Nagyvilág

Oroszország visszavonja egyes csapatait az ukrán határtól

Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP
Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP

Oroszország visszavonja egyes csapatait az ukrán határ mellől – közölte kedden délelőtt a védelmi minisztérium alapján az Interfax hírügynökség. Ezzel együtt az ország más területén, például a Fekete-tengernél, továbbra is folytatódnak a nagyszabású hadgyakorlatok. Egy fehéroroszországi közös hadgyakorlat február 20-án ér véget. Jelenleg 130 ezer orosz katona van az ukrán határ közelében, ebből 30 ezer tartózkodik Fehéroroszországban.

A BBC idézi Igor Konasenkov szóvivőt, aki azt mondta, hogy azok a délen és nyugaton állomásozó csapatok, amelyek befejezték a hadgyakorlatot, már felkészültek arra, hogy visszatérjenek a kaszárnyákba, és hozzátette, hogy a gyakorlatok a tervek szerint teljesültek. A New York Times arról ír, hogy azok a csapatok, amelyeket most visszavonnak, eleve Ukrajnához közeli támaszpontokon állomásoznak, vagyis még akkor is közel maradnak, ha nem lesznek közvetlenül a határ mellett.

A csapatvisszavonások bejelentésével egyidőben közleményt adott ki a Telegramon Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, amelyben azt írta:

2022. február 15-e úgy vonul majd be a történelembe, mint a nap, amikor a nyugati propaganda csődöt mondott. Megszégyenült és megsemmisült anélkül, hogy egyetlen lövés eldördült volna.

Amerikai források múlt héten úgy spekuláltak, hogy akár február 15-én elindíthatja Oroszország az Ukrajna elleni támadást, eközben Oroszország, amely hónapok óta gyakorlatoztatja a csapatai a határ mellett, kijelentette, hogy a saját területén oda küldi a katonáit, ahova akarja.

Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP

A legújabb hírekre Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter úgy reagált:

Van egy szabályunk: ne hidd el azt, amit hallasz, csak azt, amit látsz. Amikor ténylegesen látni fogjuk a visszavonulást, akkor fogjuk elhinni a deeszkaláció tényét.

A BBC brit kormányzati forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Boris Johnsonék egyelőre megvárják, hogy mekkora mértékű lesz a csapatvisszavonás, mert azon múlik, hogy valóban jelentős lépésről van-e szó. Liz Truss brit külügyminiszter kijelentette: az inváziós veszély addig áll fenn, amíg minden katona el nem vonul. A tévécsatorna azért hozzáteszi, hogy a csapatmozgatások híre nyugtatólag hatott a piacokra: az orosz rubel az euróval és az amerikai dollárral szemben is erősödött. Eközben megérkezett Moszkvába Olaf Scholz német kancellár, aki kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal.

A Guardian cikkében több orosz újságírót és tudósítót is idéz, akik szintén óvatosságra intenek. Mint a Twitteren írták, tavaly májusban és decemberben is voltak már hasonló csapatvisszavonások, de – 2021 tavaszán – ez csak annyit jelentett, hogy a katonai felszereléseket hátrahagyták, azért, hogy szükség esetén minél gyorsabban újra vissza tudjanak térni a határhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik