Gazdaság

Nem lettek többen a leggazdagabb magyarok, de a vagyonuk nagyot nőtt

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
2021-ben csaknem 20 százalékkal nőtt a privátbanki kezelt vagyon.

Kiemelkedően jó évet zár a 25 ezer legtehetősebb magyar, vagyonuk növekedése pedig a koronavírus-járványtól függetlenül folytatódni fog jövőre is. A Blochamps Capital prognózisa szerint a privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon év végére meghaladja a 7200 milliárd forintot.

A pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetője, Karagich István szerint főleg a legfelső (a 300 millió feletti vagyonnal rendelkező) réteg örülhet, és a vagyonnövekedés várhatóan intenzíven folytatódik a következő két évben is.

2022 végén a kezelt privátbanki vagyon összege meghaladhatja a 8 ezer milliárd, 2023 decemberére pedig a 9 ezer milliárd forintot.

A vagyonokkal ellentétben a vagyonosok száma eddig sem nőtt érdemben, és a Blochamps Capital előrejelzése szerint a jövőben sem fog.

Karagich István szerint a magyar piacon az ügyfélszámlák száma 4 százalékkal bővült 2021 őszére, ami a gyakorlatban csak  22 000-25 000 kiemelt ügyfelet jelent. Közülük

ma már más igényekkel jelentkeznek az 50 millió alatti, a 300 millió feletti vagyonnal rendelkezők, a fiatal nők, a középkorú férfiak, a környezettudatos befektetők és a digitális generációk tagjai.

Karagich István korábban azt mondta: a hazai privátbanki ügyfelek 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon mintegy 40 százalékát.

Kapcsolódó
Kasztosodik a leggazdagabb magyarok rétege, 2025-re hét dollármilliárdosa lehet az országnak
Az elmúlt években elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik