Nagyvilág

Káoszrekord: több mint 2600 járatot töröltek újév napján az Egyesült Államokban

Tannen Maury / EPA / MTI
Tannen Maury / EPA / MTI

Újév napján több mint 2600 repülőjáratot töröltek a légitársaságok az Egyesült Államokban. A törlési hullámot növelték az ország közép-nyugat részét sújtó viharok.

A téli időjárás és a koronavírusos esetek újbóli megugrása együttesen súlyos munkaerőhiányt okozott a légitársaságoknak, emiatt szombat lett az ünnepi szezon eddigi legrosszabb és legkaotikusabb napja a légi utazók számára – írta a Washington Post.

A kereskedelmi repülési adatokat összegyűjtő FlightAware szerint szombaton kora estig 2627-et töröltek az Egyesült Államokon belüli, az onnan kifelé, vagy befelé irányuló repülőjáratok közül. Ez volt legmagasabb napi szám az egy hete tartó szolgáltatási zűrzavarban.

A káosz egyik központja a havas Chicago lett, ahol az O’Hare nemzetközi repülőtéren 408, a Midway nemzetközi repülőtéren pedig 129 járatot töröltek, A chicagói kiesések továbbgyűrűzve zavarokat okoztak a légiközlekedésben országszerte.

A FlightAware szerint a nagy amerikai légitársaságok közül a Southwest Airlines érintett legsúlyosabban a törlési hullám: 473 járatot függesztettek fel, ami a menetrend körülbelül 13 százaléka. Chicagóban erős szél és havazás közepette a Southwest leállította a működést a város mindkét repülőterén.

Már tavaly aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a légifuvarozók képesek lesznek-e megbirkózni az ünnepek utasforgalmával. A légitársaságok hálaadáskor átmentek az első teszten, de karácsonykor és most az újév napjaiban több ezer utazó rekedt a reptereken.

Az amerikai légitársaságok december 26-án több száz járatot töröltek egymás után, mivel a koronavírus omikron variánsának hirtelen terjedése miatt a repülőszemélyzet jó része kiesett a szolgálatból.

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal arra figyelmeztette az utazókat, hogy az időjárás és a nagy szezonális forgalom miatt valószínűleg az elkövetkező napokban is bőven lesznek késések, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok lakosságához hasonlóan az FAA-alkalmazottak között is egyre több pozitív Covid-19-teszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik