Nagyvilág

Irán ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok az összes szankcióját feloldja

ATTA KENARE / AFP
ATTA KENARE / AFP

Teherán továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy az Egyesült Államok minden, Irán elleni szankciót feloldjon, a bécsi egyeztetések csakis így lehetnek sikeresek – szögezte le az iráni külügyi szóvivő hétfőn. Sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh felszólította Washingtont, hogy térjen vissza a 2015-ös atomalkuhoz – írja az MTI.

Múlt héten az Egyesült Államok elrendelte bizonyos szankciók feloldását Iránnal szemben, azonban Teherán pár napra rá közölte, hogy

a washingtoni döntésnek egyelőre nincs hatása az iráni gazdaságra.

Vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter azt mondta, az amerikai kormány lépése jó szándékú, de közel sem elégséges, nekik olyan döntésre van szükségük, melynek kézzelfogható következményei vannak.

Az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben Bécsben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

A pénteken bejelentett intézkedés olyan szankciók terhe alól ad felmentést, amelyeket még Trump idejében vetettek ki azokra az országokra és nemzetközi vállalatokra, amelyek együttműködnének Iránnal polgári célú atomenergiai tevékenységekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik