Nagyvilág

Tizenegy magyar szeretné elhagyni a forrongó Kazahsztánt

A kazahsztáni magyar képviseletek folyamatosan tartják a kapcsolatot az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, akik közül tizenegyen (kilenc Almatiban, egy Nur-Szultánban és egy Aktobéban tartózkodó személy) jelezték, hogy el kívánják hagyni Kazahsztánt – írta a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán péntek éjjel.

Szijjártó Péter ezzel együtt azt is közölte:

A nur-szultáni nagykövetség és az almati főkonzulátus munkatársai mindent meg is tesznek ennek érdekében, azonban mind a légi közlekedés, mind pedig a városok közötti közúti közlekedés jelenleg komoly akadályokba ütközik, sok esetben pedig teljesen lehetetlen.

Szijjártó korábban jelezte, hogy Kazahsztán stratégiai partnere Magyarországnak, ezért szorosan figyelemmel követik az ott zajló eseményeket. Kedden a Türk Államok Szervezete külügyminiszteri szintű, rendkívüli videókonferenciát tart majd.

Pénteken a legnagyobb kazah városban, Almatiban folytatódtak a napok óta tartó összecsapások, nem sokkal később pedig a kazah elnök bejelentette, hogy parancsára a rendvédelmi szervek felszólítás nélkül tüzet nyitnak a rendbontókra. Az összecsapásokban eddig 26 demonstráló és 18 rendőr vagy nemzeti gárdista halt meg, több mint háromezer embert vettek őrizetbe. Értesülések szerint az országból elmenekült a korábban rendkívül befolyásos Nurszultán Nazarbajev korábbi elnök, akiről 2019-ben elnevezték Kazahsztán fővárosát.

Kapcsolódó
A nyomorultak, a nemzet feje és az összeesküvők: mi áll a kazah válság hátterében?
Az oroszok vezette posztszovjet katonai szövetség beavatkozása egészen új fénytörésbe helyezi az események megítélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik