Nagyvilág

Mélyült a szakadék szupergazdagok és szegények között

MTI /AP / Time
MTI /AP / Time
Miközben a pandémia okozta válság milliók számára vált rémálommá, Elon Musk és társai vagyona tovább hízott.

A világ leggazdagabb 500 emberének a vagyona 2021 végén meghaladta a 8400 milliárd dollárt, ami több mint az összes ország GDP-je, leszámítva Amerikát és Kínát – írja a Bloomberg alapján a Portfolio. A Bloomberg szerint a szupergazdagok az emelkedő részvénypiacok és árazások miatt több mint ezermilliárd dollárral gazdagodtak tavaly.

A Bloomberg Billionaires Index szerint jelenleg Elon Muské a világ legnagyobb vagyona. A Time magazin által az év emberének választott üzletember (a képen) a modern történelem legnagyobb vagyonát hozta össze inflációval kiigazítottan, ami eddig csak John D. Rockefellernek sikerült.

Tavaly tíz olyan ember volt, akinek a vagyona meghaladta a 100 miliárd dollárt. Jeff Bezos lett a második, Bernard Arnault  a harmadik. A francia milliárdoson kívül a TOP 10-be csak amerikaiak kerültek. Kínában nem ment olyan jól a gazdagoknak, 61 milliárd dollárt veszítettek azon, hogy Peking hadat üzent a nagy technológiai cégeknek és egyenlőbb vagyonelosztást hirdetett meg.

A Bloomberg kitért rá, hogy miközben a pandémia a gazdagoknak  kedvezett, a Világbank adatai szerint mintegy 150 millió embert taszított extrém szegénységbe a járvány okozta válság, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik, ha az infláció is magasabbra szökik.

Kapcsolódó
Nem lettek többen a leggazdagabb magyarok, de a vagyonuk nagyot nőtt
2021-ben csaknem 20 százalékkal nőtt a privátbanki kezelt vagyon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik