Nagyvilág

Minél előbb hagyják el Ukrajnát! – így zajlott az uniós diplomaták „kimenekítése”

AFP
AFP
Az Egyesült Államok hírszerzése szerint akár már szerdán megindulhatnak az orosz katonák Ukrajna elfoglalására. Az Európai Unió kijevi nagykövetsége ez alapján a múlt hét végén felszólította munkatársait, hogy azonnal hagyják el az országot. A 24.hu-nak egy neve elhallgatását kérő magas rangú uniós diplomata számolt be a menekülésről.

Bár az Európai Unió eredetileg nem akarta, hogy diplomatái elhagyják Kijevet az orosz fenyegetettség miatt, a múlt hétvégén néhány kivétellel az összes uniós diplomata elhagyta Ukrajnát. A fordulat péntek délután következett be, amikor az amerikaiak olyan titkos hírszerzési információkat osztottak meg az uniós nagykövetség és más nyugati országok diplomáciai testületeinek vezetőivel, ami miatt felülbírálták a korábbi álláspontjukat.

Matti Maasikas ukrajnai EU-s nagykövet még egyeztetett az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borrell-lel, majd kiadta az uniós országból érkező munkatársainak, hogy azonnal, de legfeljebb egy-két napon belül hagyják el az ország területét, mivel olyan veszélyesnek ítélték még a helyzetet. Az amerikaiak értesülései szerint ugyanis az oroszok szerdán tervezik megindítani a támadást.

– Ezután telefonos konferencián beszéltünk a nagykövettel, aki azt mondta, hogy el kell hagyni Ukrajnát, mert jönnek az oroszok.

Arra a kérdésre, hogy mit javasol, autóval vagy repülővel menjünk. Azt felelte, teljesen mindegy, csak ne késlekedjünk, hanem menjünk

– mondta a 24.hu-nak egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata, aki hangsúlyozta, hogy hivatalosan ez nem evakuáció, mert annak rossz üzenete lett volna. Ezért mindenkinek a saját költségén, saját maga által megszervezett módon kellett mennie. – Nem határoztak meg semmilyen célállomást, csak annyit, hogy Ukrajnán kívül legyünk – tette hozzá. Legtöbben hazautaztak, de többen valamelyik Ukrajnával szomszédos országig mentek csak, mint Lengyelország vagy Magyarország.

Efrem Lukackij / AP / MTI Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak Kijev közelében 2022. február 5-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva.

– Mi először autóval akartuk elhagyni az országot, de ukrán ismerőseink felhívták a figyelmet, hogy ha a pánik miatt sokan akarnak nyugat felé menni, akkor beragadhatunk. Így végül pár bőröndöt leszámítva az összes cuccunkat hátrahagyva repülővel jöttünk – mesélte az uniós tisztviselő, aki azzal számol, hogy ha tényleg támadnak az oroszok, akkor talán vissza se tud majd térni Kijevbe.

Az ukrán fővárosban vihar előtti csend honol, kisebb a forgalom, mint szokott, de zajlik a mindennapi élet és nincs nyoma pánikszerű felvásárlásoknak. A helyiek fogadkoznak, hogy meg fogják védeni magukat az orosz agresszióval szemben és általában nagyon megutálták az oroszokat és Vlagyimir Putyin elnököt. – Lehet, hogy az oroszok el tudják foglalni Ukrajnát, de az ukránok szívét elvesztették, aminek hosszabb távon lehet jelentősége – fogalmazott a diplomata, akinek ukrajnai orosz ismerősei még decemberben hívták fel a figyelmét, hogy Ukrajna megtámadására készülhetnek az oroszok, mivel Moszkva akkor kezdett el nagyon durva ukrán-ellenes propagandát folytatni  Oroszországban.

Az amerikaiak hivatalosan is bezárták a kijevi nagykövetségüket, és akiket még nem küldtek korábban haza, azokat az orosz határtól messzebb fekvő nyugat-ukrajnai Lembergbe (Lviv) helyezték át. Lembergben egyébként alig van már szabad szálláshely, mivel sokan Ukrajna keleti régióiból a biztonságosabbnak vélt nyugati országrészbe húzódtak.

Közben az oroszok további csapatokat küldenek az ukrán határhoz. A hétfő esti jelentések szerint újabb 14 zászlóalj, ami egyenként 800 jól felszerelt és kiképzett katonát takar, tart az ukrán határ felé. Az Ukrajna körül állomásozó orosz katonák száma már meghaladja a százötvenezret, és a szakértők attól tartanak, hogy bármikor megindulhat a támadás. Az oroszok mindenesetre tagadják, hogy támadási szándékaik lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik