Nagyvilág

Az Egyesült Államok evakuálja a kijevi nagykövetségét

Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP
Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP
Ukrajna orosz inváziója szerintük egyre inkább valószínűnek látszik.

Az Egyesült Államok evakuálja kijevi nagykövetségének szinte teljes állományát, mivel a nyugati titkosszolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajna orosz inváziója egyre inkább valószínűnek látszik. Az AP azt írja, hogy az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője szombaton arról beszélt: csak nagyon korlátozott számú alkalmazott marad Kijevben a kormánnyal való kapcsolattartás céljából, de minden konzuli műveletet felfüggesztenek az ukrán fővárosban.

Azt biztonsági okokra hivatkozva nem árulták el, hogy hány fő marad, de decemberben körülbelül 180 amerikai dolgozott a nagykövetségen. Közülük néhányan már elmentek, a többségük pedig most tér vissza Washingtonba – közölték. A külügyi tisztségviselő a lépést azzal indokolta, hogy egy invázió esetén jelentős orosz támadások várhatók. Megismételte továbbá azt a figyelmeztetést is, hogy az amerikai magánszemélyek haladéktalanul távozzanak az országból.

Nem csak, hogy itt az ideje elhagyni Ukrajnát, eljött az idő, hogy elhagyjuk Ukrajnát

– mondta. A külügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy vészhelyzetek esetére kisebb konzuli jelenlétet tart fenn Ukrajna nyugati részén, Lengyelország határa közelében.

A Pentagon pénteken jelentette be, hogy további háromezer harcoló katonát küld Lengyelországba, hogy csatlakozzanak ahhoz az ezerhétszáz főhöz, akik már ott gyülekeznek.

A Lengyelországba vonuló amerikai csapatok mellett mintegy ezer Németországban állomásozó amerikai katona vonul át Romániába hasonló küldetésre. Az Egyesült Államoknak így már mintegy nyolcvanezer katonája van Európa-szerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik