Nagyvilág

Spanyol és olasz bútoros kapott össze Putyin négyméteres asztalának eredetén

Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Vlagyimir Putyin az elmúlt hetekben Orbán Viktor mellett Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is egy rendkívül hosszú, négyméteres asztalnál tárgyalt.

Később kiderült, ezt a Covid-protokoll indokolta. Macron állítólag nem akarta, hogy mintát vegyenek tőle Moszkvában, ezért ültették a méretes asztalhoz, Orbánnak pedig a delegációjában azonosítottak egy fertőzöttet, ezért nem kerülhetett közelebb Putyinhoz.

A híressé vált asztal eredete ugyanakkor még mindig nem egyértelmű, ugyanis egy spanyol és egy olasz bútorgyártó cég is határozottan állítja: ők készítették el a Kreml számára a hatalmas darabot, írja a Guardian.

Vicente Zaragozá, a neve által fémjelzett spanyol cég vezetője egy helyi rádiónak beszélt arról kedden, nincs kétsége afelől, hogy ez az ő asztala.

Ehhez képest Renato Pologna, az olasz Oak bútorgyártó első emberét sokkolta spanyol kollégája kijelentése. Ő is azt mondja, nincs mit magyaráznia, ő készítette 1995-1996-ban az asztalt, amiről később fotók és készültek, ezek pedig könyvekben is szerepeltek azóta.

Ez az ember, akit nem ismerek, azt mondja, hogy 2005-ben készítette az asztalt, ezért valami nem stimmel. Bizonyítékunk van az elvégzett munkáról, sőt az elnök elismeréséről is, aki akkoriban Borisz Jelcin volt

– fogalmazott.

A spanyol cég 2002 és 2006 között gyártott a Kremlnek és szovjet utódállamoknak is bútorokat, ők bútorozták be az üzbég elnök konyháját és étkezőjét is.

Zaragozá könnyeivel küszködve beszélt arról,

készítettünk nagyobb és még szebb asztalokat, de a fotókat látva spanyolként és valenciaiként nagyon büszke vagyok rá, hogy maradandót alkottunk.

Polognát ez sem hatotta azért meg. Szerinte maximum az történhetett, hogy a könyvben megjelent asztalukról másolatot készített a spanyol cég, amit aztán másnak értékesítettek.

Egy asztalról beszélgetünk, nem egy repülőgépről. Egyszerű lemásolni

– magyarázta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik