Nagyvilág europoli

Megmenti az EU a tetoválásra vágyókat a veszélyes festékektől

MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Unió szigorította a tetoválófestékekre vonatkozó szabályozást, valamint korlátozást léptetett érvénybe a tartós sminkekhez készült festékkeverékekben található veszélyes vegyi anyagokra vonatkozóan – közölte az Európai Bizottság (EB) kedden az MTI szerint.

A keddtől érvényes szabályozás mintegy négyezer rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (szaporodási képességeket károsító) anyagra, a kozmetikumokban már tiltott vegyszerekre, bőr- és szemirritáló anyagokra, fémtartalmú szerekre, aromás aminokra és egyes pigmentekre vonatkozik. A Pigment Blue 15 és a Pigment Green 7 nevű festékek tilalma 2023. január 4-től válik hatályossá – közölték.

Az uniós bizottsági közlemény szerint noha egyes tagállamok már rendelkeznek nemzeti jogszabályokkal a tetoválófestékekben található veszélyes vegyi anyagok korlátozására, az új uniós szintű szabályok azt biztosítják, hogy az Európai Unióban mindenki azonos védelemben részesüljön, függetlenül attól, hogy melyik országban készíttet tetoválást, és a tintát az EU-ban, vagy azon kívül gyártották-e.

A keddtől tiltott anyagok mindegyikének van biztonságos megfelelője – közölte az EB. A bizottsági közlemény szerint az európaiak 12 százaléka tetovált.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik