Nagyvilág

Juhász Péter Székelyföldön bukkant rá Kövér László kabinetfőnökének úszómedencés házára

Székelyföld központi részén, a Hargita megyében elterülő Tibód településen egy impozáns, úszómedencés ház tulajdonosa Veress László, aki Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a kabinetfőnöke – derült ki Juhász Péter videójából.

Az Együtt korábbi elnöke által készítetett videóban több helyi lakos megszólalt, akik szerint Kövér is fel szokott tűnni a tornyos épületben, sőt egyesek helyben úgy tudták, hogy a házelnöké az ingatlan. Ugyanakkor a romániai földhivatali adatok alapján egyértelmű, hogy Veress László a tulajdonosa a 188 négyzetméteres alapterületű háznak.

Kövér kabinetfőnökének személye azért érdekes, mert sikkasztás miatt nyomoznak egy őt is érintő kétes ügyben. Lapunk november elején tárta fel, hogy Veress családja sajátjaként használ egy budai villalakást, amit külhoni magyaroknak szánt adományokból vásárolt 240 millió forintért a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Visontai Kálmán Veress munkatársa az Országházban.

A határon túli magyaroknak szánt adományokból nemcsak villalakásra, hanem egy Audi A6-os megvásárlására is jutott pénz, ezt Visontai használja. A szervezet egyetlen nemzetközi forrásból kapott adományt, több mint 322 millió forintot. A támogatás Frank Liu tajvani milliárdos üzletember közbenjárásával érkezett, aki az Index korábbi cikke szerint jó barátságot ápol Kövér Lászlóval (a házelnök nemrég állami kitüntetésre is felterjesztette), bár az nem derült ki, hogy pontosan melyik cég utalt az alapítványnak.

Az viszont kiderült, hogy a külföldről érkezett pénzből 35 millió forintot adtak az Erdélyben bejegyzett Ábel Egyesületnek. Az egyesület elnöke az a Stefán Károly Róbert, aki a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt alapította.

Figyelemre méltó, hogy Veress székelyföldi úszómedencés házának tulajdoni lapja szerint 2019 óta az ingatlanra elővásárlási joga van az említett Ábel Egyesületnek. 

Az nem világos, hogy miért kapott ilyen jogot a szervezet, ezért elsőként telefonon próbáltunk érdeklődni Veress Lászlónál, ám nem fogadta hívásunkat. Kerestük kérdéseinkkel az Ábel Egyesületet is. Továbbá Kövér Lászlónak is írtunk, nála arról érdeklődtünk, szokta-e használni a kabinetfőnöke székelyföldi házát, és ha igen, milyen megállapodás szerint és milyen gyakorisággal. Amit válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kövér Lászlót egyébként korábban is kerestük a kabinetfőnökét érintő kétes ügyben, ám a házelnök a botrány kirobbanása óta hallgat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik