Nagyvilág

Elmenekült Kazahsztánból Nazarbajev, a volt elnök és családja

Evgeny Biyatov / Sputnik / Sputnik via AFP
Evgeny Biyatov / Sputnik / Sputnik via AFP

Az Orda kazahsztáni hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy letartóztatták Nurszultan Nazarbajev korábbi kazahsztáni elnök unokaöccsét, a Nemzetbiztonsági Bizottság volt első alelnökét, Szamit Abist. Erről a Meduza című független orosz hírportál és oknyomozó oldal számolt be a kazahsztáni zavargásokról szóló legfrissebb hírösszefoglalójában.

Ugyanez a hírügynökség azt állítja, hogy a most 81 éves, két évvel ezelőtt váratlanul lemondó, Nazarbajev és közvetlen családtagjai elmenekültek Kazahsztánból.

A január másodika óta tartó zavargások során az állami hatóságok és a kazahsztáni média alig említette meg a volt elnököt, aki egészen idáig rendkívül befolyásosnak számított az országban. A napokban azonban Kászim-Zsomart Tokajev elnök menesztette őt a Nemzetbiztonsági Bizottság éléről, amely a gyakorlatban az egyik legbefolyásosabb hatalmi központ az országban.

Nazarbajevnek van hova menekülni: a volt kazah elnök – aki Orbán Viktor szerint a magyar kipcsakok elnöke is – és rokonsága az elmúlt húsz év során számos luxusingatlant vásárolt össze nyugati országokban több százmilliárd forint értékben. Az utóbbi napokban találgatások láttak napvilágot a volt elnök hollétéről, sőt arról is, hogy életben van-e még egyáltalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik