Nagyvilág

Kínzással vádolt emírségi tábornokot neveztek ki az Interpol élére

Ozan KOSE / AFP
Ozan KOSE / AFP

Egy korábban többek által kínzással vádolt tábornokot választottak az Interpol elnökévé – írja az AlJazeera a globális nyomozóhatóság közleményére hivatkozva. Emberi jogi szervezetek és az Európai Parlament képviselői korábban több ízben aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Arab Emirátusok tábornokának személye miatt. A kinevezésre azután kerülhetett sor, hogy az ország bőkezű pénzügyi támogatásban részesítette a szervezetet.

Al-Raisi tábornok, az Egyesült Arab Emírségek biztonsági erőinek vezetője, az Interpol elnökeként nagyrészt szimbolikus feladatai lesznek. A lyoni székhelyű nemzetközi szervezet operatív irányítását a főtitkár, Jürgen Stock látja el, ő 2019-ben kapott mandátumot, amely öt évre szól.

Az elmúlt hónapokban Franciaországban és Törökországban is kínzás miatt nyújtottak be panaszt az emírségi tábornok ellen. Még november 11-én három európai parlamenti képviselő levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, ebben a tábornok kinevezésének lehetséges káros következményeire hívták fel a figyelmet.

Al-Raisi tábornok megválasztása aláásná az Interpol küldetését és hírnevét, és súlyosan befolyásolná a szervezet hatékonyságát és hitelességét

– írták.

2020 októberében közel húsz civil szervezet, köztük a Human Rights Watch is aggodalmának adott hangot al-Raisi lehetséges kinevezése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik