Nagyvilág

Szlovákia is felkészül, mert orosz lőtávolba került

Alexei Ivanov / MTI / AP / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Alexei Ivanov / MTI / AP / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Az államfő és a miniszterelnök egyértelműen Ukrajna mellé állt.

Szlovákiában az Ukrajna határán felsorakozó orosz hadosztályok miatt ülésezett a szlovák biztonsági tanács. A kormány szerint új helyzetet jelent, hogy Szlovákia az orosz fegyverek hatótávolságába került – írja a pozsonyi Új Szó. Az államfő szerint fel kell készülni arra, ha Oroszország újra megtámadja Ukrajnát.

Zuzana Caputová egyetért a NATO és az EU intézkedéseivel, a Moszkvával folytatott párbeszéd mellett fontosnak tartja, hogy Ukrajna megerősítse önvédelmi képességeit. Emlékeztetett rá, Moszkva nemcsak azt követeli, hogy Ukrajna ne közeledjen a NATO-hoz, hanem azt is, hogy az egykori keleti blokk országai  kerüljenek ki a szövetségből.

Eduard Heger miniszterelnök közölte, az Ukrajnát érő fenyegetés Szlovákia számára is veszélyt jelent. Szlovákia demokrácia, ezért támogatja Ukrajna szuverenitását, területi egységét, függetlenségét és a helyzet tárgyalásos rendezését sürgeti. A kormányfő szerint fokozott figyelmet fordítanak az ország védelmére,

Főleg azon információink fényében, amelyek szerint az orosz fegyverek hatótávolsága már eléri Szlovákia területét is

– tette hozzá.

A biztonsági tanács ülése után Ivan Korcok külügyminiszter arról beszélt, az orosz követelések között vannak olyanok is, amelyekről Pozsony tárgyalni sem hajlandó, mert átírnák azt a világot, amelybe Szlovákia 1989 után belépett, amelyben nem más államok döntik el egy adott ország jövőjét, hanem az adott ország polgárai.

Európában ez a legsúlyosabb helyzet a második világháború vége óta – mondta Jaroslav Nad védelmi miniszter. Közölte, védelmi tervet dolgoznak ki, mert egy esetleges konfliktus akkor is komoly hatással lehet a menekülthullám miatt az országra, ha nem éri közvetlen támadás. Egyelőre a keleti határához nem vezényelnek egységeket.

Feledy Botond biztonságpolitikai szakértő szerint „Pozsonyban és Budapesten is hasznos lenne, ha az ebből a konfliktusból levonható politikai következtetések hosszútávon megszületnének: pont az orosz fenyegetés mutatja meg, hogy európai összefogás nélkül hamar vége a kontinensnek” – nyilatkozta.

Kapcsolódó
Szijjártó Péter: Ukrajnának nehéz így segíteni
Kijev kisebbségellenes politikája miatt nem számíthat a magyar kormány támogatására a mostani konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik