Nagyvilág

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat

Kay Nietfeld / POOL / AFP
Kay Nietfeld / POOL / AFP

Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat mind az Egyesült Államok, mind pedig európai szövetségesei részéről, amennyiben az „orosz haderő egyetlen további tagja” belép Ukrajnába – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Antony Blinken külügyminiszter, aki kijelentette, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldása Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik:

Ebben a pillanatban a választás Vlagyimir Putyiné. Egyértelműen előnyösebb megoldásnak tartom a diplomáciát, a párbeszédet, annak eldöntését, hogy sikerül-e a kollektív biztonságot úgy építeni, hogy mindenki számára jó legyen

– fogalmazott Blinken, aki visszautasította azt az elképzelést, hogy jelenleg gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, mondván, hogy ezzel aláásnák a Nyugat azon képességét, hogy elrettentse az Ukrajna elleni esetleges orosz agressziót.

Antony Blinken pénteken Genfben tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában. Az amerikai külügyminiszter vasárnap a CBS amerikai televíziónak is nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kezei meg vannak-e kötve Ukrajnával kapcsolatban, mivel orosz támogatásra van szüksége az iráni nukleáris program visszaszorításáról szóló tárgyalásokon, Blinken úgy válaszolt: „A legkevésbé sem”.

Vasárnap az ukrán kormány is megszólalt a témában: Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a BBC Ukrajina hírportálnak nyilatkozva azt mondta, noha a brit hírszerzés semmi újat nem mondott Moszkva terveit illetően, amiről ne tudnának már Kijevben, a londoni kormányzat igen jól, részletekbe menően és konkrét személyekre is kiterjedten ismeri az ukrajnai helyzetet.

A tisztségviselő arra reagált, hogy a brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. A tárca közölte: információi vannak arról, hogy Oroszország egyik potenciális jelöltje Jevhenyij Murajev volt parlamenti képviselő, a Moszkva-barátnak tartott Nas ukrán hírtelevízió tulajdonosa. Podoljak kifejtette, hogy amikor 2014-ben kitört a háború, az orosz vezetés felhasználta Kijev ellen a „marginális, de még mindig létező” Moszkva-barát politikai és társadalmi struktúrákat, személyiségeket. A tanácsadó kiemelte, hogy „a 2014-2019 közötti időszakban a politikai spektrumnak ez a része nemhogy nem tűnt el, de még fel is erősödött”, és ezért a hivatalban lévő elnök elődjét, Petro Porosenko volt államfőt tette felelőssé, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik