Nagyvilág

Tüntetés Szlovéniában, mert Orbán-közeli körök szerezhetnek meg egy óriási turisztikai birodalomat

SAVA HOTELS & RESORTS
SAVA HOTELS & RESORTS

A magyar piros-fehér-zölddel tiltakoztak a minap Ljubljana mellett más szlovén városokban is az ellen, hogy egy nagymúltú szlovén idegenforgalmi lánc magyar kezekbe kerülhet – írja az Euronews.

A cikk szerint helyi lapok arról írnak, hogy a Janša-kormány egyenesen Orbán bizalmasainak a kezére játssza a Száva-csoportot, amelynek termálfürdői és luxuskempingjei mellett előkelő szállodái vannak az Adrián.

Ezekben évente összesen hatszázezer vendéget szállásolnak el. Az amerikai társtulajdonos kiszállt volna az üzletből, a szlovén állam azonban nemcsak, hogy elővásárlási jogával nem kíván élni, hanem még saját üzletrészétől is megválna.

A hírek szerint a Száva-csoportot névlegesen a budapesti Atlantis Property fogja megvásárolni. Ennek vezetője Komonczi Zsolt, aki több üzletben, például egy visegrádi hotelberuházásban és egy budapesti szállodafejlesztésben is kapcsolódik Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez. Komonczi régi üzlettársa Szivek Norbertnek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezetőjének is.

A cikk szernt az üzletet a Diófa Alapkezelő finanszírozhatja, ami Jellinek Dániel tulajdonában van. Jellinek korábban Tiborcz részesedését vásárolta meg az Appeninn ingatlancégben, másik cégén, az Indoteken keresztül pedig részt vehet a Budapest Airport visszavásárlásában is. Ezen kívül számos turisztikai beruházásban érdekelt.

A szlovén sajtó szerint ez alapján a Száva-csoportra NER-közeli üzletemberek tehetik rá a kezüket. Ide tartozik három muravidéki termálfürdő, több tengerparti nyaralóhely, összesen 18 szálloda, öt apartmankomplexum, öt aquapark, tíz wellnesközpont, három egészségügyi központ, négy kemping és két luxuskemping is.

Kapcsolódó
Újabb szlovén szállodák kerülhetnek NER-közelbe
Miközben az egyik felvásárlás még le sem zárult hivatalosan, már egy újabb tranzakcióról cikkezik a szlovén sajtó.
Kapcsolódó
Lapértesülés: Szlovéniában vesz szállodacsoportot a NER-közeli üzleti kör
Egy tényfeltáró oldal szerint Jellinek Dániel és Szivek Norbert köre is felsejlik a háttérben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik