Nagyvilág

Jöhet az új német kormány, a Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést

Megszavazta a német Zöldek tagságának többsége a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kötött koalíciós szerződést, így elhárult az utolsó akadály Németország következő szövetségi kormányának megalakítása előtt – írja az MTI.

A mintegy 120 ezres tagságú Zöldeknél az érvényesen voksoló 71 150 párttag 86 százaléka szavazott a koalíciós szerződés elfogadására.

A szociáldemokraták szombaton Berlinben rendkívüli pártkongresszuson döntöttek, a küldöttek 98,8 százaléka támogatta a megállapodást. Az FDP vasárnapi rendkívüli online kongresszusán 92,24 százalékos támogatottsággal fogadták el a dokumentumot.

A kormányalakítás utolsó előtti állomásaként kedden Berlinben hivatalosan aláírják a koalíciós szerződést. Végül szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) megválasztja kancellárnak az SPD-s Olaf Scholzot, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök pedig kinevezi a Scholz-kormány minisztereit.

Az új német kormány így a szeptemberi Bundestag-választást követő 73. napon alakul meg. Az előző, 2017-es Bundestag-választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik