Nagyvilág koronavírus

Orron át kapott Putyin Covid-vakcinát

Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP
Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP
A nazális vakcina segít a felső légutakat megvédeni a koronavírustól, Putyin is ezt tesztelhette.

Vlagyimir Putyin még vasárnap megkapta a Covid elleni védőoltás, azaz a Szputnyik Light egy adagját – írja a Reuters. Az orosz elnök részt vett abban a kísérletben is, aminek lényege, hogy orron át befecskendezhető, tű nélküli vakcinát tesztelnek a Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban. Így magyarázta szakmaian az elnök a döntést a hírügynökség szerint:

Ma az önök és kollégáik ajánlására újabb oltást kaptam, a Szputnyik Lightot. Ez hívják újraoltásnak.

Minden oroszok elnökét még 2021 júniusában oltották be utoljára. A Russia Today (RT) szerint azt mondta még, hogy azóta az orvosai szerint erősen lecsökkent az antitestszintje, ezért kellett őt revakcinálni.

Az elnök most arról mesélt, hogy a kísérleti vakcinánál az volt a feladata, hogy lélegezzen egy mélyet, majd tartsa benn a levegőt mintegy három másodpercig. Gyenyisz Logunov, az intézet mikrobiológiai vezetője dicsérte az új szert, amit könnyű szállítani és beadni, fájdalommentes az oltás, valamint alig van mellékhatása.

Ami nagy előnye Logunov szerint – együtt a hagyományos oltással –, hogy míg az injekció után az immunrendszer a komplett szervezetben dolgozik a Covid ellen, addig a nazális szer a felső légutakat segít megóvni, mintegy első védvonalként. A szer tesztjei 2022-ben is folytatódnak.

Oroszországban nagyon nagy szükség van az oltások irányába való lakossági bizalom növelésére. Ugyanis az oroszok csak 40 százaléka van beoltva a koronavírus ellen, ennek megfelelően az utóbbi hetekben sorra dőltek a halálozási rekordok, voltak napok, amikor 1000 felett volt a Covid miatt elhunytak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik