Belföld

Kövér László két hete hallgat kabinetfőnöke kétes ügyéről

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Hiába küldtünk kérdéseket az Országgyűlés elnökének, Kövér László két hete nem válaszol a kabinetfőnökét, Veress Lászlót érintő visszaélés gyanúját keltő ügyben.

A 24.hu november elején tárta fel, hogy a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány egyebek mellett külhoni magyaroknak szánt adományból vásárolt egy budai villalakást. Az ügy szálai egyenesen Kövér László titkárságáig vezetnek. A II. kerületi budai villában található, 240 millió forintos lakást ugyanis Veress László családja használja. Veress Kövér László beosztottja, az említett alapítvány kuratóriumi elnöke, Visontai Kálmán pedig Veress munkatársa az Országházban.

A határon túli magyaroknak szánt adományokból nemcsak villalakásra, hanem egy Audi A6-os megvásárlására is jutott pénz, ezt Visontai használja. A szervezet egyetlen nemzetközi forrásból kapott adományt, több mint 322 millió forintot. A támogatás Frank Liu tajvani milliárdos üzletember közbenjárásával érkezett, aki az Index korábbi cikke szerint jó barátságot ápol Kövér Lászlóval (a házelnök terjesztette fel állami kitüntetésre is nemrég), bár az nem derült ki, hogy pontosan melyik külföldi cég utalt az alapítványnak. A történtek miatt a Transparency International Magyarország csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést.

Az ügyben november 3-án kerestük meg Kövér Lászlót, aki az alábbi kérdéseinkre nem adott választ:

  • Tudott-e arról, hogy az önnel baráti viszonyban álló Frank Liu tajvani milliárdos üzletember közbenjárásával érkezett külföldi támogatás a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványhoz?
  • Nem tartja-e aggályosnak, hogy a külhoni magyaroknak szánt pénzből többek közt villalakást vásárolt csaknem negyedmilliárd forintért a szervezet?
  • Mit gondol arról, hogy az ingatlant a kabinetfőnöke – az erdélyi gyökerekkel rendelkező és a külhoni munkájáért kitüntetett – Veress László és családja használja?
  • Lesz-e valami következménye a történteknek kollégái, Veress László és Visontai Kálmán esetében, ami érinti a további parlamenti munkájukat?

Kerestük telefonon az Országgyűlés sajtóirodáját, ahol többször is azt közölték, továbbították a megkeresést Kövér Lászlónak, de nem tudtak tájékoztatást adni arról, hogy a házelnök válaszolni fog-e a kérdéseinkre. Továbbá kerestük Veress Lászlót és Visontai Kálmánt is, ám egyikük sem vette fel a telefont. Előbbi titkárnője ugyanakkor visszahívást ígért, ám erre cikkünk megjelenéséig nem került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik