Belföld

Ukrán nagykövet: Az is a bűnös mellé áll, aki hallgat

Embassy of Ukraine in Hungary / Facebook
Embassy of Ukraine in Hungary / Facebook
A diplomata jelezte, Ukrajna hoszú listát küldött arról, Magyarország mivel tudná segíteni a védekezését.

Ukrajna magyarországi nagykövete szerint mára egyértelművé vált, hogy Oroszország át akarja venni a Szovjetunió szerepét, Kijev  ebben a háborúban a birodalmi törekvésekkel szemben

egész Európát védi a nyugati értékek előretolt védoszlopaként.

Nepop Ljubov hétfőn, írásban az Azonnalinak jelezte, Ukrajna egy agresszió, egy bűncselemény áldozata. Ebben a konfliktusban Európában mindenkinek választania kell, nincs köztes út. Vagy Ukrajnát támogatja, vagy az agresszort, akár a hallgatásával is.

Az orosz fellépésekre adott megfelelő válasz hiánya vagy semleges álláspont csak buzdítja Oroszországot a további eszkalációra.

Szerinte a szíve mélyén mindenki tudja,

ha nem segít az áldozaton, amikor látja a bűncselekményt és meg tudja állítani azt, ezzel hozzájárul a bűncselekményhez.

Nem számít, milyen indokokkal magyarázza ezt. Ukrajna a szabadságáért, függetlenségéért ugyanúgy harcolt, mint Magyarország, azért utasítja el, hogy „ütközőzóna” legyen Kelet és Nyugat között, mert a Nyugat szerves része – tette hozzá.

A Nyugat még soha nem volt ilyen egyöntetű Ukrajna támogatásában.

A diplomata írásos válaszaiban hosszan sorolta a Kreml bűneit, kitért a gázszállítás problémájára és a feszült ukrán-magyar kapcsolatokra.

Közölte, ennek dacára arra számít, hogy Magyarország támogatni fogja a Moszkva elleni uniós szankciók szigorítását, illetve küld valamilyen segítséget is, miután Ukrajna egy hosszú listát adott át arról, mire lenne szüksége védelmi képességei erősítéséhez. Jelezte, nem várják el, hogy bárki harcoljon értük, de

sokkal pragmatikusabb most segíteni Ukrajna megvédésében, mint olyan helyzetbe kerülni, amikor később saját magukat kell majd megvédeni.

Kapcsolódó
Magyar vonakodás veszélyezteti az orosz szankciókat
Közel négyszáz orosz politikus és katonai parancsnok megbüntetését akadályozhatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik