Nagyvilág

A brit külügy szerint Putyin felforgatná Ukrajnát

MTI /EPA / Szputnyik
MTI /EPA / Szputnyik
A miniszter közölte, Moszkvának véget kell vetnie agresszív dezinformációs kampányának.

A brit külügy szerint Vlagyimir Putyin Moszkva-barát ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az orosz kormány – miközben még fontolgatja Ukrajna lerohanását – számos volt ukrán politikussal tárgyal – írja az MTI.

Az egyik potenciális jelölt Jevhenyij Murajev egykori ukrán képviselő, de képbe került Mikola Azarov volt kormányfő,  Szerhij Arbuzov egykori ügyvezető kormányfő, Andrij Klujev volt miniszterelnök-helyettes és Volodimir Sivkovics, az ukrán védelmi tanács volt alelnöke is. Némelyikük kapcsolatban áll olyan orosz hírszerzőkkel, akik részesei az Ukrajna elleni esetleges támadás tervezésének.

Liz Truss brit külügyminiszter jelezte, a tárca által nyilvánosságra hozott információ betekintést enged a Kreml gondolkodásmódjába, jelzi, Oroszország milyen széleskörű, felforgató tevékenységet folytat Ukrajnában.

Moszkvának a feszültség enyhítésére kell törekednie, véget kell vetnie agresszív dezinformációs kampányának, a diplomácia útjára kell lépnie. Bármiféle orosz behatolás Ukrajnába stratégiai hiba lenne és súlyos árat kellene érte fizetni – tudatta a  brit külügyminiszter.

Liz Truss hozzátette: Nagy-Britannia egyértelműen támogatja Ukrajna szuverenitását, területi integritását a nemzetközileg elismert országhatárokon belül, ami vonatkozik a Krím-félszigetre is. Ukrajna független, szuverén ország – erősítette meg végül a brit külügyminiszter.

Liz Truss pénteken, az ausztráliai Sydney-ben arról beszélt, hogy Moszkva nem tanult a történelemből, a Szovjetunió vagy valamiféle Nagy-Oroszország újjáteremtéséről álmodozik, nemzetiségi hovatartozásra vagy anyanyelvi szempontokra alapozott területi felosztás révén. Akkor úgy fogalmazott: a Szovjetunió afganisztáni beavatkozása, a csecsenföldi konfliktus tanulságaiból tudható, hogy Oroszország mocsárba ragadna egy Ukrajna elleni invázióval.

Kapcsolódó
A személyzet kimenekítését kéri az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége
Biden is arra számít, hogy az oroszok hamarosan megtámadják Ukrajnát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik