Nagyvilág

Ausztráliában a női parlamenti képviselők hatvanhárom százaléka volt már zaklatás áldozata

DAVID GRAY / AFP
DAVID GRAY / AFP

Ausztráliában a parlament és szövetségi politikusi irodák dolgozóinak egyharmada volt már szexuális zaklatás áldozata – derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott kutatásból, amelyet az ausztrál kormány rendelt meg. Az MTI azt írja, a zaklatásos ügyek áldozatainak ugyanakkor csak tizenegy százaléka jelentette a történteket. A jelentés elkészítését, mint írják Kate Jenkins, az ausztrál parlament emberi jogi bizottságának nemek közötti egyenlőségért felelős biztosa irányította, miután februárban kiderült: egy kormányzati alkalmazott 2019-ben megerőszakolta a Liberális Párt egyik munkatársát, Brittany Higginst egy miniszter irodájában – derül ki az AAP ausztrál hírügynökség közleményéből.

Scott Morrison miniszterelnök ijesztőnek és megdöbbentőnek nevezte a jelentésben ismertetett statisztikát, ugyanakkor jelezte: nem lepődött meg az adatokon.

A beszámolóban huszonnyolc ajánlást fogalmaztak meg, egyebek között a női politikusok számának növelését, valamint egy független bizottság létrehozását sürgetik. Morrison szerint a javaslatok minden területre kiterjednek, és lehetővé teszik az előrelépést.

A jelentés elkészítését irányító Jenkins azt mondta, annak ellenére, hogy tudja, mi zajlik az ausztrál munkahelyeken, borzasztónak találja az ismertetett adatokat.

A beszámoló elkészítéséhez 1723 embert és 33 szervezetet kérdeztek meg – írta a BBC. A beszámoló szerint a női parlamenti képviselők hatvanhárom százalékát zaklatták már, ami még nagyobb arány, mint az adminisztratív alkalmazottak esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik