Nagyvilág

CNN: Oroszország szabotázsakcióra készül Kelet-Ukrajnában

Az Egyesült Államok birtokában vannak olyan információk, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország szabotázsakcióra készül Kelet-Ukrajnában, hogy ürügyet teremtsen egy invázióra – mondta egy amerikai tisztviselő pénteken a CNN-nek.

A cikk szerint egy úgynevezett false flag (hamis zászló) műveletről lenne szó, amelynek lényege, hogy elrejtik az akció valódi felelősét, hogy helyette egy másik félre kenjék a dolgot. Az említett tisztviselő azt állítja, hogy a részt vevő orosz ügynököket kiképezték városi hadviselésre és értenek a robbanóanyagokhoz is, és a feladatuk az lenne, hogy szabotázst hajtsanak végre a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő saját szövetségeseik ellen. Ez aztán ürügyet szolgáltathatna arra, hogy Oroszország inváziót indítson Ukrajna ellen.

A CNN értesülései egybevágnak azzal, amit Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó mondott egy csütörtöki sajtótájékoztatón, illetve azzal a közleménnyel is, amelyet az ukrán védelmi minisztérium adott ki pénteken, miszerint orosz különleges egységek orosz haderőket akarnak megtámadni. Sullivan kijelentette, hogy ugyanez volt az oroszok módszere 2014-ben is, a Krím-félsziget megszállásakor. A tanácsadó a művelet lehetséges idejét január közepe és február közepe közé tette.

Kapcsolódó
Összefog az oroszok ellen Ukrajna és Azerbajdzsán
Támogatják egymás államának szuverenitását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik