveresek Ukrajna legitim területén működnek most.

Az elnök szerint ez a nemzetközi jog és területi integritás előkészített, szándékos, nem kiporovokált, indokolatlan megsértése, aminek megakadályozására Ukrajnának nem volt reális esélye.

Az orosz agressziót Szlovákia határozottan elítéli. 

Zuzana Čaputová nagyra értékelte, hogy Ukrajna diplomatikusan reagált az orosz katonai jelenlétre, az európai és atlanti közösséghez hasonlóan békét akar. Szlovákia elismeri Ukrajna területi integritását és jogát, hogy szabadon megválaszthassa, hova akar tartozni.

Az államfő támogatásáról biztosította az Európai Unió és a NATO valamennyi intézkedését, beleértve a szankciókat is. Az államfő jelezte, bár Szlovákiát még nem érinti közvetlenül a konfliktus, már érezhető az oroszok hibrid tevékenysége, a félretájékoztatás, az álhírek terjesztése. Szerinte a cél egyértelmű, a szlovákiai helyzet destabilizálása, az orosz befolyási szféra kiterjesztése.

Kapcsolódó
Ukrán nagykövet: Az is a bűnös mellé áll, aki hallgat
A diplomata jelezte, Ukrajna hoszú listát küldött arról, Magyarország mivel tudná segíteni a védekezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik