Nagyvilág

A tárgyalások folytatását szorgalmazza az orosz külügyminiszter Ukrajnával kapcsolatban

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

Az orosz diplomácia vezetője hétfőn azt javasolta Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy folytassák a tárgyalásokat a Nyugattal az orosz biztonsági követelésekről, amelyek az Ukrajna körül alakuló katonai válság miatt kerültek felszínre. Szergej Lavrov külügyminiszter nyilatkozata a Kremlnek azt a szándékát jelzi, hogy a konfliktus megoldása diplomáciai mederben maradjon. Ez részben ellentmond annak, hogy az Egyesült Államok arra figyelmeztetett: Moszkva bármelyik pillanatban megtámadhatja Ukrajnát – áll az AP hétfői hírösszefoglalójában. Lavrov a javaslatát annak ellenére fogalmazta meg, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei korábban határozottan elutasították Oroszország főbb biztonsági követeléseit.

Moszkva arra akart garanciákat szerezni a nyugati hatalmaktól, hogy a NATO nem engedi Ukrajna és más egykori szovjet tagállamok csatlakozzanak a transzatlanti katonai szövetséghez. Azt követelték továbbá, hogy a katonai szövetség állítsa le a fegyverek telepítését Ukrajnába, és vonja vissza erőit Kelet-Európából.

Lavrov megjegyezte, hogy bár az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan elutasították ezeket a követeléseket, Washington felajánlotta, hogy párbeszédet folytat az európai rakétatelepítések valamint katonai gyakorlatok korlátozásáról és más bizalomépítő intézkedésekről.

Putyin kérdésére, hogy van-e értelme folytatni a diplomáciai erőfeszítéseket, Lavrov azt válaszolta, hogy a tárgyalási lehetőségek „még messze nem merültek ki.” Lavrov úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások

nem folytatódhatnak a végtelenségig, de ebben a szakaszban azt javaslom, folytassák és bővítsék ki őket.

Az orosz elnök és külügyminisztere találkozójára épp aznap került sor, amikor Olaf Scholz német szövetségi kancellár Kijevbe és Moszkvába utazik, hogy tegyen még egy utolsó kísérletet az ukrajnai orosz invázió megfékezésére. Olaf Scholz a kijevi látogatása után Putyinnal tárgyal Moszkvában. A kancellár az ukrán fővárosból küldött üzenetében úgy fogalmazott:

Nagyon-nagyon komoly fenyegetést tapasztalunk az európai békére.

Az MTI eközben arról adott hírt az Interfax orosz hírügynökség alapján, hogy egy befolyásos orosz katonai vezető azt mondta: Washington véget nem érő „szócsépléssel” próbálja meghiúsítani Moszkva biztonsági kezdeményezéseit. A magyar állami hírügynökség Sztanyiszlav Gadzsimagomedov vezérőrnagy hétfőn elhangzott véleményét ismertetve azt írja, hogy az amerikaiak nem elsőrendű fontosságú kérdésekben hosszadalmas tárgyalásokba igyekeznek belerángatni Oroszországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik