Nagyvilág

Amerikai csapatok megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Izzeddin Kasim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Izzeddin Kasim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Egyesült Államok különleges egységei csütörtökre virradóra megölték az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurajsitközölte Joe Biden amerikai elnök.

A Pentagon korábban már közölte, hogy a északnyugat-szíriai Idlib tartományban végrehajtott légideszant-támadásban több magas rangú dzsihadistát is likvidáltak, amelyben legalább tizenhárman meghaltak. Egy emberi jogi szervezet szerint hét civil is volt az áldozatok között, négy gyerek és három nő – írja a Guardian. Amerikai kormányzati források szerint al-Kurajsi családtagja volt a többi áldozat.

Amerikai illetékesek később elmondták, hogy a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is. Az épület felső emelete csaknem teljesen megsemmisült. „A halottakért a felelősség a lakóépületben tartózkodó terroristákat terheli” – tette hozzá egy amerikai tisztségviselő.

Kurejsi, a családjával együtt, a háromemeletes épület felső emeletén lakott. A második szinten az Iszlám Állam egyik alacsonyabb beosztású parancsnoka élt, míg a földszintet egy, a terrorszervezethez nem köthető család lakta. Amerikai tisztségviselők szerint a civilek mit sem tudtak a szélsőségesek jelenlétéről, akik élő pajzsként használták őket. Hozzátették, hogy az alsó szinten élő családnak nem esett bántódása és sértetlenül el tudta hagyni az épületet.

A tájékoztatás szerint az épület második szintjén élő terrorista a robbantást követően családjával elbarikádozta magát és tűzharcba bocsátkozott a kommandós alakulattal. Őt és a feleségét is megölték, négy gyereket azonban sikerült kimenteni a lakásból. John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője korábban arról beszélt, hogy a különleges erők sikeres terrorellenes akciót hajtottak végre, veszteségek nélkül.

Biden beszédében elmondta: a terrorista az előrenyomuló amerikai katonák láttán családjával együtt felrobbantotta magát „gyáván, végső kétségbeesésében”, hogy ne vonhassák felelősségre. Hozzátette, hogy az amerikai különleges alakulatok minden lehetséges óvintézkedést megtettek a civil áldozatok minimalizálása érdekében és ezért nem rendeltek el légi csapást a terrorista rejtekéül szolgáló lakóépület ellen.

A New York Times megjegyzi, hogy keveset tudni al-Kurajsiról, azon kívül, hogy Abu Bakr al-Bagdadi halála után ő vette át a dzsihadista terrorszervezet vezetését. Al-Bagdadi egy, az USA által végrehajtott akció közben halt meg 2019 októberében, Donald Trump akkori elnök szerint saját magát robbantotta fel. Az amerikai lap hozzáteszi, hogy elemzők szerint al-Kurajsi halála nagy csapás az Iszlám Állam számára.

A beszámolók szerint a mintegy két tucat amerikai kommandós által végrehajtott helikopteres támadást helikopterek, fegyveres Reaper drónok és támadórepülőgépek támogatták, és kivitelezésében hasonlított az al-Bagdadi halálával végződő akcióra. A légitámadást néhány nappal azután hajtották végre, hogy az amerikai erők megtámogattak egy kurd vezetésű milíciát Szíria északkeleti részén, akik több mint egy hete próbálták kiszorítani az Iszlám Állam harcosait egy, a Haszaka városában elfoglalt börtönből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik