Nagyvilág

A NATO is Ukrajna segítségére siet kibervédelemben

A NATO a következő napokban együttműködési megállapodást ír alá Ukrajnával a kibervédelem megerősítése érdekében – jelentette be Jens Stoltenberg a brüsszeli székhelyű szervezet főtitkára, pénteki sajtóközleményében.

A főtitkár a közleményben határozottan elítélte, hogy péntekre virradóra ismeretlenek feltörték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát. Megerősítette, hogy a NATO kiberszakértői információt cseréltek a rosszindulatú számítógépes támadásokkal kapcsolatban, és támogatják az ukrán hatóságokat a nyomozásban.
Az együttműködési megállapodás révén a NATO hozzáférést biztosít Ukrajnának a rosszindulatú szoftverekkel kapcsolatos információmegosztó platformjához – olvasható Stoltenberg közleményében.

Ukrajnában a kibertámadás a külügyminisztérium, az energetikai, a sport- és az agrárminisztérium, az oktatási minisztérium, valamint az állami katasztrófavédelem honlapját érintette. A Covid-igazolásokat is tartalmazó internetes portál sem elérhető, ugyanakkor a hozzá tartozó alkalmazás működik.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik